• BIST 9141.48
  • Altın 2325.41
  • Dolar 32.3762
  • Euro 35.0131
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 23 °C

Promosyonlu bilette işler karıştı!

Promosyonlu bilette işler karıştı!
Araştırmalara göre yolcular, havayollarından en çok ucuz bilet istiyor. Hele en düşük fiyata sahip promosyonlu biletle uçmak gibisi yok

İSTANBUL- Araştırmalara göre yolcular, havayollarından en çok ucuz bilet istiyor. Hele en düşük fiyata sahip promosyonlu biletle uçmak gibisi yok. Ancak promosyonlu bilet bulmak çok zor. Çünkü her uçuşta en fazla 5-10 promosyonlu bilet satışa sunuluyor.

Uçuştan vazgeçtiğinizde ise kurallar gereği satın aldığınız biletler için ödediğiniz parayı geri alamıyorsunuz. Bu konuda yapılan şikayetler geçen haftaya kadar sonuçsuz kalıyordu. Datça Tüketici İlçe Hakem Heyeti yapılan bir itirazı haklı bularak promosyon bilet mağduru yolcu lehine verdiği kararla yeni bir tartışmayı başlatmış oldu.

Datça'da yaşayan Orhan Keskinsoy, internetten İstanbul aktarmalı Samsun'a 306,98 TL ödeyerek promosyonlu bilet satın aldı. Ancak bileti yasal sürede iptal etmek isteyen Keskinsoy'a, 32 TL iade yapıldı. Bunun üzerine Keskinsoy, Datça Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu. İtirazı haklı bulan Hakem Heyeti ‘şirket tarafından haksız yere alınan 274 TL'nin iade edilmesine' karar verdi. Kararda, bilet satışının ‘Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'ne göre cayma hakkı kapsamı içinde olduğu' belirtildi. Tüketici Sözleşmeleri'ndeki Haksız Şartlar Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine göre havayolu şirketlerinin ‘iadesiz' bilet satmasının ‘haksız şart' olduğu belirtilen kararda, tüketicinin 14 gün içinde cayma hakkını kullandığından, fazladan alınan 274 TL'nin ödenmesi gerektiğine hükmedildi.

ŞİRKETLER DE HAKKINI ARAYACAK

Havayolu şirketleri ise Datça'da yaşanan olayla ilgili en küçük bir endişe taşımıyor. Şirket yetkilileri, promosyonlu biletlerle ilgili satışın uluslararası kurallar doğrultusunda gerçekleştirildiğini ve yolcuların bu şartları kabul ederek bilet aldığını ifade ediyor. Kararın emsal teşkil etmemesi gerektiğini dile getiren yetkililer, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin vereceği emsal kararlarla ilgili yasal yollara başvuracaklarını belirtiyor. Bu konuda havayolu şirketlerini haklı bulan avukatlar da, Hakem Heyeti tarafından verilecek benzer kararların yargıdan döneceğini söylüyor. Bilet satışının, şirketlerle yolcular arasında yapılan anlaşma ile gerçekleştirildiğine dikkat çeken avukatlar, her iki tarafın da uyması gereken yükümlülükler bulunduğunu kaydediyor.

Hakem Heyetleri'nin verecekleri benzer kararları ve havayolu şirketlerinin hamlesini bekleyip göreceğiz. Ancak promosyonlu bilet bulamasanız dahi ucuza uçmanın her zaman mümkün olduğunu unutmayın. Şirketleri, kış sezonu nedeniyle şu anda düşük fiyattan seyahat imkanı sunsa da, yolcu sayısını artırmak amacıyla yaz-kış demeden kampanyaları ihmal etmiyor. Eğer düzenlenen kampanyaları kaçırmak istemiyorsanız, şirketlerin web sitelerinin yanı sıra sosyal medyadan yapılan duyuruları takibe alın. Daha sonra da, vakit geçirmeden rezervasyon yaptırın. Ayrıca bilet satış acentelerini ziyaret etmeyi unutmayın. Acenteler de, size alternatif uçuşlar sunacaktır.

ESNEK DAVRANIN

Uçuş saati konusunda esnek davranarak da ucuza seyahat edebilirsiniz. Havayollarının az tercih edilen uçuş saatleri genellikle daha uygun fiyatlıdır. Bu yüzden uçuş saatleri dışında, gideceğiniz havaalanı destinasyonu konusunda da esnek şekilde tasarruf edebilirsiniz. Birden fazla havayoluna sahip şehirlerin daha az tercih edilen havaalanlarına uçuşlar, genellikle yoğun havaalanlarına göre daha ucuzdur. Ancak mutlaka en ucuz bilet için erken rezervasyonun şart olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Hangi uçuş daha ucuz?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, seyahat severlere büyük kolaylık sağlayacak seyahat sitesini hizmete sundu. Kara ulaşımından hava, deniz ve tren ulaşımına kadar tüm detayları toplayan Bakanlık, seyahatle ilgili hem fiyat hem de güzergahla ilgili hazırladığı analizi siteden paylaşıyor. Ulasim.gov.tr adındaki siteyle, yurtiçindeki tüm şehirlere ulaşmanın alternatifli yolun yanı sıra ulaşıma ilişkin detayları da açıklayan bakanlık, yol durumuyla ilgili bilgileri de buradan aktarıyor.

Atlasglobal Kayseri'ye uçacak

Atlasglobal Havayolları, İstanbul'dan Kayseri'ye uçuşlara başlıyor. 14 Aralık'tan itibaren gerçekleşecek seferler, her şey dahil 49 TL'den başlayan fiyatlarla düzenlenecek. Yolcular, kayak ekipmanlarını ücretsiz taşıma hakkına da sahip olacak. İki şehir arasındaki ulaşım ağını güçlendirecek Kayseri-İstanbul seferi ile yolcular, bağlantılı şekilde Düsseldorf, Paris, Londra, Amsterdam, Ercan, Zaporijya ve Lviv'e uçuş gerçekleştirebilecek.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.