• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

2017 turizmi parlak görülmüyor

2017 turizmi parlak görülmüyor
TURAD “Turizmde Çıkış Yolu” başlıklı çalıştayda deniz turizmi, havacılık ve kültür turizmini konuşanlar 2017 yılının parlak bir tablo çezmediğini söylediler.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Turizm Araştırmaları Derneği TURAD sektör buluşmalarına İstanbul Armada Otel”de düzenlenecek “Turizmde Çıkış Yolu” başlıklı çalıştayda deniz turizmi, havacılık ve kültür turizmini konuştular. Konuşmacılar “Türkiye giderek geri sayıyor” dediler. Deniz turizmi adına konuşan Hasan Kaçmaz “Yabancı yatçılar kaçıyor”, TAV’dan Aslıhan Çörtük “2016 vahimdi. 2017 parlak değil”, Caner Şaka “Deniz turizminin payı yetersiz, kruvaziyerler faydasız”, Faruk Pekin “Türkiye’yi kimse ucuza satamaz. Kültür turizmine önem vermeliyiz” dedi.

Konşmacılar şunları söyledi.

hasan-kacmaz.jpg

HASAN KAÇMAZ: YABANCI YATÇILAR TÜRKİYE’DEN KAÇIYOR

Marinalar Danışmanı Hasan Kaçmaz Türkiye'nin marinalarını kullanan yabancı yatçıların kendilerine “Türkiye’deki siyaset Avrupa kriterlerini uymuyor” diyerek ayrılacaklarını bildirdiklerin belirterek "Yunanistan ve Hırvatistan’a kaçıyorlar”dedi.
Akdeniz’de 550 bin tekne ve bağlama yeri olduğunu belirten Hasan Kaçmaz “Halen 80-90 bin tekne Akdeniz’de dolaşıyor.  Marinada Türkiye’nin 40 yılde geldiği nokta kötü değildir. 75 marina, 8.333 km kıyılarıyla ülkemiz Akdeniz’de 4’cü sırada yer alıyor” dedi. Türkiye’deki marinaların yüzde 32'sinin dolu olduğunu belirten Kaçmaz, Türkiye’nin marinalarında 6 metre üzeri 4.5 milyon yat bulunduğunu belirterek “Halen yatırımı süren 43 marina bölgesi bulunuyor. Bu yatırımlarla bağlama yeri 18 bin 130’a ulaşacak. Ama bu siyasi durum nedeniyle bağlayacak yabancı yatı nereden bulacağız” dedi.

İSTANBUL'A MARİNALAR GELİYOR
Türkiye’de bulunan 3 bin 300 yabancı yatın 5 yılda azaldığını söyleyen Kaçmaz “Bu rakam bu yıl 2500-2800’e inecektir. Adriyatik’te Hırvatistan’ın pazarda giderek büyüyor” diyen Hasan Kaçmaz şöyle devam etti: “Önümüzdeki 10 yıla bakıldığında Karadeniz’de deniz turizmi olarak gelişme olmayacak. En büyük gelişme İstanbul’da olacak. İstanbul’da 6 marina var 7’cisi yolda . bu sayı 14’e yükselecek. Ayrıca orta Ege’de yatırımlar olacak. Gelirin yüzde 20’si deniz turizminden denilir. Bana kalırsa kapasiteye gore 300 milyon euro gelir var. Marinalara bakarsak yüzde 25 yabancılardan kazanılan gerçek döviz, yani 75 milyon eurodur. Diğer iç turizmden gelir. Kruvaziyere bakıldığında 24 bin yolcu ve 177 milyon gün ediyor. Türkiye 2030’da kruvaziyer turizminden 1 milyar dolar elde edebilir”

caner-saka.jpg

CANER ŞAKA: CRUISE’NIN KENDİSİ BİR DESTİNASYONDUR

Tuizmci Caner Şaka, siyasi olaylar nedeniyle yabancı charter firmalarının yurtdışına kaçtığını belirterek “En büyük kuruluşlardan Sam, Korfu’ya taşındı. Hırvatistan yeni bir destinasyon oldu. Kruvaziyer turizmine bakıldığında 5 bin kişi taşıyan mega gemilerin kazanç olduğu söyleniyor. Aslında 7 günlük turda yolcuların uğrak yerlerinde geçirecekleri sure 2 günün altındadır. Bu durum Türkiye’ye uğrayan gemilerin Türkiye’deki firmalara katkı payı çok düşüktür. Üstelik bu gibi hizmetleri artık gemi şirketleri kendileri verir oldular. Cruise’in kendisi bir destinasyondur deniliyor. 2030 verilerine göre deniz turizminin payı yüzde 26’da kalıyor. 2010-2030 arasında yıllık yüzde 5 büyüme olmak üzere yüzde 100 büyüme görülüyor. Ancak kruvaziyer turizminden gelir elde etmek için yeni şartlara uyum sağlamak ve yeni stratejiler belirlemek gerekiyor.”

tav.jpg

TAV: 2017 IÇIN DURUM PEK PARLAK GÖRÜLMÜYOR

TAV Satış ve Pazarlama Yöneticisi Aslıhan Çörtük, 2016’nın zor geçtiğini belirterek “2016 için durum vahimdi. 2017 için durum pek parlak görülmüyor” dedi. Türkiye’de 5 havalimanını yöneten TAV’ın krizden en çok Bodrum Havalimanı’nda etkilendiğini belirten Çörtük şunları anlattı: “Özellikle tatil turizmi olan yerlerden Bodrum en çok etkilenen yer oldu. 2013 rakamları ile 1 milyon yabancı ziyaretçisi vardı. Bu rakam geçen yıl 450 bin oldu. Bu yıl 350 bine düşmesini bekliyoruz. Alanya’da benzer düşüşleri yaşadı. Yolcu profili değişti. Kıymetli dediğimiz lüks gezen yolcu yüzde 20 düştü. Bu düşüş hala devam ediyor. Dış hat aktarma yolcu sayısı Ocak ayından itibaren azalmaya başladı. Yolcunun yarısı dış hat aktarma yapan yolcuydu. Durum çok vahim. Bu yılı da vahim görüyoruz. Durum pek parlak değil. Havacılık çok dayanıklı sektör. Hızlı toparlanma yapabiliyor. Geçen krizlere baktığımızda 2 yılda toparlanıyor, 4 yılda büyüme trendine girebiliyor. Beklenen noktaya ulaşıyor. Arzı kısıtlayan şartları hafifleterek havayollarına destek vermeye çalışıyoruz. Ancak bu krizde yöntemler zor işliyor”

faruk-pekin.jpg

FARUK PEKIN: TÜRKIYE’Yİ KIMSENİN UCUZA SATMAK HAKKI YOK.

Türkiye’de kültür turizmi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Pekin Turizm’in sabihi Faruk Pekin “Kültür turizmi Türk turizminin lokomotifi olmak zorundadır. Türkiye’nin elindeki benzersiz üürünler pazarlanmalıdır” dedi. Kültür turizminin yapılan yatırımlardan yeterince pay alamadığını belirten Faruk Pekin şunları söyledi: “Türkiye gibi bir ülkeyi kimsenini ucuza satmak hakkı yok. Türkiye ile boy ölçüşebilecek ülke yok. Yanlış politikalar nedeniyle kültür turizmi 1990’dan bu yana yerinde saymaktadır. Kültür turizmi dünyada yükselen bir değerdir ve önem vermeliyiz.”
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.