• BIST 9508.43
  • Altın 2491.482
  • Dolar 32.6
  • Euro 34.8095
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 22 °C

Türk-Rus müzakereleri başladı

Türk-Rus müzakereleri başladı
Uçak krizi sonrası Moskova’da yapılan yoğun üst düzey müzakerelerde pek çok konu başlığı ele alındı, masaya yatırıldı.

MOSKOVA- Uçak krizi sonrası Moskova’da yapılan yoğun üst düzey müzakerelerde pek çok konu başlığı ele alındı, masaya yatırıldı. Bugün de iki ülke bürokratları görüşmelerine devam edecek. Dünkü görüşmelerden yansıyan, Sputnik’in derlediği bazı haber ve açıklamlar şöyle:

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı'nın Türkiye'nin çıkarlarına tamamen karşılık verdiğini söyledi.

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile yaptığı görüşmenin ardından konuşan Rusya Enerji Bakanı Novak, Moskova-Ankara ilişkilerinde enerjinin kilit konumda olduğunu vurguladı. Novak, "Rusya, bu alandaki ortak projeleri görüşmelere yeniden başlamaya hazır. Türk Akımı, Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatını daha güvenilir ve kârlı hale getirecek" diye konuştu.

ZEYBEKCI: ULYUKAYEV ILE 6 AĞUSTOS'TA BULUŞACAĞıZ

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev ile 6 Ağustos'ta görüşeceklerini açıkladı.

 9 Ağustos'taki Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvesine kadar mevcut sorunları çözmek için çaba sarf edeceklerini belirten Zeybekci, çözümsüz kalan konuların Türkiye ve Rusya liderleri tarafından konuşulacağını belirtti.

 Öte yandan Zeybekci, Moskova'daki görüşmeler sonucunda, Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali projelerini gerçekleştirme konusunda siyasi karar alındığını da vurguladı.

 Zeybekci, Türkiye'nin Türk Akımı doğalgaz projesinin ilk kolunu inşa etmeye hazır olduğunu ancak görüşmelerin devam ettiğini vurguladı.

Rusya: Tarım ürünleri ihracatının başlaması için Türkiye sözlerini tutmalı

 Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor Başkanı Sergey Dankvert, Rusya ile Türkiye arasındaki tarım ürünleri ihracatının başlatılması konusunun ‘çift taraflı’ bir zemine oturtulması ve Ankara’nın bu yöndeki sözlerini tutması gerektiğini söyledi.

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ile görüşmesinin ardından İnterfaks’a konuşan Dankvert “Rosselhoznador olarak, ilk önce Türkiye’nin iki ülke arasındaki pazarın açılmasına yönelik verdiği sözleri tutması gerekiyor” dedi.

 Türk şirketlerin halihazırda Rusya’ya süt ürünleri ithalatı gerçekleştirebildiğini ve aynı sektörde faaliyet gösteren Rus şirketlerin böyle bir imkâna sahip olmadığını hatırlatan Dankvert şunları söyledi: “Bu nedenle daha önce Rusya’nın öne sürdüğü meselelerin çözümünden başlanılmalı. İlk önce bu meseleler görüşülmeli, daha sonra da Türk ürünlerinin sevkiyatının önünün açılmasıyla ilgili diğer meseleler…”

 Rosselhoznadzor’un Temmuz 2015'te Türk mevkidaşlarından, süt ürünlerinin sevkiyatıyla ilgili sorunların çözümü için birçok Rus firmayı teftiş etmeye çağırdığını kaydeden Dankvert “Teftişe gelmediler, bu nedenle Daniş’le görüşmemiz, Türkiye’nin de Rusya pazarını açması gerektiğinden gerçekleştirildi, bizim Türkiye pazarını açmamız için değil” dedi.

 Dankvert ayrıca, Daniş’le Türkiye’deki bitki sağlığı konusunun denetimi konusunda anlaştıklarını ifade etti. Dankvert “Bitki denetim uzmanlarımızın, Türkiye’de genel teftiş gerçekleştirmesi konusunda anlaştık” dedi.

 Gazprom: Türk Akımı için çalışma grubu kurulacak

 Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Türk Akımı doğalgaz projesine ilgi gösterdiklerini teyit ettiğini belirtti.

 Medvedev, Türk Akımı için Rusya ve Türkiye enerji bakanlıklarının çalışma grubu kuracağını söyledi. Zeybekci ise Türk Akımı görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

 Öte yandan Zeybekci, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile yaptığı görüşmede Botaş için doğalgazda indirim konusunu görüşmediklerini söyledi.

 Zeybekci, Rusya'dan çeşitli Türk gıda ürünlerine uygulanan ithalat yasağının kaldırılmasını talep ettiklerini de belirtti.

Ulyukayev: Türkiye'ye gıda ambargosu 9 Ağustos'tan önce kaldırılmayacak

 Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, Türkiye'ye uygulanan gıda ambargosunun 9 Ağustos'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı görüşmeye kadar kaldırılmayacağını söyledi.

 Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile yaptığı görüşmenin ardından konuşan Ulyukayev, gıda ambargosunun etaplar halinde kaldırılacağını ifade ederek, 9 Ağustos'taki zirveden önce ambargonun kalkmayacağını kaydetti.

 Türk-Rus ilişkilerinin yeniden başlatılmasına ilişkin müzakerelerin bugün bakanlıklar arasında yapılacak görüşmelerle başlayacağını söyleyen Ulyukayev, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın bugün Zeybekci ile Türk Akımı'nı masaya yatıracağını belirtti.

Türk şirketlerinin ve işçilerin Rusya pazarına dönmesi

 Türk şirketlerinin ve işçilerin Rusya pazarına dönmesini konuştuklarını da anlatan Ulyukayev, bu sorunun üzerinde çalışma yapılması için gerekli talimat verdiklerini söyledi.

 Öte yandan Ulyukayev, Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkanı Oleg Safonov'un önümüzdeki günlerde Türkiye'ye Rus turistlerin Türk sahillerine yeniden gitmesi konusunda temaslarda bulunacağını söyledi.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.