• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

Boeing”te kazanç geriledi

Boeing”te kazanç geriledi
Boeing"te hisse başına kazanç 2,34 dolara ve esas kazanç 2,01 dolara yükseldi. Uçak teslimatlarının zamanlamasıyla gelir 21 milyar dolara geriledi

CHICAGO - Boeing, ilk çeyrek kazancını ve faaliyet nakit akışını, üretim programları ve servislerini gerçekleştirdiği güçlü performans temelinde, bir önceki yıla kıyasla açıkladı. İlk çeyrekte GKGMİ hisse başına kazancı 2,34 dolara ve (GKGMİ dışı) hisse başına esas kazancı 2,01 dolara yükseldi. Ticari ve savunma uçak teslimatlarının zamanlaması yansımasıyla gelir 21 milyar dolara geriledi.

•          GKGMİ hisse başına kazanç 2,34 dolar, hisse başına esas faaliyet kazancı GKGMİ dışı 2,01 dolar olarak gerçekleştirildi

•          210 ticari ve savunma uçak teslimat ve servisleri 21,0 milyar dolar kazanç olarak yansıdı.

•          Güçlü faaliyet nakit akışı 2,1 milyar dolar; 14,9 milyon hisseyi 2,5 milyar dolara gerisatın aldı

•          İlk çeyrekteki 27 milyar dolarlık net siparişler ile birlikte rezerv değeri 480 milyar dolara büyüdü.

•          9,2 milyar dolarlık nakit ve satılabilir senetler güçlü likidite sağladı.

•          Gelir, kar ve faal nakit beklentileri doğrulandı; hisse başına kazanç vergi karında 0.10%’luk büyüme gösterdi.

boeing1.20170429185628.jpg

Tüm yıl için, GKGMİ hisse başına kazanç beklentisi, beklenilenden daha düşük vergi oranı sebebiyle, 10,25 ila 10,45 dolardan 10,35 ila 10,55 dolar arasına ve hisse başına esas kazanç (GKGMİ dışı) beklentisi 9,10 ila 9,30 dolardan 9,20 ila 9,40 dolar arasına yükseldi.

Boeing Yönetim Kurulu Başkanı,Başkan ve CEO’su DennisMuilenburg, “Performans ve verimlilik üzerine odaklanan takımımız, her yıl büyüyen kazanç ve güçlü bir faaliyet nakit akışını da içeren bir çeyreği daha sağlam mali sonuçlarla gerçekleştirmiştir. Hissedarlarımıza kayda değer nakit geri dönüşü sağlamaya Boeing’i, yeni ürünlere yaptığımız yatırımlar, servislerimiz, yeniliklerimiz ve insanımız ile büyütmeye devam ediyoruz.” dedi.

“Aynı zamanda, yeni 737 MAX 8’in sertifika onayı ve 787-10 Dreamliner’ın ilk uçuşu ile çok önemli aşamalar kaydettik. 268 Apache helikopteri için 3,4 milyar dolarlık kontrat anlaşması gerçekleştirdik.”

“Takımımız geniş ve çeşitli sipariş rezervlerimizi teslim ettikçe, tüm yıl gelir, kazanç ve nakit akış hedeflerimizi gerçekleştirmek için yolumuza devam etmekteyiz. Bunu yaparken de verimliliği artırma, kalite ve güvenlik alanındaki gelişme, kalkınma programlarını güçlendirme ve yeni iş imkanları yakalamadaki odağımızı korumaktayız.”

Bu çeyrekteki 2,1 milyar dolarlık faaliyet nakit akışı, sağlam faaliyet performansı, tahsilat ve giderlerin zamanlaması aracılığıyla gerçekleşmiştir. Çeyrek süreçte, şirket 11.5 milyar doları tahmini olarak önümüzdeki iki yıllık süreçte tamamlanması beklenen mevcut geri satın alma yetkisine ayırmış ve 14.9 milyon hisseyi 2.5 milyar dolara gerisatın almıştır. Şirket aynı zamanda 868 milyon dolarlık temettü ödemesi gerçekleştirmiştir. Geçen yıl bu zamanla kıyaslandığında hisse başına temettüde yüzde 30’luk bir artış görülmüştür.

Nakit ve ticari senet yatırımları ilk çeyreğin başında 10 milyar dolar iken 9,2 milyar dolara gerilemiştir. Borç, çeyreğin başından itibaren yükselerek önemli ölçekte yeni borcun dahil edilmesi sebebiyle 10,8 milyar dolar oldu.

Bu çeyrekte 27 milyar dolarlık net sipariş içermekte olan toplam şirket rezervi çeyrek başında 473 milyar dolardan, çeyrek sonunda 480 milyar dolara yükseldi.

Alt Birim Sonuçları

Ticari Uçaklar

Ticari Uçakların birinci çeyrek geliri servis büyümesi, daha az olması planlanan 737 teslimatları ile dengelenerek, 14,3 milyar dolar oldu. Mayıs ayında servise girecek 737 MAX hazırlıkları yapılıyor. Üretimde gelişen performans, servis programları, KC-46 Tanker hava aracının ilk üretimindeki maliyet artışı ve daha az tercih edilen teslimat karması yansımasıyla ilk çeyrek faaliyet karı yüzde 8,5’e yükseldi.

Bu çeyrekte, Boeing 787-10 Dreamliner’ın ilk uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmiştir. 787 programı ilk 737 MAX 9’u sunmuş ve 737 MAX 8 için FAA sertifikasını almıştır. Program başlangıcından beri 737 MAX için talep 3700 sipariş ile güçlü bir şekilde devam etmektedir.

Ticari Uçaklar bu çeyrekte 198 net sipariş aldı. Rezervler 417 milyar dolar değerinde 5.700 adetten fazla uçak ile sağlamlığını korumaktadır.

Savunma, Uzay ve Güvenlik (BDS)

Savunma, Uzay ve Güvenlik (BDS)’in ilk çeyrekteki geliri 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. BMA’nın yüksek performansının yansımasıyla İlk çeyrek faaliyet karı yüzde 11.3’e yükseldi.

Boeing Askeri Uçaklar (BMA), daha az olması planlanan teslimatların yansımasıyla ilk çeyrek geliri 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşti ve faaliyet karı artırılmış performansta yüzde 12,2’ye yükseldi. Bu çeyrekte, BMA Amerikan ordusu ile 268 adet AH-64E helikopter; Amerikan donanması, Avusturya Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Birleşik Krallık Kraliyet Hava Kuvvetleri ile 17 adet P-8A Poseidon uçak ve Amerikan Hava Kuvvetleri ile ek 15 adet KC-46 Tanker uçak için kontrat imzaladı.

Ağ ve Uzay Sistemlerinin (N&SS) kabin mürettebatında hacmi azaltmasıyla ilk çeyrek geliri 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kalkınma çalışmalarındaki yatırım ve düşük hacimli uydu servisi dolayısıyla faaliyet karı yüzde 6,3 olarak gerçekleşti. Bu çeyrekte N&SS, SKY Perfect JSAT ve Kacific’den iki katı taşıma kapasiteli 702 Uydusu için sipariş aldığını açıkladı.

Küresel Hizmet ve Destekler (GS&S) kontrat zamanlamasıyansımasıyla ilk çeyrek geliri 2,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Faaliyet karı gelişen performans yansıması olarak yüzde 13,6’ya yükseldi. Bu çeyrekte, GS&S Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri ile F-15’lerin uzun vadeli idamesi üzerine önümüzdeki 5 yıl için kontrat imzalamıştır.

Savunma, Uzay ve Güvenlik rezervi 63 milyar dolarak olarak gerçekleşmiştir. Bu rezervin yüzde 34’ünü uluslararası müşterilerin siparişleri oluşturmaktadır.

Görünüm

Şirketin 2017 yılına ilişkin beklentileri (Tablo 7), şirket genelinde süregelen güçlü performansı ve beklenilenden daha düşük vergi oranını yansıtmaktadır.

boeing4.jpg

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.