• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 23 °C

Rönesans ve Rossiya logoları

Rönesans ve Rossiya logoları
Rönesans İnşaat 1993’de Erman Ilıcak tarafından Rusya’da “kuzeyin başkenti” diye anılan St. Petersburg’da doğdu

ST.PETERSBURG - “Esinlenmek” sanatın da, hayatın da parçası... Ama iş “kopyalamak”, ya da argo bir deyimle “aşırmak” noktasına gelince ne demeli? Gerçi son tahlilde “En iyi takdir taklittir” deyip tebessüm etmek de mümkün ama, “Bu kadar benzerlik fazla” denebilecek bir durumla karşı karşıyayız: Rönesans İnşaat 1993’de Erman Ilıcak tarafından Rusya’da “kuzeyin başkenti” diye anılan St. Petersburg’da doğdu... Bugün dünyanın en büyük 37’inci inşaat şirketi. Şimdiye kadar 7 milyar dolarlık 500 projeye imza attı; 21 ülkede 40 bin kişi istihdam eder noktaya geldi.

Rönesans, ilk günden bugüne hiç değiştirmeden, bizzat Erman Ilıcak tarafından tasarlandığı söylenen, şirketin ilk harfi “R”nin zarif bir kıvrım yaptığı logosunu kullandı.
Şirket büyüyüp Rönesans Holding çatısı altında yeni şirketlerle zincire yeni halkalar eklenirken de, bu logo değişik renklerle ama orijinalinde sadık kalınarak kullanıldı, kullanılıyor: Mesela inşaatta mavi, gayrımenkul yatırım şirketinde kırmızı “R” olarak...
Gelelim, Rönesans’ın logosunun “hık deyip burnundan düşmüş” benzerini kullanan Rusya’nın en büyük havayolu şirketlerinden “Rossiya”ya:
“Rossiya”, Rönesans’tan bir yaş büyük. 1992’de, tıpkı Rönesans gibi St. Petersburg’da devlet tarafından kurulmuş. Halen “St. Petersburg’un havayolu” diye biliniyor. Merkez uçuş noktası zaten Pulkova havaalanı. 2015’den beri ise, yüzde 75 hissesinin sahibi olan Aeroflot’un “kardeş” havayolu.
“Rossiya”, bu yıl ortasında bir kurumsal kimlik değişikliği kararı aldı. “Rebranding” işi, St. Petersburg’un ve ülkenin bu alanda en ünlü şirketlerinden “:Otvetdesign”a verildi. Red Dot, Golden Drum ve Cannes Lions gibi uluslararası yarışmalardan ödül alan şirket, açıklanmayan epeyce “yüklü” bir paraya “Rossiya” markasını logosuyla yeniden yarattı.
Kendi sitelerinde bu projenin zorluğu vurgulanıyor ve denyor ki:
“R harfi Rossiya şirketinin simgesi olarak daha önce de vardı ama biz :Otvetdesign olarak bu harfi kararlı ve derli toplu yaparak, illüstrasyonumuz ile özgünleştirip marka sınırının ötesine taşıyarak (...) kullandık.”
Logo taklitleri, esinlenmeleri, benzerlikleri hiç sonu gelmeyen bir konu.
Bugün bunlardan birini sizinle paylaştık.
Bir yanda 1993 yapımı Rönesans logosu. Yanında 2016 yapımı Rossiya Airlines logosu.

İKI ŞIRKET DE ST. PETERSBURGLU:
Otvetdesign şirketinin “yaratıcı” ekibinin, bırakın Rusya genelini, sadece St. Petersburg’ta yıllardır Rönesans logosunu defalarca gördüklerinden kuşkulanmak zor. Ondan etkilendiklerini düşünmekten de...
İki logoyu yan yana koyduk ve bizimki “fesatlık” mı bilmeyiz ama, biz bir fark göremedik!
Ya siz? 

TürkRu

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.