• BIST 9530.47
  • Altın 2477.424
  • Dolar 32.4512
  • Euro 34.6474
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 16 °C

Kadir Gecesi mübarek olsun

Kadir Gecesi mübarek olsun
Kadir Gecesi, kadrü kıymet bilme, Rabbimizin bizlere sunduğu sayısız nimetlerin farkında olma, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gecedir.

İSTANBUL- On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif'in içerisinde bulunan ve "Bin aydan daha hayırlı" kabul edilen Kadir Gecesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da İslam alemi tarafından idrak edilecek. Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak biliniyor. 

2016'DA KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Ramazan ayının 27. günü kutlanan Kadir Gecesi, bu sene 1 Temmuz Cuma gününe denk geliyor. Türkiye genelindeki 23 bin 391 cami, bu gecede sabaha kadar açık kalacak. Geceyi ibadet ederek geçirmek isteyenler, bu camilere gidebilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nca da İstanbul Sultan Ahmet Camisi'nde bir program gerçekleştirilecek. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in de katılması ve vaaz etmesi planlanan program, teravih namazının ardından başlayacak.

KADİR GECESİ NAMAZI
Bu geceye mahsus belli bir namaz yoksa da en az iki rekat, en çok bin rekat ve bunların ortası olarak yüz rekat namaz kılınması söylenir. İki rekat kılındığı takdirde her rekatında iki yüz ayet okunmalı. Şayet yüz rekat kılınırsa her rekatında Fatiha'dan sonra İnna Enzelnahu süresiyle üç kere ihlas okunup iki rekatta bir selam verilmelidir. Bu namaz yerine dileyen kaza namazları, tesbih namazları ve teravihlerle Kadir gecesini ihya etmeye çalışmalıdı
Kadir gecesi; Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı; esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açılıp, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutsal bir gecedir.

KADİR GECESİ İLE İLGİLİ HADİSLER
Efendimiz (S.A.V.) şöyle buyurdu: Kadir Gecesini ibadet ile geçiren kimsenin bin çeşit haceti yerine getirilir. Cehennemlik kimselerin içinde adı yazılmış ise de değiştirilerek cennetliklerin zümresine yazılır.
Ebu Hureyre (r.a.) dan şöyle rivayet edilmiştir: Resullulah (S.A.V.) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir "kim inanarak ve sevabını Allah (C.C.) 'dan bekleyerek Kadir Gecesinde ibadete kalkarsa geçmiş bütün günahları af olunur. (Buhari Müslim)
İbni Ömer (r.a) 'dan şöyle rivayet edilmiştir: Resullulah(S.A.V.) 'in ashabından bir kısım adamlar rüyalarında Kadir Gecesini son yedi gecede gördüler bunun üzerine Resullulah (S.A.V.) şöyle buyurdu: Görüyorum ki rüyanız son 7 güne denk gelmektedir. O halde kim onu araştırıyorsa son yedi günde araştırsın. (Buhari Müslüm)
Hz. Aişe (r.a) 'dan şöyle dediği rivayet edilmiştir: Resullulah (S.A.V.) ramazanın son 10 gününde itikafa girer ve şöyle buyurdu. Kadir gecesini ramazanı son on gününde arayınız (Buhari Müslüm)
Hz. Aişe (r.a) 'dan şöyle dediği rivayet edilmiştir: Resullulah (S.A.V.) diğer aylarda gösterdiği gayretten fazla gayret gösterirdi. Son on gününde ise diğer günlerde gösterdiği çalışmadan daha fazla çalışma yapardı. (Müslim)

KADİR GECESİ NAMAZI
Bu geceye mahsus belli bir namaz yoksa da en az iki rekat, en çok bin rekat ve bunların ortası olarak yüz rekat namaz kılınması söylenir. İki rekat kılındığı takdirde her rekatında iki yüz ayet okunmalı. Şayet yüz rekat kılınırsa her rekatında Fatiha'dan sonra İnna Enzelnahu süresiyle üç kere ihlas okunup iki rekatta bir selam verilmelidir. Bu namaz yerine dileyen kaza namazları, tesbih namazları ve teravihlerle Kadir gecesini ihya etmeye çalışmalıdır.

KADİR GECESİ KUR'AN'DA NASIL GEÇİYOR?
Maddi ve manevi pek çok hikmet ve rahmeti, bereket ve mağfireti bünyesinde barındıran Ramazan ayında yer alan, Yüce Yaratan’ın insanlığa kurtuluş çağrısı olan Kur’an’ın indirilmeye başlandığı, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece… Leyle-i Kadir… Kadrü kıymet bilme, Rabbimizin bizlere sunduğu sayısız nimetlerin farkında olma zamanıdır.
"Gerçek biz onu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin (o büyük fazl-u şerefini) sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Onda melekler ve Rûh, Rablerinin izni ile, herbir iş için iner de iner. O (gece) tan yeri ağarıncaya kadar bir selamdır". (Kadir, 97/1-5)

KADİR GECESİ HANGİ DUA OKUNUR?
Peygamber Efendimiz “faziletine inanarak ve sevabını da yalnız Allah’tan umarak Kadir gecesini güzel amellerle geçirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağı” (Buhârî, İman, 25, 27, 28; Müslim, Müsafi rîn, 173-176) müjdesini vermekte ve bu gecede “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle” (Tirmizi, Deavat, 84; İbn Mâce, Dua, 5) diyerek dua etmemiz tavsiye ediliyor.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.