• BIST 9774.15
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 22 °C

Kasar: Türsab geç kalmadan açıklasın

Kasar: Türsab geç kalmadan açıklasın
Moris Turizm Başkanı Moris Kohen Kasar: TÜRSAB taslağı bir an önce IATA acenteleriyle paylaşın. Olası bir yanlış karar sonrası vebalin altından kalkamaz.

İSTANBUL- IATA acentelerinin teminatlarına ilişkini değişiklik hakkında kendilerine bilgi verilmediğinden yakınnan Moris Turizm A.Ş.’nin başkanı Moris Kohen Kasar, TURSAB Yönetim Kuruluna, IATA Komitesine ve APJC Acente kanadına çağrıda bulunarak değişilik taslağının kendileriyle paylaşılmasını istedi.

Kasar “Lütfen bahsi geçen taslağı bir an önce IATA acenteleriyle paylaşın.
Paylaşımdan kaçınmanız ve olası bir yanlış karar sonrası bu vebalin altından kalkamazsınız” dedi.

TASLAKTA DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR
Moris Kohen Kasar yazısında “Teminat mektubunda minimum gün sayısını artırmış olmaları ise dünya sonu bir gelişme olur ki zannetmiyorum” diyerek, tehlikeyi haber verdi ve “Paconf toplantısı sobahardadır. O zamana kadar başka bir APJC toplantısı düzenlenebilir ve gerekiyorsa taslakta değişiklik yapılabilir” dedi.
Moris Kohen Kasar’ın tursapnet’ten yazdığı açık mektuba 2 ayda beri cevap alamdığını belirterek “sessizlik beni ürtüküyor” şeklinde şöyle bir yazı yazadak “Sorulara cevap lütfen” diye şöyle bir yazı daha yazdı:

HENÜZ CEVAP ALAMADIK
Sevgili Meslektaşlarım,
Buradan TURSAB Yönetim Kuruluna, IATA KOmitesine ve APJC Acente kanadına açık çağrımdı
01 Mart 2017 günü kaleme aldığım aşağıdaki yazımın üstünden 2 aydan fazla zaman geçmesine rağmen henüz bir cevap alamadık.
Açıkçası bu sessizlik beni ürkütüyor.
Lütfen bahsi geçen taslağı bir an önce IATA acenteleriyle paylaşın.
Paylaşımdan kaçınmanız ve olası bir yanlış karar sonrası bu vebalin altından kalkamazsınız.
Saygılarımla,
Moris Kohen Kasar


KASAR’IN MADDE MADDE SUNDUĞU AÇIKLAMA

From: Moris Kohen Kasar
Sent: Wednesday, March 1, 2017 7:15 PM
To: 'tursapnet@yahoogroups.com' <tursapnet@yahoogroups.com>
Subject: SORULARA CEVAP LÜTFEN??

Sevgili Meslektaşlarım,

Yıllarca APJC kurulunda görev aldığımdan bir iki noktayı kaleme almak istedim.

1. Eski sistemde elektronik bilet olgusundan dolayı İstanbul’da satış yapan bir iki kötü niyetli acente yüksek teminat miktarından kaçınmak için IATA’lıklarını Anadoludan tescil ettirdikleri doğrudur. Bu yüzden havayollarının bölge tanımlamasını kaldırmak istedkleri de doğrudur. Burada sorun şuydu : Yeni IATA olan acente bir sene süresince mali denetime tabii tutulamıyordu. Ve zaten bu bir sene içinde olan oluyordu. Bizler bir, iki kötü niyetli yüzünden Anadoludaki acenteler mağdur olmasın diye, kriteriada bölge tanımlamasını muhafaza edip yeni IATA’lar için mali denetimi ilk günden itibaren serbest bıraktık. Bu durumda Anadoludaki herhangi bir şehirden IATA olup İstanbul’da satış yapan acenteler bir iki ay içinde teminatlarını yükseltmek zorunda kaldılar. Unutulmasın ki teminat konusunda 2 kriter mevcuttur. Birincisi bölge ortalaması, ikincisi acentenin kendi satışı. Bunlardan hangisi yüksek ise teminat miktarınız ona göre belirleniyor.

2. New Gen ISS sistemi biz acenteler için çok kötü bir sistemdir. THY’nin DBS sisteminden tek farkı, DBS sisteminde, THY kendini %100 korumak için vermiş olduğunuz tutarın % 10 eksiğini size kullandırırken bu sistemde anladığım, siciliniz temizse % 15 fazlasını kullandırıyor. Ancak bu sistem lokal APJC’lerin onayına sunulmuş bir sistem değildir. Bu sistem IATA tarafından emredilmiş bir sistemdir. Bütün dünya bu sisteme geçecektir. 2018 senesi IATA tarafından mecbur edilmişmidir? Bunu bilemiyorum. Eğer mecbur edilmediyse bir iki sene geciktirilebilirdi diye düşünüyorum. Ama burada kimsenin günahını almak istemem. Lokal APJC’lerin görevi bu sisteme göre kriterialarını yeniden düzenlemektir. Yani bu durumda APJC’deki arkadaşlarımızı neden New Gen ISS sistemini kabul ettininiz diye tenkit etmemiz hakkaniyetli olmaz. Bahsi geçen APJC toplantısında mutlaka bu sisteme uygun bir kriteria kaleme alınmıştır. Bu kriteria PACONF’ta oylanarak kabul edilecektir. Bizim aslında PACONF’taki bu oylamadan önce bu kriteria taslağını görmemiz gerekiyor.

3. Halen geçerli olan kriteriaya göre sicili tertemiz A sınıfına giren bir acente, likidite oranı da 1’in üstündeyse şu an itibariyle 10 günlük satışı kadar teminat mektubu vermektedir. Havayollarının acente satışlarında riski 32 gündür. Acente bugün olduğu gibi teminatım doldumu dolmadımı diye düşünmek istemiyorsa rakkamı üçe çarpmalıdır. Yine A grubunda olup likidite oranı 1’in altında olan acentelerden istenen teminat mektubu, satışlarının 15 günlük tutarı kadardır. Bu kategorideki acenteler teminatlarını ikiye katlamak zorunda kalacaktır.İşte burada benim için net olmayan bir durum var. Kriteriada minimum teminat mektubu gün sayısı nedir? Eğer bu gün sayısı likiditesi 1’in üstünde olan acenteler için yine 10 gün ve likiditesi 1’in altında olan acenteler için 15 gün olarak muhafaza edilmişse sıkıntı bir nebze hafifletilmiş demektir. Bu durumda teminat mektubunu artıramayacak olan meslektaşlarımız teminatlarının %15 fazlasını geçtiklerinde kredi kartı ve/veya paypal sistemini kullanabileceklerdir.

4. Daha da güzeli teminat mektubu zorunluluğunu sıfır güne çekip isteyenin sadece kredi kart ve/veya paypal sistemi ile çalışabilmesidir. Kriteriyaya bunu yazdırmışlarsa mükemmel birşey yapmışlardır. Bu durumda isteyen ful teminat mektubu ile çalışır, isteyen kısmi teminat mektubu ile çalışır isteyen ise sadece kredi kartla çalışır. New Gen ISS sistemine geçmek zorunluluk olduğuna göre karşılığında böyle bir taviz alınabilirmiydi diye düşünüyorum. Tabii havayollarının minimum bir teminat mektubu için bastırmış olmalarıda büyük olasılık.

5. Teminat mektubunda minimum gün sayısını artırmış olmaları ise dünya sonu bir gelişme olur ki zannetmiyorum.

6. Kısacası kriterya taslağını görmeden bundan fazlasını söylemek spekülasyon olacaktır.

7. Değerli APJC üyeleri, lütfen ama lütfen bu taslağı bizimle paylaşın. Paconf toplantısı sobahardadır. O zamana kadar başka bir APJC toplantısı düzenlenebilir ve gerekiyorsa taslakta değişiklik yapılabilir.

Saygılarımla,

Moris Kohen Kasar

 

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.