• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 13 °C

Turizmde güven algısı-3

Turizmde güven algısı-3
Bursa İBB Çalıştayı’nda algısını düzeltmek için İstanbul’a yeni bir hikaye yazılmalı, tanıtımda dijital medyanın kullanılması gerektiği belirtildi.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
BURSA
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa’da düzenlediği ‘ortak akıl” çalıştayına katılanların “beyin fırtınası” sonrası belirlediği 108 öneri üzerine yapılan grup çalışmaları değerlendirildi.

GÜVEN VE ALGI SORUNU ÇÖZÜLMELİ
İstanbul Büyükşehir belediyesi Turizm Atolyesi Başkanı Tülin Ersöz başkanlığında, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Oğuz Babüroğlu'nun moderatörlüğünde turizm paydaşlarının katılımıyla yürütülen çalışmada toplam 8 grup halinde yapılan çalışmalar sonrası İstanbul’un güvenlik sorunu öne çıktı. Bunu sağlamak için turizm siyasi ifadelerden çıkarılıp demokratik ifadelerde yer almalı , yasaklayıcı politikalar bitmeli denildi. İstanbul’un algısını düzeltmek için yeni bir hikayesi olması ve dijital sosyal medyanın , ‘büyük veri”nin kullanılması gerektiği belirtildi.
İstanbul turizmini iyi yönetilmesi için özel bir çatı örgütüne ihtiyacı olduğu anlatıldı. İstanbul’u korumak için zone haritasına ihtiyacı bulunduğu belirtilerek “Kent kimliğini korumak, yaşam katilesini artırmak için etkinlik takvimi oluşturulmalı” denildi.


ibb-bursa01.jpg

GRUP ÇALIŞMALARINDA BELİRLENEN İSTANBUL İÇİN ORTAKLAŞA BELIRLENEN DEĞİŞİM GÜNDEMİ

ORTAK, AÇIK VE KISA VADELI GÜNDEMLER

OLUMSUZ İSTANBUL ALGıSı:
İstanbul’un tanıtım filmi yok, sivil sözcüleri yok, turizm elçilyeri olmalı, yasar, bilim insanı, roman yazarı, spor ve çocuk gibi. Güvensizlik, tanıtım eiksikliği, siyasi yaklaşımlar, demokratik yaklaşımlar olmalı

DENETIM EKSIKLIĞI VE GÜVENSIZLIK:
Turizm polisi ihtiyacı, taksiciler, Suriyeliler, tabelalar, kaliteli ve eğitimli kaliiye personal eksikliği

DIJITAL ORTAMDA EKSIKLIKLER, YASAKLAMALAR:
Dijital ve ssyal medyada tanıtım eksik, booking.com’un yasaklanması doğru değil. Bununla birlikte dijital alandaki yasaklamalar zarar veriyor. Yasaklayıcı politika yerine uzlaştırıcı politika geliştiilmelidir.

TURIZM YÖNETIMI VE KOORDINASYONU:
İstanbul turizminde MİCE yönetimi için çatı örgütü yok, Bakanlık, valilik, İBB ve sektörün temsilcileri ile böyle bir grubu belirleme ihtiyacı bulunuyor. Taşıma sorunları yaşanıyor. Turizmdeki taksi, polis, esnaf gibi birimlerin eğitilmesi gerekiyor. İstanbul markasını geliştiren yöneten büyüten tüm yasal ve yönetim mevçuatina hakim , yetki sahibi kurum, kuruluş yok. Bu nedenle plansız yatak arzı bulunuyor.

TURIZMIN TEK BÖLGEYE SıKıŞMASı:
Çekim merkezi çoğaltma ihtiyacı bulunuyor. İstanbul’un enformatik yapısı yok. Zone ihtiyacı bulunuyor. İstanbul’da sürdürülebilir etkinliklerin desteklenmesi gerekiyor. İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi ve sahiller bu gibi etkinliklerin merkezi olabilir.

GÜVENLIK
Turistik bölgelerde kolluk kuvvetlerinin denetimi eksikliği ve aydınlatma eksikliği bulunuyor.

TEŞVIK:
Turizm işverenlerinin vergi, muhtasar, işgaliye ve kredi ödemelerinde kolaylık olmalı

ibbi-bursa13.jpg


ORTAK YAPıSAL UZUN VADELI GÜNDEMLER


İSTANBUL ALGISININ YÖNETİLMESİ:
İstanbul’a yeni iletişim, yeni hikaye, yeni tanıtım sağlanmalı ve güvenlik getirilmelidir.

DESTINASYON GELIŞTIRME:
İstanbul içinde yeni destinasyonlar oluşturulmalıdır. Büyük uluslararası etkinlikler, olimpiyatlar, Formula 1, Avrupa ligi gibi olmalı. Yeni havalimanı tarihihin ortaya çıkarılması ile envanter geliştirilir. Otel dışı yeme içme, etkinliklerin teşvik edilmesi, müze sayısının artırılması gerekiyor.

İSTANBUL’UN DIJITALLEŞMESI:
Dünyadaki dijital eğilimler gözardı edilmeyerek İstanbul’un smart turizm, big data, bireyselleşme, orta sınıfa tanıtım gibi sosyal medya stratejisi nin tek marka altında yönetilmesi gerekmektedir.

BIG DATA:
İstanbul’un gerçek datası, büyük very ve zeka teknolojilerinin turizm tanıtımında kullanılması gerekiyor.

TURIZMDE YÖNETIM SISTEMININ OLMAYıŞı:
destinasyon yönetiminde karar ve kaynak sahipi üst otorite eksikliği bulunuyor. Siyasit, sektörde rol ayrımı yapılmalıdır. Kamu yönetiminde kültür ve turizmin birlikte yönetilmesinden kaynaklanan sorunlar yaşanıyor.

KENT KIMLIĞININ KAYBı:
Tarihi yarımada, Boğaziçi, İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi, Adalar için şehir algısının onarımı ve kentin yaşam kalitesi anlatılmalıdır.

STRATEJIK PLANLAMA:
İstanbul ve Türkiye’nin mastar planı , stratejisi, risk yönetimi, kriz yönetim, ölzümleme yapılmalı. Bütçe ve payraşlar belirlenmelidir.

KENTIN REKABET GÜCÜNÜN ARTıRıLMASı:
İstanbul turizminin ekonomik verimliliğinin ve rekabet gücünün ölçümlenmesi yapılması ve turizm lobisinin yapılmaması sorun oluyor.

TOPLAM İNSAN KAYNAKLARI PROBLEMİ:
kentin eğitim sorunu, turiçm bilincinin geliştirilmesi, gençler ve esnafa yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

DÜZENLEMELER:
Çeşiklenen turim branşları için ecantelerin anlaşması ve yeni düzenlemeler gerekiyor. Turizm taşımacağılı ve knaklama için büyük şehir belediyesi ve diğer birimlerde daüzenlemeler yapılmalıdır.



Grup çalışması yapan katılımcılar belirledikleri başlıkları aralarından seçtikleri temsilciler şöyle sundu.

bursa-1.jpg

bursa1a.jpg


BİRİNCİ GRUP:
Algı değişimi için çalışma yapılmalı, turizm yönetişim ve koordinasyon sağlanmalı, güven gelmeli, İstanbul’da yapılacak etkinliklerin desteklenmesi, dijital medyada tanıtım yapılmalı

bursa-2a.jpg

bursa2.jpg

İKİNCİ GRUP

Güvenlik sağlanmalı, turizm siyasi ifadelerden çıkarılmalı, turizm için demokratik ifadeler söylenmeli, İstanbul turizmi için çatı örgütü gerekiyor, turizmde denetimsizlik bitmelidir.

bursa-3a.jpg

bursa-3.jpg

ÜÇÜNCÜ GRUP
Turizme büyük zarar veren olumsuz İstanbul imajına çözüm bulunmalı, turizm kuruluşlarına vergi kolaylığı getirilmeli, booking yasağını kaldırmak için çözüm bulunmalı, İstanbul’un zonlama haritası olmalıdır.

bursa-4.jpg

bursa-4a.jpg

DÖRDÜNCÜ GRUP

İstanbul’un güven ve politik algısı düzeltilmeli, plansız yatak arzına son verilmeli, turizmde yasaklayıcı politikalardan vazgeçilsin, turizmin tek bölgeye sıkışması engellensin, tanıtım eksikliği düzene sokulsun

bursa-5a.jpg

bursa-5.jpg
bursa-5b.jpg

BEŞİNCİ GRUP

İstanbul’un algı bozukluğunu ve yapısal sorunlarını uzun vadeli çözmek için yeni bir hakayeye ihtiyacı var. İstanbul’ta turizm otoritesinin kim olduğu belirlenmeli. Güvenlik iyi anlatılmalı, master plan eksikliği giderilmeli, siyaset ile turizm ayrılmalı, çeşitlenen turizm branşlarına yönelmeli, sağlık turizmi acentelede anlatılmalı, etkinlik takvimi oluşturulmalı, Istanbul için gerçek bir data oluşturulmalı

bursa-6.jpg

bursa-6a.jpg

ALTINCI GRUP

Türkiye’de kültür ve turizmin birlikte yürütülmesi sorun yaratıyor. Destinasyon yönetiminde otorite eksikliği bulunuyor. Turizm taşımacılığı ve konaklamada yeni düzenlemeler yapılmalı. destinasyon tanıtımında sosyal medya stratejisi uygulanmalı, büyük veri ve yapay zeka teknolojileri tanıtımda kullanılmalı

bursa-7.jpg

bursa-7a.jpg

YEDİNCİ GRUP

Turizmde yönetim sistemi oluşturulmalı, İstanbul algısı yeniden yönetilmeli, stratejik planlama yapılmalı, turizmde insan kaynakları problemi çözülmeli, İstanbul turizminin ekonemisi ölçülemiyor, lobisi yapılmıyor,

bursa-8.jpg

bursa-8a.jpg

SEKİZİNCİ GRUP

Estanbul’a destinasyon yönetimi gerekiyor. Kent kimliği kayboldu, kent yaşam külitesi azaldı, büyük etkinlikler yapılmalı ve dünyadaki dijital eğilimler izlenmelidir.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.