• BIST 9524.59
  • Altın 2484.987
  • Dolar 32.5142
  • Euro 34.7155
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 19 °C

Türk bankacılığında negatife devam

Türk bankacılığında negatife devam
Moody's Investors Service, Türkiye'nin bankacılık sistemi için görünümü 'negatif' olarak devam ettirdi.

EKONOMİK YORUM
İSTANBUL-
Moody's Investors Service, Türkiye'nin bankacılık sistemi için görünümü 'negatif' olarak devam ettirdi. Negatif görünümün Türk bankalarının zorlu bir faaliyet ortamında finansal değerlerinin zayıflayacağı beklentilerini, Türk bankacılık sisteminin gelecek 12-18 aydaki kredibilitesine yönelik beklentileri yansıttığını vurguladı. Moody's bugün yayınladığı "Bankacılık Sistemi Görünümü: Türkiye" raporunda ayrıca, Türk bankalarının finansal değerlerinin 2016'da ve 2017 başlarında esnek olmaya devam ettiğini belirtirken, yurt içi politik gelişmeler, jeopolitik gerilimler, TL'de potansiyel değer kaybı ve zayıflayan yatırımcı güveni gibi faktörlerin bir araya gelmesinin zaman içinde finansal değerleri kötüleştirmesinin beklendiğini ifade etti. Yüksek fonlama ve döviz kuru hedge maliyetlerine, banka karlılıklarında düşüş yaşanmasının da muhtemel olduğunu ifade eden Moody's, yavaşlayan kredi büyümesi ve daha yüksek kredi zarar karşılıklarının 2016'da risk ağırlıklı varlıklardan elde edilen yüzde 1,8 karı zayıflatacağını savundu. Bankaların sermayelerinin güçlü olmaya devam etmesinin muhtemel olduğunu belirten Moody's, bununla birlikte Türk Lirası'nın değer kaybetmeyi sürdürmesi halinde CET1 oranının 2017'de 2016 sonundaki yüzde 13,2'nin altına gelebileceğini vurguladı. Moody's ayrıca, "Azalan yatırımcı güveni görünüm döneminde toptan fonlama maliyetlerini artırabilir. Kısa vadeli döviz fonlamasına yüksek bağımlılıkları dikkate alındığında, döviz toptan fonlamasına erişimde ve maliyetlerde bozulma Türk bankaları için önemli bir risk olmaya devam ediyor" değerlendirmesini yaptı.Raporda, Türk hükümetinin gerektiğinde bankacılık sistemini destekleme kapasitesinin azalmakta olduğu görüşü de dile getirildi.

fed-yellen.jpg

ABD MERKEZ BANKASı (FED) FAIZ KARARıNı AÇıKLADı

Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı ardından ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen Mayıs ayı faiz kararını açıkladı
Fed faizlerde bir değişiklik yapmadı. ABD Merkez Bankası(Fed) minimum faiz oranını yüzde 0,75 olarak bıraktı. ABD Merkez Bankası(Fed) maksimum faiz oranını yüzde 1,00 olarak bıraktı. Fed'in Mayıs ayı toplantısı sonucunda, 12 aylık enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediği kaydedilerek 1. çeyrekte büyümedeki yavaşlamanın muhtemelen geçici olduğu bildirildi.

İŞTE KARARA DOLARIN İLK TEPKİSİ

Dün 2017'nin en düşük seviyesi olan 3,5195 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, günü önceki kapanışına göre yüzde 0,77 değer kaybıyla 3,5271'den tamamladı. Yurt içinde açıklanan nisan ayı enflasyon verisinin beklentiler doğrultusunda yıllık 11,87'ye yükselmesinin ardından sakin bir seyir izleyen dolar/TL bugün en düşük 3.5210 ve en yüksek 3.5401 TL’yi gördü.
Euro kuru ise gün içinde en düşük 3.8470 ve en yüksek 3.8651 seviyesini gördü. Dolar Fed açıklaması öncesinde 3.5353 seviyesinde euro ise 3.8563 seviyesinde seyrediyordu. Fed sonrası dolar/TL kuru 3.5350, euro/TL kuru ise 3.8572'yle hareketlenme yaşamadı.

google-facebook.jpg

KÜRESEL REKLAM PASTASıNıN 5'TE BIRI IKI ŞIRKETIN

Dünya reklam bütçesinin yüzde 20'si 2016 yılında Google ve Facebook'a gitti. Google ve Facebook'un global reklam pastasından aldıkları pay son 5 yılda 9 puan arttı. Medya ajansı Zenith'in Top 30 Global Medya Sahipleri raporuna göre Google'nin sahibi Alphabet'i global reklam bütçesinden aydığı pay 2016'da 79,4 milyar dolar oldu. Alphabet'in ardından ikinci sırada 26,9 milyar dolar ile Facebook ve 12,9 milyar dolar ile Comcast yer aldı.İlk 30'da yer alan diğer internet medya şirketlerinden Baidu 4'üncü,Microsoft 9'uncu, Yahoo 13'üncü, Verizon 21i'nci ve Twitter 30'uncu oldu.

db-bank.jpg

ÇINLI HNA GROUP, DEUTSCHE BANK'TAKI PAYıNı YÜKSELTTI

Çinli HNA Group, Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ta sahip olduğu payı yükseltti. Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre HNA, kontrolündeki yaktırım aracı C-Quadrat üzerinden Deutsche Bank'taki payını yüzde 9,9'a çıkardı. HNA, Mart ayında yaptığı açıklamada Deutsche Bank'ta payının yüzde 4,76 olduğunu duyurmuştu.

apple.20170503082317.jpg

ORTAKLARı 53 MILYAR DOLAR KARı BEĞENMEDI!
Teknoloji devi Apple, bu yılın ocak-mart döneminde net kar ve gelirinin arttığını açıkladı. Karın beklentilerin altında kalması nedeniyle Apple hisseleri yüzde 2.1 değer yitirdi. Kaybın bugün de sürmesi bekleniyorApple'dan yapılan açıklamaya göre, ocak-mart döneminde şirketin geliri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artarak 52,9 milyar dolar oldu. Apple'ın toplam gelirinin yüzde 65'i uluslararası satışlardan elde edildi.Şirketin bu dönemde net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8 artarak 11 milyar dolara yükseldi.iPhone ve iPad satışları düştüSöz konusu dönemde, iPhone satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 düşerek 50,8 milyona, iPad satışları da yüzde 12,7 azalarak 8,9 milyona geriledi.Mac bilgisayar satışları ise yüzde 5 artarak 4,2 milyona ulaştı. Şirketin AppleCare ve ApplePay gibi hizmetlerden elde ettiği gelir yüzde 17 artışla 7 milyar dolara çıktı, Apple TV ve Apple Watch gibi ürünlerden elde edilen gelir ise yüzde 32 artarak 2,9 milyar dolara ulaştı.Apple'ın net kar ve gelirinin piyasa beklentisinin altında kalması nedeniyle New York borsasının kapanmasının ardından gerçekleşen sınırlı işlemlerde şirketin hisseleri değer kaybetti.Günü 147,52 dolardan kapatan Apple hisseleri, şirketin bilançosunu açıklamasının ardından yüzde 2,1 kayıpla 144,40 dolara kadar geriledi.Analistler, Apple'ın hisse değerindeki düşüşün yarın da devam edebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.