• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3558
  • Euro 34.9403
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 16 °C

İlker Aycı: THY şahlanacak

İlker Aycı: THY şahlanacak
THY Başkanı İlker Aycı: THY'nin vites büyüteceğini belirterek “Gelecek dönem hem Türkiye hem de THY için yeni bir take off olacak”dedi.

İSTANBUL- THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, 1 Kasım’la oluşan hava sayesinde vites büyüteceklerini söyleyerek, gelecek dönemin Türk Hava Yolları için yeni bir take off (havalanma) olacağını belirtti.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Türkiye’nin önünde açılan istikrarlı ve güçlü iklimde Türk Hava Yolları’nın da vites büyüteceğini belirterek “Gelecek dönem hem Türkiye hem de Türk Hava Yolları için yeni bir take off (havalanma) olacak”dedi.
İlker Aycı, Türk Hava Yolları’nın bu yılın 9 ayında karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50’nin üzerinde artırmasında, ortaya koydukları rekabet stratejileri ve bütçe planlarının etkili olduğunu söyledi.
Düşük yakıt fiyatlarının da maliyetlerini olumlu etkilediğini aktaran Aycı, mali disiplini koruyarak etkin gider yönetimi politikası sürdürmelerinin kendileri için önemli olduğunu ifade etti.
Risk yönetimi stratejisi çerçevesinde kur riskinden korunmak için ağırlığı dolar olan giderlerin dolar olan gelirlerle karşılanabilmesi amaçlanarak 2015’in ilk yarısında Türkiye çıkışlı gelirlerinde eurodan dolara geçmelerinin katkısını gördüklerini belirten Aycı, yüzde 81’lik kısmı sabit faiz, yüzde 19’luk kısmı değişken, ortalama yüzde 3 seviyesindeki faiz oranına sahip uzun vadeli borçlanma portföyü yapılarının da sağlam seyrettiğini vurguladı.

thy-ucak.20151123123508.jpg

AKILLI FİNANSMAN POLİTİKALARI

Akıllı finansman politikaları, etkin maliyet yönetimi ve düşük yakıt fiyatlarının etkisiyle şimdiye kadarki en iyi dokuz aylık bilançoyu elde ettiklerini anlatan Aycı “Son çeyrek havacılık sektöründe mevsimsel olarak genelde biraz daha zor geçer. O nedenle bir miktar farklılaşma olabilir. Ama Türk Hava Yolları’nın 2015’i öngördüğümüz ve bütçelediğimiz oranda başarılı bir biçimde kapatacağını düşünüyorum. Bilançonun üzerinde mevsimsellik etkilerini azaltacak yeni hat çalışmalarıyla, proaktif filo yönetimiyle sürekli gelir artırıcı yöntemler uyguluyoruz. Tüm birimlerimiz bu konuda başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.
İlker Aycı, rakamsal boyutta elde ettikleri iyi sonuçların yanında, gerek uçuş emniyetini geliştirecek, gerekse ürün ve hizmet kalitesini ve yolcu memnuniyetini artıracak yeni çalışmalar içinde olduklarını dile getirdi.

“ÜÇÜNCÜ HAVALİMANIYLA FARKLI BİR İVME KAZANACAĞIZ”

Dünya havacılık sektörünün yüzde 5 civarında büyüdüğünü, Türk Hava Yolları’nın 2016 yılı büyümesinin ise bunun üzerinde olacağını belirten Aycı, şunları kaydetti:
“Bu yıl yaklaşık 62 milyon yolcu taşıyacağız. Günlük yaklaşık 1.200 iniş ve kalkış oluyor. Türk Hava Yolları olarak önümüzdeki yıl daha fazla yolcu taşıyacağız. Ekstra kapasite koyacağız. 2016 yılı içerisinde 43 yeni uçak filomuza girecek. Büyüme, kapasite artırımı, yeni hatlar açma hedefimiz devam edecek. İstanbul’da Üçüncü Havalimanı’nın devreye girmesiyle de çok farklı bir ivme yakalayacağız. 2023’te yılda 60 milyon yolcudan 120 milyon yolcuya ulaşmayı, bugün yüzde 2 olan dünyadaki pazar payımızı yüzde 4’e yükseltmeyi, bugün 298 olan uçak sayımızı 450’nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Filomuzda geniş gövdeli uçak sayımız da artıyor. Bu yapıyı düşündüğümüzde önümüzdeki dönemde, 2016 yılında dünyadaki büyüme hızının üzerinde büyüyen bir Türk Hava Yolları görmeye devam edeceğiz.”
Aycı, 7 Haziran genel seçimlerinden 1 Kasım genel seçimlerine kadar geçen döneme ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı: “Türk Hava Yolları olarak o 5 aylık dönemi önümüzde görünce mali disiplini çok sıkı tuttuk. Bu yaşadığımız 5 aylık süreç Türkiye için zor bir süreçti. Ama hem sayın Cumhurbaşkanımız hem sayın Başbakanımız hem bu süre içinde görev yapan sayın Bakanlarımız ve bürokrat arkadaşlarımız son derece önemli bir performans ortaya koydu. Ülkemizin, şirketlerimizin, ekonomimizin, vatandaşlarımızın, müteşebbislerimizin, dünyadan ve Türkiye’den yatırımcıların bunu en az hissedeceği şekilde, hem ülke güvenliği hem ülke ekonomisi hem de gelecek açısından dümeni çok iyi tuttular.
Milletimiz de 1 Kasım’da istikrar ortaya koyan bir irade sergiledi ve önümüzde yeni bir dönem açıldı. Türkiye’de 4 yıl seçimsiz bir dönem yaşanacak. Türkiye istikrarlı ve güçlü bir şekilde devam edecek. Bunun elbette sektörümüze, şirketimize, yatırımcılarımıza, çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza çok olumlu yansımaları olacak. Biz de daha tutucu planda giderken 1 Kasım’la oluşan bu iklimle, bu hava sayesinde şimdi vites büyüteceğiz. Vites büyütmek için arkadaşlarımızla stratejilerimiz gözden geçiriyoruz.”

“YENİ ORTAKLIKLAR, ORGANİK YA DA İNORGANİK GELİŞMELER İÇİN ALICILARIMIZ AÇIK”

Gelecek dönemin hem Türkiye hem de Türk Hava Yolları için yeni bir take off (havalanma) olacağını vurgulayan Aycı, İstanbul’a yapılan Üçüncü Havalimanı’nın, denklemi ve oyunu Türkiye, Türk Hava Yolları ve ülkedeki tüm sivil havayolu şirketleri lehine değiştiren değerli bir proje olduğunu kaydetti.
Bu mega projenin hayata geçmesinin kendilerini yeni stratejilere yönelttiğini belirten Aycı “Şimdiden arkadaşlarımızla bunun çalışmalarını yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde iş ortaklıklarımızı geliştirmeyi, yeni projeler geliştirmeyi öngörüyoruz. Şirketlerimiz içerisinde yeni ortaklıklar, yeni şirketler olabilir veya mevcut şirketlerimiz içerisinde yeni yapılandırmalar olabilir. Bu ölçek büyümesini ve dünyadaki gelişmeleri dikkate alan Türk Hava Yolları yeni pozisyonlanmasında her türlü iş birliğine açık. Dünyada da bölgemizde de çevremizde de her an bütün alıcılarımız açık.
Bunun adını siz ortaklıklar olarak koyarsınız, organik ya da inorganik gelişme ve büyüme olarak koyarsınız; bu başka bir şey. Bunların her biri önemli planlamalardan sonra değerlendirilecek olgunluğa geldiğinde söylenecektir. Tünelin ucunda ışığı hepimiz görüyoruz ve şüphesiz oraya varacağız. Dünyada bu manada takip ettiğimiz, ilgilendiğimiz, analiz yaptığımız, farklı coğrafyalarda farklı iş birliği modelleri üzerinde baktığımız çalışmalar var. Bunların şu anda olgunlaşıp masaya geldiğini söyleyemeyiz ama gelecek bizimdir” diye konuştu.

THY’NİN YENİ DESTİNASYON HEDEFLERİ

İlker Aycı, 111 ülkede 280 noktaya uçan Türk Hava Yolları’nın yeni destinasyon hedeflerinin Mauritius, Juba, Madagaskar, Volgograt, Samara, Zaporojan, Phuket, Hanoi, Sevilla, Tebük, Omsk, Chelyabinsk, Atlanta, Mexica City, Havana olacağı bilgisini verdi.

Türk Hava Yolları’nın yaklaşık 50 bin kişilik büyük bir aile olduğunu, yaklaşık 8 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla lider konumda bulunduğunu aktaran Aycı, yıllık yaklaşık 35 milyar dolar turizm gelirine sahip Türkiye’ye Türk Hava Yolları aracılığıyla gelen yolcuların ülke ekonomisine yaklaşık 25 milyar dolar katkı sağladığını ifade etti.
Aycı “Biz sadece yolcu taşımıyoruz. Biz sadece kargo taşımıyoruz. Biz ülkemizin medeniyet iddiasını, medeniyet birikimini, değerlerini, hoş görüsünü, güzelliklerini de taşıyoruz” dedi.

“THY ÜÇÜNCÜ HAVALİMANINA HAZIR”

Aycı, üçüncü havalimanının açılmasının uçak bileti fiyatlarına etkisine ilişkin soruyu yanıtlarken “Bilet fiyatlarını etkileyen tek faktör havayolu şirketi olarak uçtuğunuz havalimanı değil sadece. Ama elbette ölçek ekonomisi bakımından, ölçek büyüdüğünde birim maliyetler düştüğünde bunun bizim maliyetlerimize olumlu yansıyacağını öngörebiliriz. Maliyetlerimize ve karlılığımıza olumlu yansıdığında biz neler yapıyoruz? Öğrencilerimize, şehit ve gazilerimize, öğretmenlerimize, Avrupa’da yaşayan Türk kökenli vatandaşlarımıza indirim yapıyoruz. Dolayısıyla biz ülkesinden aldığını ülkesine geri vermek için çalışan, hem yatırımcılarına hem iş ortaklarına hem ülkesine hem şirketine ve markasına hem de bizimle seyahat edenlere kazandıran bir şirket olmak yolunda değer üretiyoruz” ifadelerini kullandı.

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, yakıt fiyatlarındaki gerilemenin de uçak bileti fiyatlarının düşmesinde bir etkisi olabileceğini, ancak burada maliyeti belirleyen başka faktörler bulunduğuna işaret etti.
Üçüncü Havalimanı’nın Türk Hava Yolları’nı dünya havacılık liginde daha üst sıralara taşıyacağını vurgulayan Aycı “İstanbul ve ülkemiz için de ciddi bir profil yükselmesine sebep olacak. Bu anlamıyla denklemi değiştirecek çok önemli bir proje, çok önemli bir vizyon. Bunun hayata geçmesi için de hepimizi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Umarım çok süratli bir şekilde açılır. Biz de operasyonumuzu ana hubımız olarak orada yaparak büyük bir gururla oraya uçarız” şeklinde konuştu.

Türk Hava Yolları’nın Üçüncü Havalimanı’na hazır olduğunu belirten Aycı “Sabırsızlıkla bekliyoruz. Hazırlıklarımızı da sürdürüyoruz bir yandan. İlgili paydaşlarla görüşüyoruz. Çok başarılı bir konsorsiyum var orada. Çok güçlü müteahhitler, çok hızlı çalışıyorlar. O coğrafyadaki çok zor şartlara rağmen çok başarılı bir iş yürüyor. Biz gidişattan çok memnunuz” dedi.

yerli-ucak.20151123123546.jpg

“MİLLİ UÇAK PROJESİNİ DİKKATLE TAKİP EDİYORUZ”

Aycı, milli uçak projesinde Türk Hava Yolları’nın bilgi birikimini aktarmada önemli bir yeri olduğunu belirterek “Milli uçak projesini biz de dikkatle takip ediyoruz. Ortaklık olarak bakış açımız şu; milli sanayinin gelişmesini çok istiyoruz ve destekliyoruz. Aynı zamanda da eğer bizim şirketimizin ticari olarak faydalanabileceği, bizim istediğimiz parametreleri taşıyan uçaklar olduğunda neden kullanmayalım. Ülkemizin bu anlamda bir ufkunun olmasından biz de bir milli havayolu şirketi olarak gurur duyarız” diye konuştu.

ŞARM EL ŞEHY’E KENDİ GÜVENLİK EKİBİMİZİ GÖNDEREBİLİRİZ”

Asılsız ihbarlar nedeniyle zorunlu iniş yapan uçaklara ilişkin soru üzerine Aycı “Bunun elbette ekonomik bir maliyeti oluyor. Ama bunun dışında asıl marka imajımıza, yolcu memnuniyetine bir maliyeti var. Bu konuda alınacak emniyet tedbirleri konusunda güvenlik ve emniyet güçlerimiz ile bizim Güvenlik Başkanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. İnşallah önümüzdeki dönemde bunların daha da azaldığını görürüz. Şu anda bunların takibini çok sıkı bir şekilde yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Terör olayları nedeniyle kapalı olan Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı’na uçuşların uygun şartlar oluştuğunda devam edeceğini belirten Aycı “Ülkemizin her köşesine, her noktasına uçmakla mükellef bir havayolu şirketiyiz. Çünkü biz bu ülkenin havayolu şirketiyiz. Adımız Türk Hava Yolları ve uçağımızda bu ülkenin bayrağını taşıyoruz. Biz buradan Antalya’ya hangi gururla, hangi şevkle uçuyorsak, bizim için Yüksekova, Şırnak, Erzurum, Ordu-Giresun havalimanına uçmak da öyledir. Dolayısıyla her yere uçmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Güvenlik problemleri nedeniyle Mısır’ın Şarm El Şeyh kentine yönelik seferlerin karşılıklı olarak iptal edilmesine ilişkin soru üzerine Aycı “Bu konuda diğer havayolu şirketleriyle de, uluslararası havalimanı yönetimleriyle de iş birliği içindeyiz. Şartlar oluştuğunda uçuyoruz. Uçuşlarımızı güven altına almak için de şartlar oluşmadığında uçuşlarımızı hemen erteliyoruz ya da durduruyoruz. O anlamıyla bir istihbarat paylaşımı var, takip var. Buna göre biz de şekillendiriyoruz. Kesinlikle bu konuda dikkatliyiz. 30 Kasım’a kadar da zaten oraya uçuş iptal edilmiş durumda. Açılana kadar biz de bekleyeceğiz. Bu süre uzatılabilir de veya mevcut durum devam edebilir.
Biz de diğer uluslararası havayollarıyla birlikte kararlarımızı alıp yürüyeceğiz. Konuyu çok sıkı takip ediyoruz. Gerekirse buradan uçaklarımız için güvenlik ekibi gönderip, uçaklarımıza kendi kontrollerimizi yaparak yolcularımızı ve yüklerimizi almak gibi ya da yüksüz yolcularla uçmak gibi güvenlik parametrelerini, güvenlik bariyerlerini her an ayarlayabilecek şekilde de tedbirlerimizi almış durumdayız” şeklinde konuştu.

OSCARLI YENİ REKLAM YÜZLERİ

Yeni dönemde Türk Hava Yolları’nın sürpriz reklam yüzleri olacağı bilgisini veren Aycı “Biri erkek biri kadın olmak üzere Oscarlı iki reklam yüzünü kazandırma çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Şu anda henüz imza atmadığımız için isim söyleyemiyorum ama prensipte mutabakat var, el sıkıştık. İmzayı bekliyoruz. Son aşamadayız. Çok uzak olmayan bir zamanda yeni reklam yüzlerimizle yolcularımızın karşısına çıkacağız” dedi.

Aycı, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda 9 ana sponsordan birinin de Türk Hava Yolları’nın olması için el sıkıştıklarını, imzaların ise 10 Aralık’ta atılacağını belirterek, milli takımı Avrupa ilerleyişinde de yalnız bırakmayacaklarını söyledi. Türk Hava Yolları’nın Avrupa Rugby Şampiyonlar Kupası ve Challenge Kupası’nın ana sponsorluğunu da üstlendiğini anlatan Aycı, golf sponsorluklarının süreceğini, gelecek günlerde bunları yelken sporu gibi alanlarla çeşitlendireceklerini dile getirdi.

Aycı, Türk Hava Yolları’nın değişik segmentlerdeki yolculara ulaşmak ve markasının bilinirliğini artırmak için çalışmalara devam edeceğini kaydetti. Türk Hava Yolları’nın uçak içi yeniliklerine de değinen Aycı “Kabin içi eğlence sistemi ekranı bulunmayan bazı dar gövdeli uçaklara yeni bir uygulama ekleyerek ekonomi sınıfındaki yolcularımıza filmleri ve müzikleri akıllı telefonlarla ya da tabletlerle indirebilecekleri bir rahatlığı getiriyoruz. Business sınıfa da tablet ve kulaklık dağıtmak suretiyle bir yaklaşım getiriyoruz. Uçaklarımız içerisinde internet kalitesi ve hızını artırmak, ses ve görüntü kalitesini yükseltmekle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu tip yenilikler sunan, teknolojiyi yakın izleyen ve teknolojinin öncüsü olan şirket olma misyonunu da özelliklerimiz içerisine katacağız. Başka yenilikler ve sürprizler de var”ifadelerini kullandı.

APRON24
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.