• BIST 8989.95
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 19 °C

TURKODER’de 2017 konuşuldu

TURKODER’de 2017 konuşuldu
TUKPODER’in Armada Otel’de yapılan “Büyük Buluşma”sında Türk turizminin içinde bulunduğu sorunlar ve 2017’ye bakış anlatıldı.

ÖZKAN ALTINTAŞ - TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Küçük Oteller Derneği –TURKODER’in Armada Otel’de yapılan “Büyük Buluşma” toplantısında Türk turizminin içinde bulunduğu sorunlar ve 2017’ye bakış anlatıldı. Küçük Oteller Derneği –TURKODER’in toplantısında Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Nedret Apaydın, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Küçük Oteller Derneği –TURKODER Başkanı Mehmet Çelik ile Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde gelen Küçük Oteller’in yöneticileri katıldı.

kucuk_heyet.jpg

kucuk-saygi.jpg

Toplantının açışını yapan Küçük Oteller Derneği –TURKODER Başkanı Mehmet Çelik Türk turizminin terörden büyük yara aldığını belirterek kaçan turistler için “İçerden ve dışardan kalleşçe saldırılara uğradık. Can güvenliklerini sağlamadığımız sürece turistleri uzun süre yeniden bu ülkede ağırlayamayacağız. Turizmdeki 30 yıllık birikim bu terörist şerefsizler yüzünden silindi ve içinden çıkılmaz hale geldi” dedi.

kucuk-otel-istiklal.jpg

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, tarihi yarımadayı destinasyon merkezi yaplak için çalışmalar yaptıklarını belirterek “Anemas Zindanları, İşkence Müzesi, Kariye Müzesi ve çevresi, binaların dış cepheleri yenilenerek bölge kültür destinasyonu olarak hazırlanıyor. İnternet üzerinden yapılan şikayetleri ihbar olarak Kabul ederek turizm tesislerini denetliyoruz. Günü birlik ruhsatsız kiralam yapanlara yasalara uymaları için bir yıl süre verdik. Uymayanları kapatacağız” dedi.

seyir1.jpg

kucuk-otel-seyir3.jpg

ozkan-kucuk1.jpg

Küçük Oteller Derneği –TURKODER Başkanı Mehmet Çelik açış konşmasıyla başlayan toplantıda önce derneğin video sunumunu yaptı.

mehmet-celik11.jpg

MEHMET ÇELIK: TURIZMDEKI 30 YıLLıK BIRIKIM SİLİNDİ
Küçük Oteller Derneği –TURKODER Başkanı Mehmet Çelik, krizin etkilerin yaşadığımız, içerden ve dışardan kalleşçe saldırılara uğradıklarını belirterek “Bundan en çok etkilenen turizm sektörü oldu” dedi.
Terörün etkisiyle Türkiye’den kaçan turisterin gittikleri ülkelerde mutlu olmadııklarını gördüklerini anlatan Mehmet Çelik “Ancak can güvenliklerini sağlamadığımız sürece onları bu ülkede ağırlayamayacağız. Turizmdeki 30 yıllık birikim bu şerefsizler yüzünden silindi ve içinden çıkılmaz hale geldi. Benim ülkem ve benim otellerim kadar yok diyoruz. Servis kalitemizi hiçbir ülkede bulamazsınız diyoruz. Yurt dışına gittiğimizde yüzümüze bile bakmıyorlar. Buna rağmen çok iyi bir yerdeyiz” dedi.
Mehmet Çelik, milyolarca kişinin turizmden ekmek yediğini hatırlatarak 10 ay içinde çok zorlandıklarını, ancak çalışmaya revam ettiklerini ve 250 üyenin tesislerini tanıtmak için her fırsatta basında yer aldıklarını söyledi.
Tercih edilen ve prestijli dernek olmak için herşeyi yaptıklarını belirten Mehmet Çelik “Başkanlığım döneminde elini sıkmadığım üye kalmayacak. Devletle önemli ilişkiler kuracağız. Küçük otellerin devette tanımı yok. Hala büyük oteller için hazırlanan tanımlar ve kanunlarla yönetiliyoruz. Küçük Oteller’in tanımı hakkında bir rapor hazırlayıp bakanlığa sunmak için çalışma yapıyoruz” dedi.
Küçük Oteller Derneği –TURKODER yaptığı Olağanüstü Genel Kurul’da Küçük Otelleri’in profesyonel yöneticilerininde yönetimde yer almasını ve yönetimin iki dönem görevde kalmasını karara bağladı.

mujde-tonbekici.jpg

MÜJDE TÖNBEKİCİ: TÜRKIYE’NIN GÜNDEMI DEĞİŞKEN YARıNı BILMIYORUZ
Şirince’de Nişanyan Oteli’nin sahibi Müjde Tönbekici yaşanan kriz ortamında herkesin fark yaratan çalışmalar yapması gerektiğini içeren “Küçük otelci şikayeti bırak başka işlere bak” başlıklı konuşmasında farklı çalışmalarını anlattı. Tönbekici Şirince’yi neden seçtikleri hakkında ise “Bizim gibi insanların bile otel açabileceğini gösterdik. Bir hayalin peşine düşerek Şirince’yi ortaya çıkardık” diyerek şunları anlattı: “Türkiye’nin gündemi değişken yarını bilmiyoruz ve hep tedirginiz. Batı ülkelerinde marka olmak için çok iyi olmak zorundasınız. Ancak Anadolu büyük zenginliklere sahip fırsatlar ülkesidir. Burada küçük hareketlerle büyürsünüz. Bu nedenle 2000 yıl önce bu topraklarda kim ne yer ne içer araştırdım. O muhteşem şölen yemeklerinin kaynağına ulaştım. Mutfak Dostları Derneği’ne üye oldum. Antik Dönem yemekleri üzerine Şirince’de özel gruplara özel günler düzenledim. Beyaz Türklere yönelik yeni projeler ürettim. Konuklara seramik ve sanat atölyelerinde çalışma yapma imkanı verdim. Şimdi cam altı terapi ve masal günleri projemizi hazırlıyoruz”

mustafa-demir11.jpg

FATIH BELEDIYE BAŞKANı MUSTAFA DEMIR: TERÖR SIKINTI YARATIYOR
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, tarihi yarımadada turizm için yaptıkları çalışmaları anhlatırken “Şehri yaşayanlarıyla değerleriyle korumak ve değerlerin yaşatılması en önemli çalışmalarımızdır. Kültüreler varlıklarımızın bu bölgede yaşatılması yatırımcılar için çok önemlidir. Turizm kalınacak yer olmasının ötesinde son dönemlerde insanların gittiği yerlerde yerel kültürlerle bütünleşebildiği ve yaşamı paylaşabildiği huzurlu zaman geçirebildiği bölgedir. Fatih bölgesi bu konumdadır. İnsanların vakit geçirmeyi arzu ettikleri ve kaldıkları süre içinde geçmişten gelen kültürleri soluyabilecekleri, hayal ettikleri zamanı geçirelibelecekleri ortamı oluşturabilmek için çalışıyoruz. Ancak terör olayları sıkıntı yaratıyor ve bundan birinci derecede etkilenen turizm oldu.”

SıKıNTıYı AŞABILECEK POTANSIYELE SAHIBIZ
Mustafa Demir, 2016’nın turizm adına kayıp bir yıl olduğunu ve 2017’ye umutla başladıklarını belirterek “Ancak yılbaşı gecesi küresel teröre maruz kalarak saldırıya uğrayarak sıkıntı yaşadık. Bunları aşabilecek potansiyele sahibiz. Kalıcı olan kültür ve temel değerlerimiz ve yetişmiş insan potansiyeli ile bunları aşacağımıza inanıyoru”dedi.

mustafa-demir33.jpg

FATIH IÇIN KÜLTÜR TURIZMI SENARYOLARı
Fatih’te yapılan çalışmaların dünya standartlarında ve bir çok ülke ile yarışacak ölçülerde olduğunu hatırlatan Mustafa Demir, düzenlenen altyapı sonucunda turizme inanılmaz bir yöneliş olduğunu belirterek “Turizmcilerin isteklerini mümkün olduğu kadar yerine getirmek istiyoruz. Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte çalışma yaptık. Çalışmada turizmi 7 başlık altında inceledik.
Fatih için Kültür Turizmi Senaryoları’nı Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte hazırladık” dedi.

TURİZM 21 AYRI SEKTÖRE DOMİNO KATKISI YAPIYOR
Turizmin ekonomiye katkısının büyük olduğunu anlatan Mustafa Demir, “Dünyada küresel GSMH yüzde 9’dur. Türkiye’de dünya ortalamasının üzerinde olması gerekirken turizmdeki düşme nedeniyle GSMH’de pay yüzde 6.2’dır. Dış ticaret açığına katkısı ise yüzde 49.73’tür. Turizm insana, hizmete dayalı ve istihdama doğrudan katkısı bulunan sektör olduğu için yerel yöneticiler ile siyasetçileri mennun eden sektördür. Turizmde 11 farklı sektöre yapılan harcama ile 21 ayrı sektöre domino etkisiyle katkıda bulunuyor. Turizmde bir birim yatırım istihdama 2 katı etki yapıyor. Turizmin geliri yüzde 10 artınca toplumun refahı yüzde 9 oranında artıyor. Dünyada 300 milona yakın inana turizm iş sağlıyor ve dünya istihdamının yüzde 8.9’unu turizm sağlıyor. Finansal hizmetler, ulaşım ve imalatın büyüme hızlarını geride bırakan tek sektör turizmdir.

mehmet-mustafa.jpg

TÜRKİYE’NİN GÖSTERGELERİ
Bu göstergeler doğrultusunda Türkiye’ye bakıldığında Dünya Ekonomik Forumu’nun 90 göstergeye göre yaptığı çalışmada Türkiye 2015’e göre geri saydı. Halen 141 ülke arasında 44’üncü sıradayız. Kültürel açıdan bakıldığında ise 16’ıncı sıradayız.
Dünya Turizm Örgütü - UNWTO verilerine bakıldığında 2013-2014 yıllarında 2 yıl üstüste ziyaretçi alan ülke olduk. 2013’te dünya turizminde 6’ıncı sıradaydık. 2023 herefimiz ilk 3’te olmak, 63 milyon turist almak ve 86 milyar dolar gelir kazanmaktır. UNWTO turizmde kültür turizminin öne geçmeye başladığını belirterek, ‘Mayıs 2016 da 81 ülkeden 563 yabancı ülkede yapılan araştırmaya göre dünyada kültür turizminin payı yüzde 37 dir’ dedi.

3. HAVALİMANI DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKİYOR
Mastercard şehirler endeksine göre 2015’te İstanbul 12.5 milyon ziyaretçi ile iki basamak yükselerek 5’ci sıraya geldi. Trip Advisor’un en çok tercih edilen 3’cü şehri olduk. Ulusal Bağlantı Skoru’nda 5’inci küresel merkez olarak 2014-2015 arasında ziyaretçi 4.9 milyondan 12.5 milyona yükseldiği görülüyor. Bahsedilen yıllarda Türkiye’ye turist gelişi yüzde 72 artış gerçekleşirken İstanbul’da yüzde 156 artış oldu.
İngiliz Economist dergisi İstanbul’a yapılacak 3.Havalimanı’ndan duyulan endişyi dile getirerek Londra Heatrow’un liderliği İstanbul’a kaptırdığı belirtiliyor. Yazıda ‘İngilizler hala büyük uçaklar için tamboy pistin nerede inşa edileceğini araştırırken Türkler dünyanın en büyük havalimanı inşa ediyor’ deniliyor.
Alman, Frankfurt Algemeine Zeitung ise gelecekte dünyanın 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye’nin mega projelerini belirterek 3’cü havalimanına yer verdi.

ZAYIF VE GÜÇLÜ YANLARIMIZ
Mustafa Demir, İstanbul’un zayıf yanlarını dile gitirirken kirli sokak görüntüsü, trafik, otopark sorunu, mimari, tabela kirliliği. Kalabalık, güvenlik, hanutçuluk gibi koşulların turistleri kaçıan etkenler olduğunu belirtti. Turistler için riskli bölgelerin ise hediyelik eşya ve halı dükkanları olduğunu anlattı.
Buna karşılık güçlü yanlarımızı ise camiler, kiliseler, Saraylar, Kapalıçarşı, arkeoloji müzesi, restoranlar olarak sıraladı. Türk mutfağının turizm için giderek daha etkili olduğunu belirten Mustafa Demir “Gastronominin turizmdeki payı yüzde 20’dir. Turistlerin yüzde 20’si yeme içmeye harcama yapıyor. Tarihi yarımadada Türk mutfağının özel örnekleri bulunuyor. Aksaray Horhon, Kadınlar Pazarı bu konuda önceliklidir ve buralarda turim adına düzenlemeler yapıyoruz” dedi.

dogubank-1.jpg

dogubank2.jpg

2000 BINA CEPHESI YENİLENİYOR VE “İŞKENCE MÜZESI”
Mustafa Demir, tarihi yarımadanın düzeltilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle belediyede Turizm Kurulu oluşturduklarını ve Boğaçi Ünivesitesi ile işbirliği içinde hazırlanan senaryo hakkında şu bilgileri verdi.
Turizmde çalışmaların şimdiki gibi yürütülmesi, zayıf yönlerin iyileştirilmesi için cephe çalışmalarına devam edilmesi hedeflendi. Tarihi yarımadada bulunan 2000 binanın cephe çalışmalarını başlattık. Bölgeyi yenilenen cephelerle açık müze yapıyoruz. Aksaraydan Sultanahmete kadar ve Sirkeciden Ankara Caddesi üzerinde Nuruosmaniye’ye kadar bina cephelerinin büyük çoğunluğu tamamlandı. “Ayvansaray Fener Balat destinasyonu “Eminönü Dönüşüm Modeli, Ev Pansiyonculuğu” için belediyenin turizm kurulu üniversitelerle işbirliği içinde çalışıyor. Arkeloloji Müzesi ve Kariye Müzesi çevresini destinasyon merkezi olarak düzenliyoruz. Ayvansaray Anemas Zindanları yakınında turizme yönelik konsept bir otel Şubat ayında açılıyor. Anemas Zindanları “İşkence Müzesi” olarak hazırlanıyor. Burada oluşturulacak Türk Mahallesi Balat ve Fener’le birleşince yaşayan kültürler bölgesi oluşacak.

YASADıŞı OTELLERE IZIN VERMEYECEĞIZ
Otel açanlara ve daire kiralayanlara bir defaya mahsus imkan tanıdık. Bir yıl içinde böyle çalışanlar kayıt altına alınmazsa ve ruhsat almazlarsa kapatacağız. Artık yasadışı otellere izin vermeyeceğiz. Standardını belirleyecek turizm komisyonu oluşturduk. Banyodaki küvetin çekomestiğinin rengini yapılışına dizaynına kadar dikkat edilecektir. Bu oteller bizi temsil ediyorlar ve Türkiye’nin tanıtımında önemli yere sahiptirler.

İNTERNET ŞİKAYETLERİNİ İHBAR KABUL EDİYORUZ
Turizm rezervasyon sitelerinin değerlendirmelerini ihbar olarak kabul ediyoruz. Turizmde yasadışı çalışanları izin vermiyeceğiz. Namuslu turizmcilerin yanındayız. Kültür ve Turizm bakanlığı bize bu imkanı tanıdı ve kullanıyoruz. Fatih Belideyisinde denetim kurulu tarafından değerlendirme yapılıyor iki hafta içinde sonçlanırıyoruz. Yatırımcının her zaman yanındayız. Bunu yaparken pansiyona ve otele dönüştürülecek tarihi eserlere destek veriyoruz. Kullanma ve korumayı hedefliyoruz. Nişanca’da tarihi evler var yatırımcı gelip otel yapsın diyoruz.

nedret-apaydin.20170128145011.jpg

NEDRET APAYDIN: TURIZMDE 10 BÜYÜK BİRLİK ARASINDA BİRLİK YOK
İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın Fatih’in Türkiye’nin en önemli bölgesi olduğunu belirterek “Türkiye’ye gelen turistin yüzde 75’i Fatih’e uğrar”dedi. Verilerin 2017’de turizmin daha iyi olacağını gösterdiğini anlatan Apaydın şöyle konuştu:
“İstanbul’da yüzde 25.9 kayıp yaşadık. Kişi başı bıraktığı para 765 dolardan aşağı düştü, fakir turist gelmeye başladı. Sektörle ilgili 10 büyük birlik var. Aralarında iyi bir koordinasyon olmadığını görüyoruz. Birliklerin birbirinden rahatsız olduğunu gördük. Sektörün koordinasyon içinde birlik olmadığını görüyoruz Pastayı büyütmek için birlik olmak lazım. 2017’de aralarındaki irtibat sorunlarını aşmış olmalıyız. Gastronomi bizim için çok önemlidir. Kruvaziyer turizmi azaldı. Sağlık turizmi iyi gidiyor. Kongre turizminde iptaller var. Önümüzdeki günlerde meslek birliklerini bir araya getirmeyi düşünüyoruz
Otelleri ziyaretimde hep yabancı tatlılar sayılıyor. Türk tatlısı sunulmuyor. İşin kolayına kaçılıyor. Bizim Türk mutfağını nasıl satacağımız düşünmemiz lazımdır.
Sektör okuluna sahip çıkmalıdır. Meslek liselerinden çıkan çocuklara imkan tanınmalıdır. Bakanlığa gitmeden bize gelin, kapımız sizlere açık. Sorunları beraber çözelim. Çözemezsek beraber gidelim. Kamu tarafında buradayız. Sizin zorluğunuz bizim zorluğumuzdur.”

ahmet-vatan.jpg

DOÇ.DR. AHMET VATAN: GÜLÜMSERKEN UTANıR HALDEYIZ
Medeniyet Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan yardımcısı Doç.Dr. Ahmet Vatan “Samimiyet ve diyalog” başlıklı konuşmasında Türkiye’den 10 milyon turistin gittiğini belirterek “Giden turist İstanbul’un 3’te 2’si kadardır. Bu turisti yeniden kazanmak için turizmin bütün paydaşları hep birlikte mücadele etmelidir. Öğrencilere ders verirken ‘gülümseyin” deriz. Ama bugünlerde gülümserken utanır haldeyiz”dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.