• BIST 8988.07
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 19 °C

Turizmde alarm zilleri çalıyor

Turizmde alarm zilleri çalıyor
Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 1 Ocak’tan bu yana yüzde 21’lik kayıp var Antalya’daki bazı oteller sezonda hiç açılmayabilir.

ANKARA CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayan turizm sektöründe ciddi bir kriz sürecine girildiğini belirterek, “Turizmde alarm zilleri çalıyor. Antalya’ya gelen ziyaretçi sayısında 1 Ocak’tan bu yana yüzde 21’lik kayıp var” dedi. Budak, Antalya’daki bazı otellerin sezonda hiç açılmayabileceğini de söyledi.

Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Ocak ayında Antalya’ya havayoluyla gelen ziyaretçi sayısında bir önceki yıla göre yüzde 18’lik bir gerileme olduğunu belirtti. Şubat ayı verileri de eklendiğinde gerilemenin yüzde 21’e çıkacağına dikkat çeken Budak, “Ocak, Şubat dönemi turizm için düşük sezondur ama sezonun geneli için bir ipucu verir. Düşük sezonda yüzde 21’e kadar çıkan gerileme çok ciddi bir uyarıdır. Muğla’da yüzde 8’lik, Antalya’daki yüzde 21’lik kayıp var. Antalya’ya havayoluyla gelen ziyaretçi sayısı son 10 yılda ilk kez 100 bin sınırının altında kaldı. Turizmde alarm zilleri çalıyor” dedi.

BAZI OTELLER AÇILMAYABİLİR
Erken rezervasyon taleplerinde fiyat indirimlerine rağmen düşüş olduğuna dikkat çeken Budak, “Rusya krizi devam edecek görünüyor. Sektör Rusya’yı sıfır olarak düşünüyor. Ancak Türkiye’nin olgunlaşmış pazarlarında da Avrupa pazarında da sorun var. Erken rezervasyonlarda fiyat indirimlerine rağmen, yüzde 40-50 düzeyinde bir gerileme var” diye konuştu. Turizmdeki daralma ile birlikte esnaf için de ciddi kayıplar yaşayacağını vurgulayan Budak, “Otel, pansiyon, bar, restaurant, kafe gibi yerlerde çalışan 1.4 milyon yurttaşımızdan yaklaşık 250 bini, Antalya’da da 50-60 bin turizm emekçisi işsizlik tehdidiyle karşı karşıya. Özellikle Ruslar’ın yoğun olarak gittiği merkezlerde bazı oteller hiç açılmayacak gibi görünüyor” dedi. Hükümet’in uçuş desteği, kredi kefaleti gibi desteklerinin krizin boyutlarıyla örtüşmediğini vurguladı.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.