• BIST 8718.11
  • Altın 2244.085
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1487
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 13 °C

Kur yükseldi 3.9070 zirvesine ulaştı

Kur yükseldi 3.9070 zirvesine ulaştı
Sabah saatlerinde 3.8925 ile tarihi zirvesini gören dolar, tekrar yükselişle 3.9070 seviyesini görerek yeni zirvesine ulaşarak rekor tazeledi.

EKONOMİK YORUM
İSTANBUL- Sabah saatlerinde 3.8925 ile tarihi zirvesini gören dolar, tekrar yükselişle 3.9070 seviyesini görerek yeni zirvesine ulaştı. İşte dolar ve Euro'da son durum..
Dolar rekor tazeledi. Dolar/TL, sabah saatlerinde 3.8950'ye kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi test ederken sonrasında 3.85 seviyesinin altına gerilemişti. Kur tekrar yükselişe geçerek zirvesini 3.9070 seviyesine taşıdı.

YILBAŞINDAN BU YANA TL, DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 9,4 DEĞER KAYBETTİ

Son dönemde siyasi endişeler ve TCMB'nin TL'deki değer kaybının önüne geçmek için gerekli adımları atamayabileceği endişesi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'deki değer kaybı bu sabah hacimsiz piyasada lokal döviz talebi ile hızlanırken, oldukça kısa bir süre içinde TL dolar ve euro karşısında tarihi düşük seviyeleri test etti. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yılbaşında bu yana ise yüzde 9.4'e ulaştı.

EURO DA REKOR KIRDI

Euro/TL de 4.1083'e kadar yükselirken, TL'nin euro karşısındaki değer kaybı da yüzde 2'yi aştı. Kur, saat 17.19 itibari ile 4.09 seviyesinden işlem gördü.

DOLAR 4 TL OLUR MU?

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı: "Kurda 3.80'e yaklaşılması ile dün Merkez Bankası devreye girmeye başladı. Yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildi ve finansal sisteme 1.5 milyar dolar ilave likidite sağlandı. Ayrıca bankaların borç alabilme limitleri 22 milyar Türk lirasına düşürüldü. Kurda kalıcı düşüş görebilmemiz için döviz likiditesine ek olarak TL'nin reel getirisinin de güçlendirilmesi gerekiyor. Son açıklanan enflasyon rakamları sonrası reel faizlerin negatife dönmesi TL'deki negatif ayrışmayı kuvvetlendirmişti. Borç alma limitlerinin düşürülmesi kredi büyümesinin olumsuz etkileyebilir" dedi.

Ekonomik aktivitenin zayıfladığı bu ortamda Merkez Bankası'nın işi oldukça zor göründüğünü belirten Nalbantlı, "TL'deki değer kaybını durdurmak için faiz artışı gerekiyor, faizi artırsa bu sefer ekonomide daha da yavaşlayacak. Merkez Bankası'nın faiz artışı için kurda 4.00 bölgesinin beklemesinin doğru olacağını düşünüyorum.FED'in faiz artışlarının olacağı bu yıl, TL üzerindeki baskının devam edebileceğini düşünüyorum. Kurda kalıcı düşüşler için 3.70'in altında fiyatlamalar görmeliyiz. 3.82-3.85 seviyesinin üzerinde kalırsak 4 TL görülebilir" dedi.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.