• BIST 9524.59
  • Altın 2530.149
  • Dolar 32.5654
  • Euro 34.6382
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 18 °C

2030'da 1,8 milyar turist olacak

2030'da 1,8 milyar turist olacak
ICOMOS Başkanı İclal Dinçer: 2020 yılında 1,6 milyar kişiye, 2030 yılında ise 1,8 milyar kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor"dedi.

ADANA - Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi-ICOMOS Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. İclal Dinçer, "2010 yılında 1 milyar olan uluslararası turist girişlerinin 2020 yılında 1,6 milyar kişiye, 2030 yılında ise 1,8 milyar kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor"dedi.

Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen ICOMOS Dünya Anıtlar ve Sitler Günü Adana Bölge Toplantısı'na, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu  katıldı.

DİNÇER: TURİZM İLE KALKINMANIN KALBİNDE KÜLTÜR VAR

Dinçer, ICOMOS Dünya Anıtlar ve Sitler Günü Adana Bölge Toplantısı'nda, uluslararası düzeyde çeşitli düşünce ve eylemlerin bir araya geldiği ortamda kültürden beklentinin yüksek olduğunu belirten Dinçer, şunları söyledi:

"Birçok ülke kalkınmada sürdürülebilir turizmi benimsiyor ve bunun anahtarını kültür olarak tanımlıyor. UNESCO'nun Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Hangzhou deklarasyonunda, sürdürülebilir kalkınma politikalarının kalbine kültür yerleştiriliyor. 'Kültür, değerler, sosyal bütünleşme, onur ve katılımın güçlü bir kaynağı olarak sürdürülebilirliği mümkün kılar' deniliyor. Dünyadaki toplam gayri safi milli hasılanın yüzde 10'u turizmden gerçekleşiyor. Uluslararası ticaretin yüzde 7'si, hizmet sektöründe, 3'te 1'i de turizm alanında gerçekleşiyor.”

DEĞER YARGILARI DEĞİŞEN TURİST PROFİLİ OLUŞUYOR

İclal Dinçer. sözlerini şöyle sürdürdü: “2015 yılında turizm hareketinin yüzde 51'i Avrupa'ya, yüzde 24’ü Asya'ya, yüzde 18’i de Amerika'ya doğru olduğu görülüyor.Yeni turist profili tekil ve özgür olana daha çok ilgi duyuyor. İyi eğitim almış, sık seyahat eden, beklentisi ve talepleri daha yüksek olan, değer yargıları değişen bir turist profili gelecek yılların biçimini çiziyor. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü-UNWTO,  kültürel mirasın insanlık mirasının bir parçası olarak korunması gerekiyor. İyi planlanırsa turizm ve ekonomik gelişme için iyi bir araç olabilir.”

PROF.DR. ALTUNBAY: DÜNYA MİRASI ALANLAR KORUNMALI

Prof. Dr. Zeynep Ahunbay da Türkiye'nin kültür turizmi için değerli kaynaklara sahip olduğunu belirterek, "Potansiyeli doğru kullanmak, doğal ve kültürel çevreyi zedelememek, sağlıklı bir turizm gelişiminin temel kurallarındandır. Türkiye”nin sahip olduğu dünya mirası alanları kadar kentsel, kırsal ve arkeolojik sitler büyük ilgi çekiyor" dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.