• BIST 8989.95
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 19 °C

İhracatçılar yeşil pasaporta kavuştu

İhracatçılar yeşil pasaporta kavuştu
Yıllık 143 milyar dolar döviz kazandıran ihracatçılara yeşil pasaport sağlayan karar Resmi Gazete’nin 23 Mart 2017 tarihli sayısında yayınlandı.

ANKARA- Türkiye’ye yıllık 143 milyar dolar döviz kazandıran ihracatçılara yeşil pasaport verilmesine olanak sağlayan karar Resmi Gazete’nin 23 Mart 2017 tarihli sayısında yayınlandı.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, geçen yıl Pasaport Kanununda yapılan değişiklikle ihracatçılara hususi damgalı pasaport verilebilmesinin önünün açıldığı anımsatıldı. Değişiklikle son üç yılda ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, belirlenen esaslara göre iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebileceğinin hükme bağlandığı belirtildi.

“İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararın” bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandığı ifade edilen açıklamada, anılan karar kapsamında, son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1 milyon dolar ile 10 milyon dolar arasında (10 milyon dolar dahil), 1, 10 milyon dolar üzeri ile 25 milyon dolar arasında, 2, 25 milyon dolar üzeri ile 50 milyon dolar arasında, 3, 50 milyon dolar üzeri ile 100 milyon dolar arasında, 4, 100 milyon dolar üzerinde olan firmaların ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport verilmesinin öngörüldüğü kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu kapsamda, 2017 yılında yaklaşık 22 bin ihracatçı firma yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilmesini öngörüyoruz. İhracat performansımızı sürdürülebilir bir şekilde daha yüksek düzeylere taşıyarak, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında dünya mal ticaretinden aldığımız payı yüzde 1,5'e çıkarmak ve ülkemizi dünyanın en iyi ekonomilerinden biri haline getirmek hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerlemekteyiz. Ekonomi Bakanlığı olarak ihracatçılarımızın önündeki engellerin kaldırılarak, mevcut pazarlarımızda yerimizi sağlamlaştırmak ve yeni pazarlara girmek amaçlarına hizmet edecek her türlü girişim için tüm imkanlarımızı seferber etmekte ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmamaktayız. İhracatçılarımıza sağlanan hususi damgalı pasaport imkanı ile ihracatçılarımızın işlemlerini kolaylaştırarak önlerini açmayı, ihracatçılarımızın dünyanın her noktasında daha aktif ve daha görünür olmasını sağlamayı hedefliyoruz."

Ekonomi Bakanlığı 15 gün içerisinde yeşil pasaport alma hakkına sahip firmaları Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine ve İhracatçı Birliklerine iletecek. Bu sürecin sonunda yeşil pasaport başvuruları kabul edilmeye başlanacak.

Son üç yılda üst üste 1 milyon dolar üzeri ihracat yapan firmaların ortak ya da yetkililerine yeşil pasaport verilecek.

YEŞIL PASAPORT KIMLERE VERILECEK?

Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan karara göre; son üç yıllık ihracatı ortalama 1 milyon dolar ile 10 milyon dolar arasında olan firmalara 1, 10 milyon dolar ile 25 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştiren firmalar 2, 25 ile 50 milyon dolar arasında ihracatı olan firmalar 3, 50 ile 100 milyon dolar arası ihracatı olan firmalara 4 ve 100 milyon dolar üzeri ihracat gerçekleştiren firmalar 5 yetkilisine yeşil pasaport müracaatında bulunabilecek. İhracatçılara yeşil pasaport 2 yıl süreyle verilirken, eş ve çocukları bu haktan yararlanamayacak.

Yeşil pasaport müracaatı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca müştereken belirlenen talep formu eksiksiz doldurulduktan sonra firmanın üyesi olduğu ihracatçı birliğine yapılacak. İhracatçı Birliği belgelerin eksiksiz olduğunu tespit ettikten sonra Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne sunulacak. Bölge Müdürlüğü onayı sonrasında pasaport müracaatı şahsen yapılacak.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.