• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 16 °C

Mali otel baskını sona erdi

Mali otel baskını sona erdi
Mali'oe Radisson Blue Otele düzenlenen rehine kurtarma operasyonun sona erdiği ve 18 kişinin hayatını kaybettiği 20’ye yakın yaralı olduğu bildirildi

BAMAKO- Mali'nin başkenti Bamako'da bulunan Radisson Blue Otele düzenlenen rehine kurtarma operasyonun sona erdiği ve 27 kişinin hayatını kaybettiği 20’ye yakın yaralı olduğu bildirildi. Otelde rehin alınanlar arasında 7 Türk Hava Yolları görevlisinin olduğu, bu kişilerden 6′sının serbest kaldığı biliniyordu.

mali32.jpg

mali33.20151120184654.jpg



mali-radisson.jpg

Afrika ülkesi Mali’nin başkenti Bamako’da silahlı kişilerin rehin aldığı Radisson Blu Otel’e yapılan operasyonda çıkan çatışmada 18 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Hayatını kaybedenler arasında rehinelerin ya da saldırganların olup olmadığı henüz bilinmiyor. Saldırıyı, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla El Kaide’ye bağlı radikal İslamcı El Murabitun örgütü üstlendi. Mali’de Ağustos ayındaki benzer bir saldırıyı da aynı örgüt gerçekleştirmişti.

mali11.20151120182928.jpg

Saldırganlar 190 odalı lüks otelde yaklaşık 170 kişiyi rehin almıştı ancak Mali güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen kurtarma operasyonunda rehin tutulan herkes kurtarıldı.

mali1.jpg
El Murabitun örgütünün Cezayirli lideri Muhtar Belmuhtar, Afganistan’daki bir patlamada sol gözünü kaybettiği için “Tek gözlü” ismiyle biliniyor.

SALDIRIYI EL KAİDE’YE BAĞLI EL MURABİTUN ÖRGÜTÜ ÜSTLENDİ
Reuters’ın haberine göre, saldırıyı El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü üstlendi. Mayıs 2015′te terör örgütü IŞİD’e biat eden örgüt, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıyı kendilerinin düzenlediğini duyurdu. Twitter üzerinden açıklama yapan El Murabitun adlı El Kaide yanlısı grubun Tuaregler ve Araplardan oluştuğu ve merkezinin Mali’nin kuzeyinde olduğu ifade edilirken, grubun bu iddiası henüz doğrulanmadı.
El Murabitun örgütünün Cezayirli lideri Muhtar Belmuhtar, Afganistan’daki bir patlamada sol gözünü kaybettiği için “Tek gözlü” ismiyle biliniyor.
Mali’de Ağustos ayındaki benzer bir saldırıyı El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü üstlenmişti. Mali’de El Kaide terör örgütünün yoğun olarak konuşlandığı biliniyor.

mali12.jpg

THY UÇAK KALDIRIYOR
Rehin kalan THY ekibini ve yolcuları almak için İstanbul’dan Bamako’ya gitmek üzere bir uçak hazırlandı. Özel sefer sayısı TK-5880 olan uçak saat Mali’ye hareket edecek.
Kurtarılanlardan THY kabin memuru Lütfiye Deniz Kıvrak “Biz asker ve polis operasyonuyla kurtarıldık” dedi. Habertürk TV’nin telefonla ulaştığı Kıvrak, telefonunun şarjının çok az olduğunu belirterek, kısa bilgiler verdi ve “İki arkadaşımız içerde, umarım onlar da kurtarılacak.” şeklinde konuşmuştu
Mali’nin başkenti Bamako’daki Radisson Blue Otele düzenlenen baskında, görgü tanıklarının ifadesine göre, elinde otomatik silah bulunan kişilerin sağa sola rastgele ateş açtığı belirtilmişti. Bazı kaynaklara göre 2 bazılarına göre yaklaşık 10 silahlı saldırganın bulunduğu otelde yaklaşık 140 müşteri ve 30 otel görevlisi dahil olmak üzere en az 170 kişi rehin alınmıştı. Görgü tanıkları saldırganların otele diplomatik plakalı bir araçla geldiğini aktardı. Ancak bu plakanın sahte olduğu düşünülüyor.

mali3.jpg

“KURAN’DAN AYET OKUYANLAR SERBEST BIRAKILIYOR”
Rehineler arasında “Kuran’dan ayet okuyanların” serbest bırakıldığı ileri sürülmüştü.

‘REHİNE ALMAK İÇİN YAPILMIŞ BİR EYLEM’
Reuters’e konuşan güvenlik kaynakları, “Sabahın erken saatlerinde silah sesleri başladı. Görünüşe göre rehine almak için yapılmış bir eylem. Polis orada ve etrafı güvenlik kordonu altına alıyorlar.” açıklamasında bulundu.
Sabah yerel saatle 06:00 sıralarında otele görgü tanıklarına göre bir pikap ile gelen saldırganlar, özel güvenlik görevlilerini etkisiz hale getirdi.

keita.20151120182331.jpg

Mali Devlet Başkanı İbrahim Bukabar Keita, Çad ziyaretini yarıda keserek başkent Bamako’ya hareket etti.

FRANSA MALİ’YE 50 SEÇKİN SUBAYINI GÖNDERİYOR
Fransa terörle mücadele konusunda uzman 50 seçkin subayı, Mali’de saldırganların 170 kişiyi rehin aldığı otelin bulunduğu Bamako kentine gönderme kararı aldı. Fransız jandarma sözcüsü, “Yola çıkmaları an meselesi” dedi.

mali35.jpg

ABD’DEN VATANDAŞLARINA ÇAĞRI
ABD Bamako Büyükelçiliği Twitter üzerinden, “Elçilik, Radisson Otel’de aktif bir saldırgan olduğunun farkında. Elçilik personeli sığınacak bir yer bulsun. Tüm ABD vatandaşları sığınacak bir yer bulsun. ABD vatandaşlarının aileleriyle irtibat kurmasını tavsiye ediyoruz.” mesajlarını paylaşmıştı.
Mali Devlet Başkanı İbrahim Bukabar Keita, Çad ziyaretini yarıda keserek başkent Bamako’ya hareket etti.

mali17.jpg

Fransa ordusu 2 yıl önce 2013 yılında Mali’ye askeri operasyon düzenlemişti.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.