• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Rehbersiz turizm toplantısı olmaz

Rehbersiz turizm toplantısı olmaz
TUREB Başkanı Zeki Apalı ile İRO Başkanı Hakan Eğinlioğlu tepki göstererek ''Rehberlerin olmadığı turizm toplantıları gerçeği yansıtmaz'' dediler.

İSTANBUL /ANKARA – Trabzon’da düzenlenen ‘‘Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı’’na çağrılmayan rehberler adına TUREB ve İRO tepki gösterdi. Karadeniz Bölgesi’nde turizmin geliştirilmesine yönelik çalışmaların ele alındığı çalıştaya, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu katıldı. Karadeniz Bölgesi’nin sahip olduğu turizm potansiyelinin geliştirilmesinin ve tanıtımının önemi üzerinde görüşmelerde bulunulan toplantıda reherlerin olmayışı üzerine Türkiye Turist Rehberleri Birliği- TUREB Başkanı Zeki Apalı ile İstanbul Rehber Odası-İRO Başkanı Hakan Eğinlioğlu tepki göstererek ''Rehberlerin olmadığı turizm toplantıları gerçeği yansıtmaz'' dediler.

TUREB'TEN TEPKI!
Turist Rehberler Birliği (TUREB), rehberleri ilgilendiren konularda yapılan toplantılarda rehberlerin ve temsilcilerinin göz ardı edilmesine tepki göstererek, ''rehberlerin ve temsilcilerinin dışarıda tutulacağı hiçbir turizm toplantısının gerçeği yansıtmayacağını düşünmekteyiz'' dedi.
TUREB'den konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Ülkemizde son dönemlerde gelişen olaylar ve oluşan bu sıkıntılı süreçten nasıl çıkılacağı konusunda 14.01.2016 tarihinde Sayın Bakanımız makamlarında ziyaret edilmiş, bu ziyaret esnasında rehberlerin sorunları aktarılmış ve rehberlerden beklentiler üzerinde durulmuştur.
Bakan bu görüşmede bölgesel sıkıntılar üzerinde de durmuş ve yakın zamanda, paydaşların ve bölge yetkililerinin katılımlarıyla bölgesel toplantılar düzenleneceğini belirtmiş, toplantılara davet edileceğimizi ve mutlaka katılım sağlanması gerektiğini söylemişlerdir. Bu toplantıların ilki ise Bakanların, Milletvekillerinin, Bölge İl Valilerinin, Belediye Başkanlarının, Turizm Paydaşlarının ve STK'nın katılımlarıyla 07.02.2016 tarihinde Trabzon'da gerçekleşmiştir.
Ancak, ne yazık ki tüm paydaşların katılımlarıyla bölgesel turizm sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı, rehberlerin geleceklerini ve çalışma alanını doğrudan etkileyecek kararların alındığı "Kültür ve Turizm Bölge Çalışma Toplantısı'na", turizm paydaşlarından birisi olan, ülkemizin kültür ve turizm politikaları doğrultusunda tanıtılmasında önemli görevler üstlenen, 6326 sayılı Meslek Kanunu kapsamında Kamu Kurumu niteliğinde meslek kuruluşu ve kendisine bağlı 13 meslek odasının üst kuruluşu olarak kurulmuş olan TUREB'in ve kendisine bağlı Trabzon Bölgesel Turist Rehberleri Odası yetkililerinin, bu toplantıya davet edilmemeleri tarafımız, meslek odalarımız ve meslek mensupları arasında üzüntüyle karşılanmıştır.
Kurumsal olarak, meslektaşlarımızın geleceklerini ve çalışma alanını doğrudan etkileyecek kararların alındığı bu tür toplantılara rehberlerin temsilcisi olan meslek odalarının ve üst kuruluşu olan Birlik yetkililerinin davet edilmemeleri ve dışarıda bırakılarak karar alınmasının, yasa ile belirlenmiş ülkenin kültür, turizm, tarih, çevre, doğa, sosyal veya benzeri değerleri ile varlıklarının kültür ve turizm politikaları doğrultusunda tanıtma misyonu ile bağdaşmadığı düşünülmektedir.
Kamu Kurumu niteliğinde bir Meslek kuruluşu olarak Meslek Kanunu ile kurulmuş Birliğimiz ve 10 binin üstünde üyesi bulunan 13 meslek odasının başkanları olarak, üstlenmiş olduğumuz misyonumuz gereği, bu tür toplantılarda yer almadığımız takdirde, sadece rehberlik anlamında değil turizm sektörünün sorunlarına çözüm oluşturmada da büyük eksiklik oacağını, rehberlerin ve temsilcilerinin dışarıda tutulacağı hiçbir turizm toplantısının gerçeği yansıtmayacağını düşünmekteyiz.
Ülkenin "turizm elçileri" sıfatı ile payelendirilen meslektaşlarımızın benzer organizasyonlarda göz ardı edilmesini hiçbir şekilde tasvip etmeyeceğimizi kamuoyunun değerli görüşlerine sunarız."

tureb.jpg

TURİZM KAMUOYUNA DUYURUMUZDUR...

Konu: Rehberleri ilgilendiren konularda yapılan toplantılarda Rehberlerin ve Temsilcilerinin göz ardı edilmesi.

Ülkemizde son dönemlerde gelişen olaylar ve oluşan bu sıkıntılı süreçten nasıl çıkılacağı konusunda 14.01.2016 tarihinde Sayın Bakanımız makamlarında ziyaret edilmiş, bu ziyaret esnasında rehberlerin sorunları aktarılmış ve rehberlerden beklentiler üzerinde durulmuştur.

Sayın Bakan bu görüşmede bölgesel sıkıntılar üzerinde de durmuş ve yakın zamanda, paydaşların ve bölge yetkililerinin katılımlarıyla bölgesel toplantılar düzenleneceğini belirtmiş, toplantılara davet edileceğimizi ve mutlaka katılım sağlanması gerektiğini söylemişlerdir. Bu toplantıların ilki ise Bakanların, Milletvekillerinin, Bölge İl Valilerinin, Belediye Başkanlarının, Turizm Paydaşlarının ve STK’nın katılımlarıyla 07.02.2016 tarihinde Trabzon’da gerçekleşmiştir.

Ancak, ne yazık ki tüm paydaşların katılımlarıyla bölgesel turizm sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı, rehberlerin geleceklerini ve çalışma alanını doğrudan etkileyecek kararların alındığı “Kültür ve Turizm Bölge Çalışma Toplantısı’na”, turizm paydaşlarından birisi olan, ülkemizin kültür ve turizm politikaları doğrultusunda tanıtılmasında önemli görevler üstlenen, 6326 sayılı Meslek Kanunu kapsamında Kamu Kurumu niteliğinde meslek kuruluşu ve kendisine bağlı 13 meslek odasının üst kuruluşu olarak kurulmuş olan TUREB’in ve kendisine bağlı Trabzon Bölgesel Turist Rehberleri Odası yetkililerinin, bu toplantıya davet edilmemeleri tarafımız, meslek odalarımız ve meslek mensupları arasında üzüntüyle karşılanmıştır.

Kurumsal olarak, meslektaşlarımızın geleceklerini ve çalışma alanını doğrudan etkileyecek kararların alındığı bu tür toplantılara rehberlerin temsilcisi olan meslek odalarının ve üst kuruluşu olan Birlik yetkililerinin davet edilmemeleri ve dışarıda bırakılarak karar alınmasının, yasa ile belirlenmiş ülkenin kültür, turizm, tarih, çevre, doğa, sosyal veya benzeri değerleri ile varlıklarının kültür ve turizm politikaları doğrultusunda tanıtma misyonu ile bağdaşmadığı düşünülmektedir.

Kamu Kurumu niteliğinde bir Meslek kuruluşu olarak Meslek Kanunu ile kurulmuş Birliğimiz ve 10 binin üstünde üyesi bulunan 13 meslek odasının başkanları olarak, üstlenmiş olduğumuz misyonumuz gereği, bu tür toplantılarda yer almadığımız takdirde, sadece rehberlik anlamında değil turizm sektörünün sorunlarına çözüm oluşturmada da büyük eksiklik olacağını, rehberlerin ve temsilcilerinin dışarıda tutulacağı hiçbir turizm toplantısının gerçeği yansıtmayacağını düşünmekteyiz.

Ülkenin “turizm elçileri” sıfatı ile payelendirilen meslektaşlarımızın benzer organizasyonlarda göz ardı edilmesini hiçbir şekilde tasvip etmeyeceğimizi kamuoyunun değerli görüşlerine sunarız.

Saygılarımızla,

A.Zeki Apalı A.Hakan Eğinlioğlu Mehmet Ulusoy N.Nebil Altınel

TUREB Başkanı İRO Başkanı ARO Başkanı İZRO Başkanı

ADRO Başkanı Recep Özbay İsa Levent Gürçavdı Almira Can Adem Biçer

İsa Akdağ ANRO Başkanı ATRO Başkanı BURO Başkanı ÇARO Başkanı

Mehmet Severoğlu Serkan Molvalı Sami Yılmaz Müslüm Çoban Onur Özdemir

GARO Başkanı MURO Başkanı NERO Başkanı ŞURO Başkanı TRO Başkanı

 

 
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.