• BIST 9479.97
  • Altın 2495.131
  • Dolar 32.5981
  • Euro 34.7923
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 22 °C

Fatih'in doğduğu konak yenilendi

Fatih'in doğduğu konak yenilendi
Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu konak olarak gösterilen Taşodalar, Edirneli Avukat Önder Barlas'ın girişimiyle yeniden ihya edildi.

EDİRNE- Edirne'de 1'inci Murat döneminde yaptırılan ve tarihi kaynaklara göre Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu konak olarak gösterilen Taşodalar Otel, Edirneli Avukat Önder Barlas'ın girişimiyle adeta küçük bir Osmanlı sarayına dönüştü. Barlas, yaklaşık 1 senelik uğraş sonunda oluşan tarihi dokusuyla müşterilere tekrar merhaba diyen otelde, Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu odayı adına yakışır şekilde dekore ettiklerini belirtti. Ayrıca Hürrem Sultan Odası'yla ilgili bir rivayet paylaşan Barlas; “Geçmiş yıllarda bu odada birkaç gece kalan çiftlerin erkek çocuğunun olduğu dillendirilmiş” şeklinde konuştu. 

İstanbul Fatihi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 7'nci Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu konak olma özelliği taşıyan ve yaklaşık 1 yıldır hummalı bir çalışmayla restorasyonu devam eden Taşodalar Otel yeni haliyle kapılarını açtı. Her odasına Osmanlı döneminin önemli kişilerinin isimlerinin verildiği otelde, özellikle Fatih Sultan Mehmet ve Hürrem Sultan odalarını görenler hayranlıklarını gizleyemiyor. Edirneli Koleksiyoner ve Avukat Önder Barlas, işletmeciliğini yaklaşık 1 yıl önce devraldığı otelin her ayrıntısını dönemin konseptine uygun olarak yeniden dekore ettiklerini belirtti.

edirne-taskonaklar.jpg

Adeta küçük bir Osmanlı sarayını andıran ve hemen her ayrıntısı en ince detayına kadar düşünülmüş otele neden böyle bir konsept uyguladığını belirten Barlas; “Yaklaşık 1 yıl kadar önce bu işletmeyi devraldık ve hazırladığımız projeleri Anıtlar Kurulu'ndan geçirerek tadilata girdik. Otelin konseptine uygun yeni baştan dekore edildi. Dolayısıyla bu işe soyunmamızın nedeni de; yurtdışına yaptığımız seyahatlerde, gezdiğimiz şehirlerdeki tarihi eserlerin etrafında oturup o tarihi eseri seyredebilecek kafeteryalar görüyordum. Edirne'de bana misafir olarak gelen konuklarıma Selimiye'yi gezdirirken, böyle bir alanın olmadığını, oturup bir kahve içerek Selimiye'nin muhteşem görüntüsünü seyredebileceğimiz bir alanın olmadığının farkına vardım. Buna 28 yıldan beri Avukatlık yapmanın getirdiği yorgunluk da eklendi. Yavaş yavaş hukuk sisteminden uzaklaşıp, bu işe yani turizm sektörüne girmek bana daha çekici geldi. Bu nedenle oteli aldık. Eşim de avukat, ben de avukatım. Emeklerimizi biraraya getirerek burasını restore ederek hizmete sunduk” dedi.

“FATİH'İN ADINA YAKIŞIR ŞEKİLDE DÜZENLEDİK”
Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu odayı ayrı özen göstererek dekore ettiklerini belirten Barlas; “Bu oda otelimizin Fatih Sultan Mehmet odası olarak isimlendirilen ve kayıtlarda Fatih'in doğmuş olduğu oda olarak geçiyor. Odamızı onun adına yakışır bir şekilde yeni baştan düzenledik ve hizmete sunduk. Kendim de Kültür Turizm Bakanlığı'nın koleksiyoner belgesine sahibim. Belgem de kayıtlı eserler otelde sergilendiği gibi bunun dışında başka antika eserler de sergileniyor. Otel hem otel-müze konseptiyle hareket ettiği gibi, aynı zamanda yerel sanatçılarının eserlerinin sergilendiği bir sanat galerisi formuna da kavuşturuldu. Yerel sanatçılar eserlerini getirip burada satışa sunabilecekler” ifadelerini kullandı.
HÜRREM SULTAN ODASININ SIRRI
Oteldeki Hürrem Sultan Odası'yla ilgili geçmişten günümüze gelen ilginç bir rivayete değinerek devam eden Barlas; “Hürrem Sultan Odası için de bir rivayet var onu paylaşmak istiyorum. Geçmiş yıllarda bu odada birkaç gece kalan çiftlerin erkek çocuğunun olduğu dillendirilmiş ve bu da eskiden beri süre gelen bir rivayet olarak tarafımıza ulaştı. Hatta geçtiğimiz aylarda bir çift otelimize geldi. Bir önceki sene otelimizde kaldıklarını ve bu yıl erkek çocuklarının olduğunu söylediler. Bu da bizim aklımıza bu rivayeti getirdi” dedi.

MUHTEŞEM GERİ DÖNÜŞLER ALIYORUZ
Toplam 11 odası bulunan otelin eski konseptini tamamen değiştirdiklerini de sözlerine ekleyen Barlas; “Eskiye ait hiç birşey kalmadı, yeni baştan yapıldı. Şu ana kadar muhteşem geri dönüşler aldık. Gelen herkes içerideki dekorasyona, odaların dekorasyonuna bayılıyor ve iyi bir hizmet sunduğumuzu düşünüyorum. Dolayısıyla daha iyisini de yerine getirebilmek için çabalamaktayız” şeklinde konuştu.

FATİH'İN DOĞDUĞU ODA
Öte yandan otelin hemen girişinde asılı tabelada tarihi belgeler kaynak gösterilerek Fatih'in doğduğu oda şu şekilde betimleniyor;
“1'inci Murat döneminde yapılan Edirne Saray-ı Atik, daha sonraları Yıldırım Beyazıt, Fetret Devri, 2'nci Murat ve Mehmet Çelebi dönemlerinde genişletilerek büyük bir alana yayılmıştı. Selimiye Camii'nden başlayarak 2'nci Murat Camii (Muradiye) ve Mevlevihanesi'ne kadar genişleyen bu Saray'a ait Taşodalar'da 2'nci Mehmet doğdu. Tacüttevarih (cilt 1, s. 344'te) 833 Recebin 7'si Cumartesi günü Bağ-i Murad'da Gül-ü Muhammedi açıldığını yazar. Neşri tarihi de olayın aynı tarihlerde olduğunu söyler. Böylece Fatih Sultan Mehmet'in doğumu 1422 yılının 29 Mart'ında ayında Saray-ı Atik'te Taşodalar'da gerçekleştir. Fatih Sultan Mehmet'e 2'nci Murat babasının adını verir ve Fatih Sultan Mehmet tarihimize 'Edirneli Mehmet' olarak geçer.” 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.