• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

Online alışveriş gençlerle büyüyor

Online alışveriş gençlerle büyüyor
Online alışverişin de inanılmaz bir hızla büyüdüğü, 2011 yılında 18 milyar lira olan sektör cirosunun 2015 sonunda 55 milyar liraya yükseldi.

İSTANBUL- E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan 10 kişiden 7’sini 18-34 yaş grubundaki gençler oluşturuyor. Üniversiteli gençler alışveriş için cumartesi ve pazar saat 21.00 – 01.00; çalışan gençler ise çarşamba-perşembe 20.00 - 24.00 saatleri arasını bilgisayar başında geçiyorlar 

online-alisveris-2.jpg

Online alışverişteki trendleri yakından takip eden gençlerin son dönemdeki gözdesi cashback siteleri olurken, sepet ortalaması kadınlarda 130 TL, erkeklerde ise 110 TL’yi buluyor
Türkiye’de online alışveriş yapan 10 kişiden 7’sini 18-34 yaş grubundaki gençler oluştururken, üniversiteli gençler hafta sonları, çalışanlar ise çarşamba-perşembe günleri akşam saatlerini alışverişe ayırıyorlar.
Türkiye’nin alışveriş yapan herkese para dağıtan ilk sitesi Avantajix.com, Gençlik Haftası dolayısıyla gençlerin alışveriş alışkanlıkları üzerine yapılan araştırmaları derledi.
Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte online alışverişin de inanılmaz bir hızla büyüdüğünü, 2011 yılında 18 milyar lira olan sektör cirosunun 2015 sonunda 55 milyar liraya yükseldiğini belirtti.
E-ticaretin bu denli büyük hızla büyümesinde, geleceği şekillendirecek genç kitlenin önemli rol oynadığını vurgulayan Kayral, “İnternetten alışveriş yapan 10 kişiden 7’sini 18-34 yaş grubundaki gençler oluşturuyor. Durum böyle olunca, biz de sektörün diğer aktörleri de gençlere ulaşmanın yollarını bulmak için sık sık araştırmalar yapıyoruz” dedi.
Söz konusu araştırmalara göre,18-24 yaş arasındaki üniversiteli gençler online alışveriş için cumartesi ve pazar günleri saat 21.00 – 01.00 arasını ekran başında geçiriyorlar. 25-34 yaş arasındaki çalışan gençler ise alışveriş için çarşamba-perşembe günleri 20.00 - 24.00 saatleri arasını tercih ediyorlar.

online-alisveris-3.jpg

Kadınlar daha çok harcama yapıyor

Erkeklerin, daha önceden araştırmasını yaptıkları ürünlerin satın alınması için bilgisayar başında harcadıkları süre 7 buçuk dakika.
Kadınların “ince eleme sık dokuma alışkanlığı” online alışverişte de kendini gösteriyor. Ağırlıklı olarak dışarıda bir mağazada görerek, dokunarak beğendikleri ürünün online satın alınmasını yaklaşık 13 dakikada tamamlayabiliyorlar.
Erkekler, ortalama 1,4 ürün satın alarak sonlandırdıkları alışverişler için 110 TL ödeme yaparken, kadınların ortalama 1,7 adet ürün bulunan alışveriş sepetine ödedikleri para 130 TL’yi buluyor.
Genç kadınlar internet üzerinden en fazla giyim ve parfüm alırken, genç erkeklerin tercihleri ayakkabı, saat ve güneş gözlüğü oluyor. Kitap, hediyelik eşya, cep telefonu ve etkinlik biletleri ise her iki cinsin de ortak alışveriş tercihleri arasında yer alıyor.
Genç kadınların en fazla alışveriş yaptığı beden medium, erkeklerin large olduğu ortaya çıkarken, kadınlar kırmızı ve siyah, erkekler ise beyaz, siyah, gri ve asker yeşili renkleri tercih ediyorlar.

-Alışveriş trendlerini yakından takip ediyorlar

Online alışveriş yapan gençlerin yüzde 80’I öncelikle uygun fiyat faktörünü dikkate alıyor. Markaların düzenledikleri kampanyaları yakından takip eden gençlerin yarıya yakını da fiyat araştırmasını karşılaştırma sitelerinden yapıyorlar.
Alışverişteki trendleri yakından takip eden gençlerin son dönemdeki gözdesi ise, yapılan her alışveriş karşılığı para veren cashback siteleri oldu.
Güçlü Kayral, Avantajix.com’un aktif üyelerinin yüzde 78’ini 35 yaş altındakilerin oluşturduğunu belirterek, “Cashback siteleri, kendisi üzerinden yapılan alışveriş karşılığı mağazadan aldığı komisyonu müşteriye veriyor. Mağazanın düzenlediği kampanya ya da indirimin dışında söz konusu komisyonun da nakit olarak müşterinin hesabına yatması gençleri cezbediyor. Gençler, sadece kendi alışverişlerini değil, ailelerinin, işyerlerinin alışverişlerini de cashback siteleri üzerinden yaparak, buradan kazandıkları paralarla bütçelerine önemli oranda katkı sağlıyorlar” dedi.
Kayral, Avantajix.com’un 300’ü aşkın alışveriş sitesini tek çatı altında topladığını, bunun da 10 milyona yakın ürüne erişim imkanı sağlamasının, gençleri cashback sitelerine yönlendiren bir diğer faktör olduğunun altını çizdi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.