• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 18 °C

Bartın turizm yatırımları bekliyor

Bartın turizm yatırımları bekliyor
Bartın'a yapılan tesis yatırımları bizim önümüzü açıyor. Son yıllarda otel yapmak adına talepler geliyor. ve turizm yatırımları devam ediyor.

BARTIN- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğiyle 24 Televizyonu’nun hazırladığı Konuşan Ekonomi programı Bartın’a konuk oldu. İstanbul gibi metropol bir şehre yakınlığı ile dikkat çeken Bartın, liman ve duble yolların avantajıyla yatırımcıların dikkatini çekiyor. 4. Bölgeden teşvik sunan Bartın sanayi ve turizm yatırımcılarını bekliyor.

BARTıN TURIZM VE SANAYI YATıRıMLARıNı BEKLIYOR
Antik çağda Partenios denilen, sular şehri denilen Bartın ırmağından adını alan bir ilimiz. Bartın il olduktan sonra oldukça gelişim sağlamıştır. Hem turizm hem de sanayi anlamında gelişme gösteren bir il. 1880 yıllarında İstanbul’da kurulan ilk ticaret odasında ilk gündem maddesi Bartın limanı gündeme gelmiştir. Bu konuda limanın temizlenmesi ve yeniden yapılması konuşulmuştur. İstanbul’a buradan tarım ürünlerini tamamı deniz yoluyla götürülüyordu. Sonra karayolları ulaşımı daha fazla ilgi gördüğü için Bartın burada bir ivme kaybetti. Ancak son yıllardaki duble yollarla bölgedeki hareketlilik daha da artmıştır. Turizm olarak da Bartın’ın plajları ve Küre Dağları’ndaki endemik bitki örtüsü oldukça önem taşımaktadır. Bartın’ın tarihi evleri ve köprülerinin tanıtımlarını da yapıyoruz.

YENİ OSB GELİYOR
Yöresel ürünlerimi markalaştırmak için çaba harcıyoruz. Gümüş telden işlenen bir tel kırma ürünümüz var. Bunu geliştiriyoruz. Yöresel lezzetlerimize sahip çıkıyoruz. Bartın’da hem turizm hem sanayi anlamında çalışmalarımız var. OSB’miz 30 parselden oluşuyor. Doluluk oranımız yzde 100. Yeni bir OSB yapıyoruz. Yaklaşık 80 hektarlık bir alanımız var. Bu alanda yeni yatırımcılar için yer ayırdık. Özellikle bu bölgede indirici merkeziyle çok büyük bir enerji sağlamış olacağız. Sanayi sektöründe kullanılan direkt trafolardan alınması gerekilen enerjinin temini çok zor, indirici merkeziyle güçlü enerjiyi alabilme imkanı sunuyoruz. Yüksek enerji isteyen şirketler bundan çok ciddi faydalanacak. Limanın işlevsel hale gelmesi yatırımcıların önünü açmakta. Alt yapı eksiklerinin tamamlanmasıyla daha da yatırım çekebileceğimizi düşünüyoruz. Ulaşım anlamında da sorunlarımız çözüldüğü için bu bölgeye yatırımcılarımızı bekliyoruz.

Limanın hareketlenmesi ile yatırımcıları çekmeye başladık. Farklı sektörlerin olması nitelikli eleman transferi korkutucu bir yüzü olan olayı burada çok yaşamıyoruz. Benzer sektörde çok firma yok çünkü. Teşvik bakımından 4. Bölgedeyiz. Bu da avantaj.Orman ürünleriyle ilgili, kereste konusunda tedarikçi konumundayız. Ürünü işleyerek satılması konusunda çalışmalar yaptık. Sandalye fabrikaları kuruldu. Bartın’da inovasyon merkezi kurulması konusunda bir çalışmaya başladık. 3 milyon 850 bin liralık bir hibe alarak. Bu merkezi kurduk. Buraya üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek ve kuluçka odalarıyla fikirleri bir arada toplamak gibi misyonlar yükledik. Önümüzdeki mayıs ayında inşaatı bitecek 2016 sonunda da tamamen faaliyete geçecek. OSB olarak yeni genişleme sahamızla hızla büyüyeceğiz. Bartın’da sanayi çeşitlilik gösteriyor. Herhangi bir sektörde yaşanan kriz diğer sektörlerle telafi edebiliyoruz. Tek sektöre bağlı bir yapıda değiliz. Büyük bir sanayi şehri değiliz. Burada yapılan yatırımlar bölgedeki özellikleri taşıyan yatırımlar. Bundan sonraki genişleme çabamız bölgenin özellikleriyle ilgili olmalı. Yeni yatırımlar Bartın’ın ufkunu açacaktır. Girişimcilik konusunda Milli Eğitim, KOSGEB ve İşkur ile girişimcilik kursları ve eğitimleri veriyoruz. TOBB’un desteğiyle üniversitelerde konferanslar veriyoruz. İş dünyasının önemli isimlerini ağırlıyoruz ve örnek olmaları açısından deneyimlerini girişimcilerle paylaşmalarını sağlıyoruz. Yeni yatırımlar konusunda bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Kalifiye eleman bizim sıkıntı yaşadığımız bir süreç. Bunu aşmak için il eğitim koordinasyon toplantılarında mesleki eğitim ve beceri kazandırılması anlamında görüşlerimizi paylaşarak çalışmalar yapıyoruz. Paneller ve eğitici faaliyetlerimiz var. Meslek liselerinin yeniden yapılanması ve düzenlenmesi yönündeki çalışmalarımız da devam ediyor.

TURİZM TANITILMALI
KOBİ’lere yönelik çalışmalarımız var. KOBİ’lerin desteklerden yararlanamama gibi birçok problemleri var. Bunları rapor haline getiriyoruz. TOBB bünyesinde tartışıyoruz. Hükümetin programına alınan birçok hazırlık çalışmalarımız sayesinde gerçekleştirildi. Küçük firmaların bir araya getirilerek çalışma yürütmelerini destekliyoruz. Bunu çoğaltmak için çalışıyoruz. Küçük iller bu tür projeler geliştirilmeli. Tanıtım anlamında eksiğimiz var. Bölgemizin turizm zenginliği oldukça yüksek. Burada birçok orman turizmi ve doğa turizmi ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Yapılan tesis yatırımları bizim önümüzü açıyor. Son yıllarda otel yapmak adına talepler geliyor. Bölgenin buna ihtiyacı var. Küresel ısınmayla birlikte buralar güney kıyılarına göre çok daha avantajlı.

AMASRA KALESİ
Tarihi yapıları, 80 milyon yıl öncesine ait lav sütunları, Roma döneminde inşa edilen Amasra Kalesi, çileği, tel kırma sanatı, tabiat harikası Ulukaya şelalesi, tarihi taş hanı, eşsiz güzellikteki in kumu ile yeryüzü cenneti Bartın. Bu kentin ilk sahiplerinin M.Ö 14 YY’da Gaskalar ve M.Ö 13. YY’da Hititler olduğu sanılmaktadır. Çağlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan il uzun yıllar Bizans’ın elinde kaldı. Ardından Selçuklular’ın hakimiyetine giren Bartın 200 yılın ardından Osmanlı’ya dahil oldu. 1921’de Zonguldak’ın ilçesi olan Bartın, 1991 yılında ise İl oldu. 189 binİ aşkın nüfusu bulunan il kültür ve yaz turizmi ile binlerce yerli yabancı turisti ağırlıyor. Bartın otel ve konaklama imkanları ile yılın her mevsiminde ziyaretçisi bulunan nadir kentlerden biridir. El yapımı ürünlerin sergilendiği çekiciler çarşısı ve türüne hiçbir yerde rastlanamayan deniz taşlarından yapılan taşkatür adı verilen ürünler ile konuklarına görülmemiş güzellikler vaad ediyor.

9.5 MILYON DOLAR IHRACAT
Ekonomisi tarım ve ormancılığa bağlı olan Bartın’da buğday arpa mısır ve yulaf yetiştirilmektedir. Osmanlı’dan bu yana kerestecilik faaliyetlerinin başladığı ilde defne, meşe, kayım, ardıç, gürgen ve çam gibi çeşitli ağal türleri bulunuyor ve iki ayrı işletme müdürlüğü var. Bartın’da sanayiye bakıldığında yüzde 15 ile gıda ürünleri üretimi ilk sırada yer alıyor. Yüzde 14’te mineral ürünlerin imalatı ön plana çıkmaktadır. 210 işyerli 2 adet sanayi sitesi bulunan il de bir adet te OSB bulunmaktadır. Bartın 2015’te 9.5 milyon ihracat gerçekleştirdi.

AVRUPA KALİTE ÖDÜLÜ SAHİBİ TEK ODA
1906 yılında kurulan Bartın Ticaret ve Sanayi ve Ticaret Odası kurulduğu günden bu yana Bartın’ın bir ticaret ve sanayi kenti olması için çalışmalar yürütmektedir. Oda 1.400 faal üyesiyle ildeki öncü kuruluşların başında gelmektedir. Oda 2011 Dünya Tüketici Akademisi tarafından verilen Avrupa Kalite Ödülü sahibi olan tek odadır. Üye firmalarının markalaşması adına fuarlara katılmaya öncelik veren oda, yeni projeler geliştirilmesi için teşvik etmektedir. İlin coğrafi işaretli ürünü olan Bartın tel kırması sanatının ekonomiye katkı sağlaması için birçok tanıtım gerçekleştirmektedir.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.