• BIST 9524.59
  • Altın 2495.454
  • Dolar 32.5969
  • Euro 34.7691
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 16 °C

CNR Boat Show kapılarını açtı

CNR Boat Show kapılarını açtı
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan: KDV’yi yüzde 1 ÖTV’yi sıfır yaptık. Artık dünyadakı bütün tekneler Türkiye’ye gelecek.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Boat Show 2017, 11. Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı açılış töreni Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla gerçekleşti.

boat-show-20173.jpg

boat-show-2017aaa.jpg


Bakan Arslan açılış sonrası yabancı bayraklı tekneye Türk bayrağı çekerek “KDV’yi yüzde 1 ÖTV’yi sıfır yaptık. Artık dünyadakı bütün tekneler Türkiye’ye gelecek. Böylece 6 bine yakın teknenin hepsinin Türk bayrağına geçmesi mümkün. Türkiye’deki yabancı bayraklı teknelerin Türk bayraklı olmaları için yaptırım geticereceğiz”dedi.

boat-show-20172.jpg

BAKAN AHMET ARSLAN AÇTI

Açılışta konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, denizcilik sektörüne gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse Başbakanlık düzeyinde olağanüstü ilgi olduğunu, sektörün gelişmesi için tüm taleplerinin kabul edildiğini söyledi.
Ahmet Arslan, denizciliğin gelişmesi için bakanlık olarak dün ellerinden geleni yaptıklarını, bugün yapmaya devam ettiklerini ve gelecekte de yapacaklarını ifade ederek, "Dünya ticaretinden pay almanın denizcilikten geçtiğini biliyoruz. 14 yıldan beri hükümetimiz bu konuda ciddi adımlar attı, devletin, hükümetin imkanlarını ciddi anlamda seferber etti." diye konuştu.

Son 14 yılda denizciliğe yönelik atılan adımlara değinen Arslan, 2004'ten 2016 yılına kadar toplamda 5,6 milyar liralık ÖTV'nin tahsil edilmeyerek deniz taşımacılığına destek sağlandığını, yarım kalan gemi yatırımları için Kredi Garanti Fonu'ndan (KGF) 255 milyon lira kefalet sağlandığını, 2015'te ihraç amaçlı gemi yatırımlarının KGF kapsamına alındığını, tersanelerin Hazineye ödediği kiraların sıfırlandığı anlattı.

Gemi yatırımlarına tasarım desteği getirdiklerini belirten Arslan, filoda çalışan ve ekonomik ömrünü tamamlamış gemilerin yenilenmesi amacıyla hurda desteği sağladıklarını, yıllardır sorun haline gelen Tuzla Tersaneler Bölgesi'nin imar planı sorununu çözdüklerini bildirdi.

boat-show-2017aa.jpg

GEMI SANAYISININ YıLLıK 2,5 MILYAR DOLARLıK BÜYÜKLÜĞE ULAŞTI

Gemi sanayisinin 2003-2016 döneminde 2,8 milyar dolarlık altyapı yatırımı yaptığını anlatan Arslan, sadece kamunun değil, özel sektörün de elini taşın altına koyduğunu, gemi sanayisinin yıllık 2,5 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaştığını kaydetti.

Türk denizcileri ve Türk bayraklı gemilerin saygınlığını artırmak adına ciddi mücadele verdiklerini vurgulayan Arslan, "beyaz liste" dedikleri konumlarını küresel anlamda sürdürdüklerini ifade etti.

"KREDILERDEKI RISK ORANıNıN AZALTıLMASıNA ÇALıŞıYORUZ"
Ahmet Arslan, iç piyasa ve ihracat amaçlı gemi yatırımlarında rekabetçi bir fiyat yakalayabilmek için uzun vadeli finansman modeli ya da kredilerdeki risk oranının azaltılmasına çalıştıklarını belirterek, "Ülke kredisi, alıcı kredisi gibi her türlü finansman desteği imkanını değerlendiriyoruz ve Eximbank üzerinden tam KGF kefaletinde ve bakanlığımız kontrolünde bir yapı kurabilir miyiz buna bakıyoruz." dedi.
Cari açığın azaltılmasındaki en etkili sektörlerden birisinin denizcilik olduğunu vurgulayan Arslan, küresel anlamda tercih edilebilir ve rekabetçi olmaya çalıştıklarını söyledi.

boat-show-2017a.jpg

"GEMI INŞASıNDAKI YERLILIĞI ARTıRMAK IÇIN ÇALıŞMALAR YAPıYORUZ"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Türkiye'nin dünya deniz ticareti kapsamındaki alt bileşenlerde ayrı ayrı olmak üzere, her birinde yaklaşık yüzde 1 ila 2 aralıklarında pay aldığını, hedeflerinin bu payı yakın gelecekte 2, orta ve uzun vadede de 4 katına çıkarmak olduğunu bildirdi.
Gemi inşa sanayinde bugünkü imkanlarla yerlilik potansiyellerinin yüzde 78 olduğunu belirten Arslan, bunu artırmak için çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Ahmet Arslan, İstanbul limanını kruvaziyer gemilerin ana yolcu değişim limanı haline dönüştüreceklerini ifade ederek, "Kruvaziyer gemilerin diğer limanlarımıza uğrak çeşitliliğini teşvik edecek önlemler alıyoruz. Bu kapasiteyi İstanbul'da artıracak ve İstanbul'a prestij katacak yeni liman çalışmamız var. İnşallah yakında açıklar ve bunu da beraber başarırız." şeklinde konuştu.
Denizcilik sektöründe Türkiye'yi, küresel deniz taşımacılığı ile entegre transit bir liman ülkesine dönüştüreceklerini belirten Arslan, "Türk deniz ticaret filosunu yenileyerek 10 milyar tona ulaşan dünya deniz ticaret hacminden daha fazla pay almayı, gemi ve yat inşa sanayimizi yenilikçi teknolojilerle donatarak daha rekabetçi bir hale getirmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

boat-show-2017b.20170212001614.jpg

"TÜRK SAHIPLI OLUP YABANCı BAYRAKLA DOLAŞAN BINLERCE TEKNE VAR"

Ahmet Arslan, ülkenin kara sularında veya marinalarında Türk sahipli olup yabancı bayrakla dolaşan binlerce tekne olduğunu belirterek, bu teknelerin farklı nedenlerle Türk bayrağı yerine yabancı bayrak çektiğini, bunun önüne geçmek ve bu teknelerin Türk bayrağı çekmesini sağlamak için yasal ve vergisel düzenlemeler yaptıklarını anlattı.

Bu düzenlemelere örnekler veren Ahmet Arslan, "Yat, kotra ve teknelerde Bakanlar Kurulu, yetkisini sonuna kadar kullanarak KDV oranını yüzde 1'e indirdi, ÖTV'yi ise sıfırladı. Böylece 6 bine yakın teknenin hepsinin Türk bayrağına geçmesi mümkün. Geçmişte özellikle belirli bir süre için öngörülen geçiş, vergi harçlarla ilgili düzenlemelerin yapılmaması ve sürenin kısa tutulması nedeniyle istenilen sonucu vermedi. Bu düzenlemeyle 6 bine yakın teknenin hepsinin Türk bayrağına geçmesini bekliyoruz. Şimdi ÖTV'nin kaldırılmasının yanı sıra ilave muafiyetlerin getirilmesiyle bu arkadaşların elindeki mazeretlerini aldık." dedi.

boat-show-2017c.jpg

TÜRK BAYRAĞINA GEÇMEYENLERE KISITLAMA GELİYOR

Türk bayrağına geçmeyen tekneler için kısıtlayıcı düzenlemeler yapacaklarını belirten Ahmet Arslan, "Belirli bir süre Türkiye'de kalabilmelerinin yanı sıra Türk bayrağına geçen ve Türk kara sularını kullananlarla aralarında fark olacak ki teşvik olsun. Teşvik getirdiğimiz için geçmeyenlere zorluk getireceğiz. Bunun bilinmesinde fayda var. Sektör buna göre hareket etsin. Bu kadar destek alan sektör bizi mahcup etmesin." ifadelerini kullandı.

boat-show-2017d.jpg

SÜPER LÜKS TEKNELER

300'ün üzerinde tekne, yat ve yelkenlinin yer aldığı fuar, Princess, Sealine, Hanse, Azimut, Moody, Prestige, Dufour, Jeanneau, Azuree, Sunseeker gibi dünya markalarının en iddialı motor, yat ve yelkenlilerine ev sahipliği yapıyor.
Fuarda sergilenen İngiliz yapımı "Princess 82" isimli tekne 25.5 metrelik uzunluğuyla en büyük tekne olarak öne çıkarken, orijinal konseptin çarpıcı ve füturistik çizgilerle birleştiği yerli yapım "78 Flybridge Evolution" 23.98 metre uzunluğu ve 3 milyon euro fiyatıyla dikkat çekiyor.
Yerli ve yabancı deniz tutkunlarının değişmez adresi “CNR Avrasya Boat Show-Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı”, VIP açılış günü ile önce medya mensuplarını, iş ve sanat dünyasından özel konuklarını ağırladı. CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlenecek olan fuar, 11-19 Şubat 2017 tarihleri arasında tüm ziyaretçilere açık olacak.

boat-show-20177.jpg

CNR AVRASYA BOAT SHOW

Kapılarını açan fuarda fiyatı 4 bin liradan 3 milyon euroya kadar tekne, bot ve yatlar sergileniyor.Milyon dolarlık süperyatların dünya ve Türkiye tanıtımlarına ev sahipliği yapacak olan fuarda, 1000’den fazla markayı temsil eden, 300’ün üzerinde birbirinden değerli yelkenli, megayat, süperyat ve katamaran sergilenecek. Sektöre ait tüm aksesuar ve donanımların da yer alacağı CNR Avrasya Boat Show, Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) iş birliğinde 85 bin metrekarelik alanda organize ediliyor.

Uluslararası Boat Show Organizatörleri Federasyonu (IFBSO) ve Uluslararası Denizcilik Endüstrisi Dernekleri Konseyi (ICOMIA) üyesi olan CNR Avrasya Boat Show; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile KOSGEB ve İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından da destekleniyor.

boat-show-20178.jpg

Her türlü teknenin sergilendiği fuarda, amatör denizciler için daha az bütçeyle sahip olunabilecek tekneler de yer alıyor. Avrasya Boat Show’da Princess, Sealine, Hanse, Azimut, Moody, Prestige, Dufour, Jeanneau, Azuree, Sunseeker gibi dünya markalarının en iddialı motoryat ve yelkenlileri sergilenecek. Ayrıca amatör balıkçılık malzemeleri, deniz tekstil ürünleri, dalgıç malzemeleri, şişme bot, jetski gibi denizcilik sektörünü ilgilendiren her türlü donanımı bulmak mümkün oluyor.

ATA DEMIRER KONUK OLACAK!
CNR Avrasya Boat Show, birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Deniz ve tekne tutkusuyla tanınan ünlü oyuncu Ata Demirer, CNR Avrasya Boat Show’un VIP açılış gününe katılacak. Ata Demirer’e, senaristliğini ve oyunculuğunu üstlendiği “Olanlar Oldu” filminde, denizcilik sektörüne yaptığı katkılardan dolayı “DENTUR Sektör Özel Ödülü” verilecek.

Ünlü besteci ve piyanist Tuluyhan Uğurlu, CNR Avrasya Boat Show ziyaretçileri için konser verecek. Müzik yeteneği 4 yaşında keşfedilen ünlü sanatçı, aynı yıl İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne kabul edildi. Türk sanat camiasının en önemli piyano sanatçılarından olan Tuluyhan Uğurlu, 12 Şubat günü sevenleri ile CNR Avrasya Boat Show’da buluşacak.

‘’Doğu Akdeniz Yatçılığı’’, ‘’Metal Tekne İmalatı’’ gibi denizcilikle ilgili pek çok konunun konuşulacağı seminerler düzenlenecek. Fuarda, ip parkuru, tırmanma duvarı gibi etkinliklerle ziyaretçilere eğlenceli anlar yaşatılacak. CNR Avrasya Boat Show kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerde ziyaretçilere sürpriz hediyeler de verilecek.

boat-show-20179.jpg

CNR Avrasya Boat Show

Ayrıca, yat kiralama konusunda müşterilerine dünya üzerinde 14.250 tekneyi ve Türkiye’de 800 tekneyi, 681 marinada tek bir web sitesi üzerinden kiralayabilme imkanı sağlayan Book The Boat, CNR Avrasya Boat Show’da deniz severlerle buluşuyor. Yelkenli, katamaran, gulet ve motoryat olmak üzere toplam 4 tekne tipinde, yat kiralama hizmetlerinden faydalanabilme imkanı sağlayan Book The Boat, CNR Avrasya Boat Show HALL 3 C02’de ziyaretçileriyle buluşacak.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.