• BIST 9530.47
  • Altın 2475.879
  • Dolar 32.52
  • Euro 34.818
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 17 °C

IIF Türkiye büyüme tahminini revize etti

IIF Türkiye büyüme tahminini revize etti
IIF, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının Avrupa'da ekonomik aktiviteyi zayıflatacağı öngörüsüyle 2017 için büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti.

EKONOMİYE BAKIŞ
LONDRA- Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), uygulanan gevşek para politikasının Türkiye'de büyümeye destek verdiğini belirterek 2016 için büyüme tahminini yükseltirken, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının Avrupa'da ekonomik aktiviteyi zayıflatacağı öngörüsüyle 2017 için büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti.
IIF, uygulanan gevşek para poylitikalarnının etkisiyle özel sektör tüketiminde kayda değer hızlanma olduğuna işaret ederek Türk ekonomisi için daha önce yüzde 3 olarak ifade ettiği 2016 büyüme tahminini yüzde 3,5'e çıkardı. Türk ekonomisi 2015 yılında ise yüzde 4 büyümüştü. Avrupa'nın Türkiye'nin ana ihracat pazarı olduğuna işaret eden IIF, 2017 için büyüme tahminini yüzde 3,5'ten 3,0'a indirdi.Bu haber toplam 88 defa okunmuştur.


İngiltere Bankası: Ekstra adıma hazırız

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, oyların neredeyse tamamının sayıldığı AB referandumundan İngiltere'nin ayrılığını destekleyenlerin çoğunlukta çıkmasının ardından finansal piyasaları desteklemek için 250 milyar sterlin kullanmaya hazır olduğunu açıkladı.
Referandumun ardından bir süre belirsizlik olacağını ve İngiltere'nin Avrupa ve dünyanın geri kalanıyla yeni ilişkiler kurmasının zaman alacağını söyleyen Carney, bankanın aynı zamanda ilave politika desteklerine de ihtiyaç olup olmadığını gözden geçireceğini söyledi


harita.20160624210045.jpg

DÜNYA HARITASı KıRMıZıYA BÜRÜNDÜ
İngiltere'nin şoke eden Brexit kararının ardından küresel çapta borsalarda bir satış dalgası hakim. Dolar ilk tepki olarak 3 lirayı aşsa da sonrasındaki kar satışlarından dolayı yeniden 2,91 seviyesine kadar geriledi. Ancak Borsa İstanbul'da yüzde 4'ün üzerindeki düşüş devam ediyor.
İngiltere, Brexit referandumunda "AB'den çıkalım" dedi. Dolar/TL, İngiltere'deki referandumda ayrılıkçıların önde gittiğine işaret eden sonuçların ardından erken saatlerde 3 seviyesinin üzerini test ederek bir ayın en yüksek seviyesini gördü, sterlin/TL ise Nisan 2015'ten beri en düşük seviyeye geriledi.
 

YATIRIMCI ALGISINDA ZAYIFLIK VAR
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin benzer ekonomilerden hızlı büyüdüğünü ve bazı dış göstergelerin iyileştiğine, ancak yapısal reformlarda duraklama ve bazı politika göstergelerinde zayıflık nedeniyle iyileşme eğiliminin sürdürülebilirliği hakkında belirsizlik oluştuğuna dikkat çekti.

Türkiye'yi yatırım yapılabilir en düşük kredi notu BBB- ve "durağan" görünüm ile derecelendiren Fitch tarafından yayımlanan raporda, Türkiye'nin geçmişten bu yana süregelen dış finansman gereksinimi ve yatırımcı algısındaki değişikliklere karşı hassasiyet gibi zayıflıklarına dikkat çekildi.

Raporda hükümetin bu zayıflıkları gidermek için reform programı oluşturduğuna atıfta bulunularak, "Ancak ekonomik büyümenin hızını ve kompozisyonunu kalıcı olarak iyileştirecek ayrıca dış şoklara kırılganlığı azaltacak reformlara siyasi açıdan henüz tekrar sahip çıkılmadı" denildi.

Raporda Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı bırakmasının ardından Mayıs ayında göreve gelen Binali Yıldırım'ın cumhurbaşkanına daha fazla yetki verecek anayasa değişikliği planını sürdürdüğüne dikkat çekilerek, "Bu durum büyük olasılıkla Davutoğlu'nun görevi bırakmasına neden olan siyasi belirsizliğin sürmesine ve uygulanan politikaların öngörülebilirliği üzerindeki risklerin artmasına yol açacak" denildi.
Fitch yapısal reformların uygulanmasının yanı sıra daha istikrarlı ve öngörülebilir iç siyaset ve güvenlik ortamının kredi notu açısından olumlu olacağını; mali disiplinde bozulma veya ekonomi üzerindeki dış kaynaklı baskının somut bir hal almasının not üzerinde baskı yaratacağını belirtti.

SaveSave

SaveSave

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.