• BIST 9036.33
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 20 °C

Coşkun Elik’in turizmi anlattı

Coşkun Elik’in turizmi anlattı
Hürriyet yazarı Vahap Munyar'a Elite World Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Elik "Babamın fırçası beni otelci yaptı" dedi.

İSTANBUL- Hürriyet yazara Vahap Munyar, Elite World Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Elik’in turizm serüvenini yazdı.

Vahap Munyar”ın *Babasından yediği ‘servet’ fırçası, otel zinciri yolunu açtı” başlıklı yazısı şöyle:

Coşkun Elik, Van’da ticaret lisesini bitirdikten sonra üniversite sınav sonucunu beklerken babasına ait Tahran Oteli’nde çalışıyordu. Derken sonuç eline ulaştı:

Coşkun Elik, Van’da ticaret lisesini bitirdikten sonra üniversite sınav sonucunu beklerken babasına ait Tahran Oteli’nde çalışıyordu. Derken sonuç eline ulaştı:

- İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi...

Babası İzmir’e gitmesine sıcak bakmadı:

- Ortam iyi değil. Yüksek okula gitme. Burada kendi işlerimizde çalış.

Babası Van’daki otelin yanısıra Elazığ merkezli Hazar Turizm’de 26 otobüs çalıştırıyordu. Babasını dinledi, otelde çalışmayı sürdürdü. Bir gün babasının bir yakın arkadaşı için yüklüce ödeme sözü verdiğine tanık oldu, itiraz etti:

- Parayı kolay mı kazanıyoruz. Neden o adam için bu parayı harcıyorsun?

Babası ağzının payını verdi:

- Serveti sen mi kazandın? İşime karışma...

Evde annesine dert yandı:

- Ana, ben artık senin kocanın otelinde çalışmayacağım.

Kısa sürede toparlandı, kendine yeni iş adresi olarak Adana’yı seçti. O dönemdeki vergi iadesi desteğini fırsat görüp canlı hayvan ihracatına girdi. 1987’de o işe noktayı koydu, İstanbul’a taşındı. İhracattan elde ettiği birikimle Laleli’de 56 dükkan satın aldı.

Laleli’de bavul ticaretinin en canlı döneminde dükkan kiralarından iyi kazanç sağladı. 1994’te biriken nakiti 17.5 milyon Alman Markı’nı bulunca yeni iş alanı aradı. Tekstil-konfeksiyon üretimine girmesini önerenlere şu yanıtı verdi:

- 1 koyup 5 kazanacağım yatırım arıyorum.

Sonra şöyle düşündü:

- Paranın ateşini toprak söndürür...

Bunun üzerine Taksim Talimhane’de şu anda “Elite Prestige” adlı ilk otelinin bulunduğu noktadaki 3 binayı satın alıp, kararını verdi:

- Baba mesleği otel işine dönmeliyim.

Taksim’deki ilk otelini 2003’te açtı. Daha sonra komşu binaları topladı, “Elite World” otelini yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde “Doğu ve Güneydoğu’ya otel yapın” çağrısına uydu:

- Van’da 50 milyon dolar yatırımla yaptığım oteli 2012’de sayın Erdoğan açtı.

Zamanla erkek kardeşleri Vedat ve Sedat Elik yönetim kuruluna girdi. Kızkardeşi Emel Elik de satış-pazarlamayı üstlendi. Araya Marmaris İçmeler’de bir oteli sıkıştırıp, İstanbul’daki 3’üncü otelini Florya’da devreye aldı. Zincirinin 6’ncı halkası için de İstanbul’da Basın Ekspres Yolu’nda karar kıldı:

- 10 bin 600 metrekarelik arsa bedeli dahil Basın Ekspres Yolu’ndaki otele 120 milyon dolar yatırdım. Ertelediğimiz açılışı şubat ayında yapacağız.

2016’da 5 otelini açık tutmak için cepten 14 milyon dolar koyduğunu belirtip, ekledi:

- Gezi Parkı eylemiyle başlayan olaylardan itibaren İstanbul’da turizm düşüşe geçti. Sonra Suriye, terör derken turizmde alarm zilleri çaldı. Buna rağmen, İstanbul Maltepe’de 120 milyon dolarlık yeni otel yatırımına giriştim.

2016’nın yanısıra bu yılın da turizm açısından iç açıcı geçmeyeceğini gördüğü halde yatırıma devam etmesini şöyle açıkladı:

- Ülkemin geleceğine güveniyorum. O nedenle her şeye rağmen yatırıma devam ediyorum. Hem, “Ben, sen, o, yapmasın” diye kenara çekilirsek kim yatırım yapacak?

Coşkun Elik, bir zamanlar, “1 koyup 5 kazansam” derken, bugün doluluğun yüzde 30’larda seyrettiği İstanbul’da 120 milyon dolarlık yeni yatırımı göze alıyor...

Elite World’un bu tavrı, işleri ve morali bozuk turizm sektörüne “işaret fişeği” olur mu?

ODUN ALIRKEN MEŞE, ARSA ALIRKEN KÖŞE

ELITE World Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Elik, otel yeri belirlemede dikkate aldığı deyimi aktardı:

- Bizim oralarda bir laf vardır, “Odun alırken meşe, evlenirken Ayşe, arsa alırken köşe” derler. Şu anda 6 otelimiz var. Arsalarını alırken “köşe”de olmasına dikkat ettim.

Babasından yediği ‘servet’ fırçası, otel zinciri yolunu açtı

ST. PETERSBURG’DAKİ YATIRIMI YAVAŞLATTI

COŞKUN Elik, St. Petersburg’da (Rusya) 4 yıl önce otel yatırımı için arsa aldığını belirtti:

- Yatırıma uygun zamanı bekliyordum. Araya uçak krizi de girdi. Önceliği ülkemizde yatırıma verdik. Şubat ayında yavaş da olsa St. Petersburg’da 2 otelin yatırımına başlayabiliriz.

Babasından yediği ‘servet’ fırçası, otel zinciri yolunu açtı

DÜŞEN DOLULUK VE KUR BELİMİZİ BÜKTÜ

COŞKUN Elik, Taksim’deki iki oteline dikkat çekip, doluluklara değindi:

- Gezi Parkı eylemine kadar burada doluluk yüzde 95’ti. Sonra düşüşe geçen, 2016’da yüzde 20-30’lara inen doluluk belimizi büktü. Kurlardaki aşırı dalga da üstünün tuzu-biberi oldu.

Turizm sektörü için hükümete çağrıda bulundu:

- Hükümet turizm sektörüne sahip çıkıp destek kapsamına almalı.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.