• BIST 9530.47
  • Altın 2476.698
  • Dolar 32.4951
  • Euro 34.7852
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 17 °C

Fitch'ten 4 ülkenin kredi notu

Fitch'ten 4 ülkenin kredi notu
Fitch Ratings, Hollanda, Ukrayna ve Letonya'nın kredi notlarını korudu. Japonya'nın görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a çekti

EKONOMİK YORUM
İSTANBUL -
Fitch Ratings, Hollanda, Ukrayna ve Letonya'nın kredi notlarını korudu. Japonya'nın görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a çekti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Hollanda, Ukrayna, Litvanya ve Japonya'ya ilişkin kredi notu ve görünümleri şöyle açıkladı.

HOLLANDA

Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, Hollanda'nın uzun dönem yabancı ve yerli para cinsinden kredi notunun "AAA" seviyesinde korunduğu, görünümünün de "durağan" olduğu bildirildi.

Açıklamada, cari fazlanın 2011'den beri gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 9'undan fazla olduğuna dikkat çekilirken, ülkenin finansal esnekliğinin yüksek olduğu vurgulandı.

Hollanda ekonomisinin 2015'te yüzde iki, 2016'da yüzde 2,2 büyüdüğünün kaydedildiği açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 2,2, gelecek sene de yüzde 1,8 büyümesinin öngörüldüğü belirtildi.

UKRAYNA

Fitch Ratings, Ukrayna'nın yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun "B-" seviyesinde korunduğunu, görünümünün de "durağan" olduğunu duyurdu.

Ukrayna ile ilgili açıklamada ülkenin zayıf dış likiditesine, yüksek kamu borcuna, yapısal zayıflıklarına ve jeopolitik risklerine işaret edildi.

Azalan çelik ihracatı ve artan enerji ithalatı nedeniyle geçen sene yüzde 3,6 olan cari açığın gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının bu yıl ve gelecek sene yüzde 4,3 seviyesine çıkmasının beklenildiği ifade edildi.

Öte yandan, Ukrayna'nın tarım ürünlerinin ihracatındaki yükselişin, ülkenin ticaret açığındaki artışı hafifletmesinin tahmin edildiği kaydedildi.

Ukrayna ekonomisinin geçen sene yüzde 2,3 büyüme göstererek beklentileri aştığına dikkat çekilirken, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 2, gelecek sene de yüzde 3 büyümesinin öngörüldüğü bilgisine yer verildi.

LETONYA

Fitch Ratings, Letonya'nın yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun "A-" seviyesinde korunduğunu, görünümünün de "durağan" olduğunu aktardı.

Letonya ile ilgili açıklamada, ülkenin kurumsal gücünün, siyasi çerçevesinin ve avro bölgesi üyeliğinin kredi notuna olumlu etkisinin olduğu vurgulanırken, kişi başına düşen milli gelirin düşük olması ve zayıf dış finansmanın kredi notunu zorladığı belirtildi.

Ülke ekonomisinin 2015'te yüzde 2,7, 2016'da yüzde 2 büyüdüğü bilgisi paylaşılırken, ekonominin bu yıl yüzde 2,6 büyümesinin beklenildiği bildirildi.

JAPONYA

Fitch Ratings, Japonya'nın yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun "A" seviyesinde korunduğunu, görünümünün ise "negatif"ten "durağan"a çekildiğini açıkladı.

Japonya ile ilgili açıklamada ülkenin ekonomik görünümünün iyileştiğinin altı çizilirken, bunun kamu borcu üzerindeki riskleri de azalttığı vurgulandı.

Dış talebin beklentileri aştığına dikkat çekilirken, ihracatın büyümeye olumlu katkı yapmasının beklendiği yorumunda bulunuldu. Ayrıca, güçlü iş gücü piyasasının, artan kamu yatırımlarının ve gelişmekte olan turizm sektörünün ekonomiyi destekleyeceği kaydedildi.

Fitch Ratings, ülke ekonomisine dair büyüme beklentisini de bu yıl için yüzde 0,6'dan yüzde 1'e, gelecek sene için de yüzde 0,7'den yüzde 0,9'a yükselttiğini bildirdi.

sirket.jpg

TÜRKİYE”NİN EN BEĞENİlEN ŞİRKETLERİ

Capital Dergisi tarafından, Spring Professional ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 'Türkiye'nin En Beğenilen Şirketleri' araştırması sonuçlandı. İşte Türkiye'nin en beğenilen şirketleri...

1 Akaryakıt sektörü birincisi: Opet

2 Ambalaj sektörü birincisi: Korozo

3 Aracı kurumlar sektörü birincisi: İş Yatırım

4 Bankacılık sektörü birincisi: Garanti Bankası

5 Bilişim sektörü birincisi: Microsoft

6 Bireysel emeklilik sektörü birincisi: Anadolu Hayat Emeklilik

7 Bisküvi - çikolata sektörü birincisi: Ülker

8 Boya sektörü birincisi: Jotun

9 Cam ve seramik sektörü birincisi: Eczacıbaşı Vitra

10 Çimento sektörü birincisi: Akçansa

11 Dayanıklı tüketim sektörü birincisi: Arçelik

12 Demir çelik sektörü birincisi: Ereğli Demir Çelik

13 Enerji sektörü birincisi: Enerjisa

14 e-ticaret sektörü birincisi: sahibinden.com

15 Faktoring sektörü birincisi: Garanti Faktöring

16 Hazır giyim ve mağazacılık sektörü birincisi: Inditex (Zara)

17 Alkollü içecek sektörü birincisi: Mey İçki

18 Alkolsüz içecek sektörü birincisi: Coca-Cola

19 İlaç sektörü birincisi: Novartis

20 İnşaat / uluslararası müteahhitlik sektörü birincisi: Enka

21 İnşaat - konut sektörü birincisi: Nef

22 Kargo - nakliye - lojistik sektörü birincisi: DHL

23 Kişisel bakım ve kozmetik sektörü birincisi: L'oreal

24 Leasıng sektörü birincisi: Yapı Kredi Leasing

25 Mobilya sektörü birincisi: Ikea

26 Organize perakende sektörü birincisi: Migros

27 Otel ve konaklama sektörü birincisi: Hilton

28 Otomotiv sektörü birincisi: Mercedes-Benz Türk

29 Paketlenmiş et ürünleri sektörü birincisi: Banvit

30 Reklam sektörü birincisi: Medina Turgul DDB

31 Sigorta sektörü birincisi: Allianz Sigorta

32 Süt ve sütlü mamüller sektörü birincisi: Sütaş

33 Tekstil sektörü birincisi: Boyner Grup

34 Telekomünikasyon sektörü birincisi: Vodafone

35 Temizlik ürünleri sektörü birincisi: Unilever

36 Yapı malzemeleri sektörü birincisi: Eczacıbaşı Vitra

37 Tüketici elektroniği sektörü birincisi: Samsung

38 Yönetim danışmanlığı sektörü birincisi: Boston Consulting Group

hazine.jpg
 

HAZİNE ÜÇ AYLIK STRATEJİSİNİ AÇIKLADI

Hazine, Mayıs-Temmuz 2017 döneminde 26,6 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 29,5 milyar liralık iç borçlanmaya gidecek.

Hazine Müsteşarlığı, Mayıs-Temmuz 2017 dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisini açıkladı.

Hazine, söz konusu dönemde 26,6 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 29,5 milyar liralık iç borçlanmaya gidecek.

Buna göre mayısta 4,5 milyar liralık iç borç servisine karşılık 5,2 milyar liralık iç borçlanma, haziranda 10,9 milyar liralık iç borç servisine karşılık 12 milyar liralık iç borçlanma, temmuzda ise 11,2 milyar liralık iç borç servisine karşılık toplam 12,3 milyar liralık iç borçlanma yapılması öngörülüyor.

Mayıstaki iç borçlanmanın 3,7 milyar lirası piyasadan, 1,5 milyar lirası kamuya satışlardan, hazirandaki iç borçlanmanın 7,2 milyar lirası piyasadan, 3,8 milyar lirası kamuya satışlardan, 1 milyar lirası da kira sertifikasından, temmuzdaki iç borçlanmanın ise 9,6 milyar lirası piyasadan ve 2,7 milyar lirası kamuya satışlardan oluşacak.

Hazine, söz konusu dönemde dış borçlanmaya gitmeyecek. Bu dönemde 15 ihale ve 1 doğrudan satış gerçekleştirilecek.

Mayısta 6,2 milyar, haziranda 12,2 milyar, temmuzda ise 21,2 milyar lira olmak üzere söz konusu dönemde toplam 39,6 milyar liralık ödeme yapılacak. Bu ödemenin 13,1 milyar lirası dış borç servisinden oluşacak.

Öte yandan, mayısta 1 milyar, haziranda 200 milyon, temmuzda ise 8,9 milyar lira nakit bazlı faiz dışı denge, özelleştirme gelirleri, 2B satış gelirleri, TMSF'den sağlanan gelirler, devirli-garantili borç geri dönüşleri, kasa banka değişimi ve kur farkı kalemlerini içeren finansman geliri hedefleniyor.

cinsel-reklam.20170429112217.jpg

ALDATICI REKLAMLARA CEZA YAĞDI

Reklam Kurulu tüketiciyi yanıltan, yanlış ve yasalara aykırı reklamlara yılın ilk 3 ayında yaklaşık 3,4 milyon lira ceza kesti. Gıda sektörü, 925 bin liralık cezayla ilk sırada yer aldı.

Reklam sektörünü denetlemeyi, tüketici haklarıyla rekabetçi piyasa işleyişini korumayı ve usulsüz reklamları önlemeyi hedefleyen Reklam Kurulu, tüketicileri yanıltan reklamlara geçit vermiyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Kurul, yılın ilk 3 ayında toplam bin 99 dosyayı karara bağladı. Söz konusu dosyalardan 891'i ön inceleme sonucunda başvurulardaki eksiklikler ve mevzuata aykırılık teşkil etmediğinden detaylı incelemeye değer bulunmadı.

Kurulca incelemeye alınarakac karara bağlanan 208 dosyadan 31'i mevzuata aykırı bulunmazken, aykırı olduğu değerlendirilen 177 dosyadan 133'üne durdurma cezası, 44'üne de idari para ve durdurma cezasının birlikte uygulanmasına karar verildi.

Kurul tarafından yılın ilk 3 ayında kanuna aykırı reklamlara toplam 3 milyon 386 bin 814 lira ceza uygulandı. Söz konusu dönemde uygulanan idari para cezasının sektörel dağılımına bakıldığında, 925 bin 228 lira ile gıda sektörünün ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu sektörü, reklamlarına uygulanan 767 bin 186 liralık cezayla sağlık, 473 bin 921 lira cezayla iletişim hizmetleri takip etti.

En fazla durdurma cezası ise sağlık sektörü reklamlarına uygulandı. İlgisi olmadığı halde "çeşitli sağlık sorunlarını iyileştirici", "saç çıkarıcı", "boy uzatıcı", "yağ yakıcı", "kilo verdirici", "kilo aldırıcı", "cinsel performansı geliştirici" gibi tedaviye yönelik tanıtım içeren reklamlar, ilgili mevzuata göre aldatıcı ve yanıltıcı nitelik taşıyor. Başta internet siteleri olmak üzere tüm mecralarda yayınlanan söz konusu reklamlar, Kurul tarafından uygulanan yaptırımlarla engellenmeye çalışılıyor.

KURULUN İŞLEYİŞİ ŞÖYLE:

19 üyeden oluşan Reklam Kurulu, ticari reklam ve ilanlarda uyulması gereken ilkeleri belirlemede ülke koşullarının yanı sıra reklamcılık alanında evrensel kabul görmüş tanım ve kuralları da dikkate alıyor. Yasa ve ilgili düzenlemelere aykırı ticari reklam ve ilanlar hakkında tüketiciler, rakip firmalar, kurum ve kuruluşlar başvurabilirken, resen de inceleme başlatılabiliyor.

Kurula gelen dosyalar "sağlık", "kozmetik ve temizlik ürünleri", "gıda", "iletişim hizmetleri", "teknoloji", "dayanıklı tüketim malları", "turizm", "finansal hizmetler", "tütün ve alkol", "eğitim", "enerji", "örtülü reklam" ve "diğer sektörler" olmak üzere 13 başlık altında incelenirken, kanuna aykırı reklamlara 3 aya kadar durdurma, düzeltme veya para cezası verilebiliyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.