• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 18 °C

Türsab’a yakışan kongre olsun

Türsab’a yakışan kongre olsun
Türsab Asya BYK yönetimi 14 ilçede düzenlediği toplantılarda 650 acentenin önerileriyle belirlenen sorunlar ve talepleri değerlendirdi.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Türsab Asya BYK yönetimi İstanbul’un Asya yakasında 14 ilçede düzenlediği toplantılarda 650 acentenin önerileri doğrultusunda belirlenen sorunlar ve talepler üzerine görüşleri bildirdi. The Green Park Pendik Oteli’nde acentelerle yapılan toplantıda Türsab Asya BYK Başkanı Selim Okur, sorunlar ve çözümleri üzerine yaptıkları çalışmaları özetlerken 5-6 Aralık'ta yapılacak  Türsab Kongresi'nin Türk turizmi için çok önemli olduğunu belirterek “Dileğimiz Türsab’a yakışan bir kongre olsun. İnsanların birbirini rencide etmeden sevgiyle kucaklaştıkları bir kongre olmasını diliyorum” dedi.

selim-okur7.jpg

degirmenci.jpg

belim-okur8.jpg

TÜRSAB ASYA BYK’DAN BİRLİK VE BERABERLİK
Toplantıya Türsab Asya BYK Başkanı Selim Okur (Darni Turizm), 2. Başkan Yiğit Arsu (Lion Turizm), Genel Sekreter Eşref Şentürk (Birey Turizm), Sayman Serap Değirmenci (Tamgör Turizm) ile birlikte üyler Ahmet Selahattin Dal (Atoll Turizm), Kubilay Demirsöz (Fora Turizm), Yamaç Ongan (Achill Turizm), Mustafa Yildirim (Primetours), Nejat Erbil katıldı.

selim-okur2.jpg

selim-okur5.jpg

SELİM OKUR: 1618 ACENTELER İÇİN BÜYÜK TEHLİKELER İÇERİYORDU
Türsab Asya BYK Başkanı Selim Okur, bakanlığa verilen 1618 Sayılı Yasa Taslağının acenteler için büyük tehlikeler içerdiğini belirterek “İyi ki olmadı1618 Sayılı Yasa taslağı kanunlaşsaydı 6500 acente sayısı 2 bine düşerdi.Acente komisyonları yüzde 10-15 olmalıdır dedi.

Selim Okur, kanun taslağında acenteleri sıkıntıya sokacak iki madde bulunduğunu belirterek şunları anlattı:
“İçeriğinde bizi sıkıntıya sokan iki madde vardı. Birisi acentelerden 250 bin lira teminat istenmesi, ikincisi ise tr opertörlüğü sistemidir. Türsab yönetimi yasa taslağını İstanbul Üniversitesi’nden 10 kadar profesöre incelettiği bildiridildi. Yapılan incelemede acente teminat bedellerinin yeni ekurulack acentelerden istenmesinin diğer acenteler için tehlike oluşturduğunu söylediler Bu konuda rekabet kurulunun haksiz rekabet yaparıtalacağı görüşüyle karşı çıktığı bildirildi. Bu yasanın çıkmasının engllenmeş olması tüm acentelerin lehine oldu. İleride 1618 Sayılı Yasanın yeniden düzenlenmesiyle sorunlar ortadan kalktığında acentelerin bir çok şikayetinin ortadan kalkmasını bekliyoruz.
Kaçak turlar konusunda bakanlığın katılımıyla çalıştay yapıldı. Acentelerin kaçak turmarın takibi için jandarma veya polis olmadığını belirterek kolluk kuvvetlerinin bu görevi yapması gerektiğini bildirdik. Turisti mağdur etmemek için aracın ruhsatını almalarını turisti bırak gel demeleri gerekir.
Türsab’ın sigorta şirketinin verimli çalışmasıyla bir çok sorunun hallolacağına ve acentelerin önünün açılacağına inanıyorum.

semih1a.jpg

SEMİH SELİMOĞLU: ACENTELERİ YOKEDEN SÖMÜRÜ DÜZENİ HEDEFLENİYOR
Türsab Asya BYK eski Başkanı ve Türsab Merkez yönetimi eski Genel Sekreteri Ekinoks Turizm’in sahibi Semih Selimoğu, Türsab’a yeniden diyerek aday olan kişilerin hedefinde acenteleri yokederek sektörü 3-5 tur operatörüne teslim edececek sömürü düzeni hedeflediklerini belirterek “Acentelerin önünü açacağız diyorlar. Acenteler kan ağlarken nedereydiniz?” dedi.
Semih Selmoğlu, son günlerde farklı bir komedi seyrediyoruz. Yaklaşık 10 yıl boyunca Türsab’ın yönetiminde görev olup aday olanların hiçbirşey bilmediği ortaya çıkıyor diyerek şunları anlattı:
“Seyahat acentelerinin önünü açacağız diyorlar. Öte yandan acenteleri yüzde 3-5 oranında komisyonlarla yıllardır sümürdüklerini unutuyorlar. Acentelere yıllardır yaşam hakkı tanımadılar, şimdi hangi yüzle ortaya çıkıyorlar. Yıllardır yüzde 3-5 komisyonlarla kirasını, elektriğini, personel parasını güçlükle ödeyen acenteler varken siz neredeydiniz? Otellerden yüzde 40-45 komisyon alırken, acentelere yüzde 3-5 komisyon vererek onları yokluğa mahkum ettiniz. Şimdi ise ortaya çıkmış iş yapamayan acentelere belgeniz kaşlığında 35 bin lira verelim diyorsunuz.

semih-selimoglu8.jpg

TÜRSAB’I BU PATRON ZİHNİYETİNE TESLİM ETMEYELİM
Sen öl, ben senin sıntından kazanayım dediler. Şimdi ise Türsab’ın başına geçeyim diyorlar. Bizler Türsab’ı bu zihniyete sahip olan kişilere, bu şekilde teslim etmeyelim, etmemeliyiz. Bu kişiler sömürü düzeni içinde gelişen yeniden düzen geliştiriyorlar.
Hesabınız farklıdır. Patronlar Kulübü’nü kurdunuz. Şimdi acenteleri yoketmeye planlayan 3-5 tur operatörü bu pastayı bölüştürmeyi planlıyorsunuz. Bir zamanlar Milli Eğitim Bakanı’nın dediği gibi “Okullar olmasa bu Milli Eğitimi nasıl yönetirim” demişti. Şimdi aday olan bu kişiler “Acenteler olmasa bir bu turizmi nasıl bölüşürüz” diye hesaplar yapıyorlar. 35 bin lira verip acenteleri kapatınca Türsab 3-5 tur operatörünün özel, şahsi mülkiyeti haline gelecektir.”

selim-okur3.20151118124251.jpg

YILLARDIR ÇÖZÜLMEYEN AYNI SORUNLAR
Türsab Asya BYK Başkanı Selim Okur, sorunlar ve talepler ile yaptıkları çalışmaları şu başlıklar altında özetlerken, Türkiye’de yıllardır bir türlü çözüme ulaşmayan ana sorunların hala devam ettiği görüldü. Hiçbir yönetimin çözüm getirmediği sorunların önümüzdeki dönemde 1618 Sayılı Yasa’da yapılacak değişikliklerle çözüme ulaşabileceği bildirildi. Toplantıda yapılan çalışmalar şu başlıklar halinde özetlendi:

1-KAÇAK ACENTECILIK FAALIYETLERIYLE MÜCADELE
Kaymakamlık, ilçe milli eğitim müdürlükleri ve ilçe belediyelerinin bilgilendirildiği
Dernek ve STK’ların bilgilendirilmesi
Otobüs kalkış yerlerinde denetim
Sabiha Gökçen havalimanı’nda yapılan yoğun denetimler
Şikayetlerin takibinin yapılması
Seyahat acentesi belgesinin kiralanmasının engellenmesi
İnternet üzerinden kaçak turlarin engellenmesi için Tatil meleği logosunun yaygınlaştırılması

2-HAVAYOLU ŞIRKETLERI ILE YAŞANAN SORUNLAR
Komisyon miktarlarının internet üzerinden daha ucuz satılması
THY Miles Miles biletlerinin acenteler tarafından düzenlenmesi
Devre ödemelerinin haftalık pireyoda düşürülmesinin önlenmesi
İnternetten yapılan rezervasyonların acentelere Qeep’lenmesi

3- YERLI GRUPLAR IÇIN TÜRKÇE DILDE REHBERLIK
Üniversitelerin rehberlik bölümü mezunlarının doğrudan Türkçe dilde rehberlik kokartı alması
Paket turlarda rehberlik hizmetinin müze ve ören yerleriyle sınarlandırılması
10 kişiden az grupların rehberlikten muaf tutulması
Yeterli rehber bulunmayan bölgelerde alan kılavuzluğu uygulamasının kalıcı hale gelmesi

4--ULAŞıM VE TRANSFER SORUNLARı
Seyahat acenteleri kendi araçları ili Ulaştırma Bakanlığı’ndan herhangi bir belge almadan yolcularını taşiyabilmeli
İstanbul Büyükşehir UKOME kararlarıyla seyahat acenteleri kendi araçlarıyla havalimanı transferlerini yapabilmeli

5-HAC VE UMREDE YAŞANAN SORUNLAR
2015-2016 umre sezonunda yemek serbest bırakıldı
Hac malzemeleri serbest bırakıldı
Poliçe ve tur belgeleri internet üzerinden Türsab ve Diyanet afişine online olarak gönderilebilicektir.
50 liralık şartname bedeli Türsab tarafından karşılanacaktır
Diyenitin aldığı şartname mektubu yüzde 50’den yüzde 25’e indirildi.
Diyanet işlerine ödenen hizmet bedeli 30 dolardan 20 dolara düşürüldü

6-TUR OPERATÖRÜ VE ACENTELERLE YAŞANAN SORUNLAR
Komisyon bandının yüzde 10-15 bandı arasına yükseltilmesi
Yasakçı uygulamalarının kaldırılıp satış acentelerinin birden fazla tur operatörlerinin programlarının satışlarını yapabilmesi
7-İnternet satışlarının tekel oluşturması
Yurtdışı kaynaklı internet satış portallerinin iç pazarda hızla büyüyerek tek oluşturmasının engellenmesi

8-SEYAHAT ACENTESI ORTAKLARıNA VIZE KOLAYLıĞı

9-TASARRUF KOLAYLıĞı, YAKıT VE ELEKTRIK GIBI

10-Bölgesel turizm panayırlarının düzenlenmesi
Üsküdar belediyesi ile Turizm Bahar şenliği adı altında ortaklaşa ilk şenlik düzenlendi ve her yıl tekrarlanması kararlaştırıldı.
Bağdat Caddesi’nde aynı tür etkinliğin yapılması için çalışma başlatıldı.

11-OTEL VE ACENTE ARASıNDA YAŞANAN SORUNLAR

12- EĞITIM FAALIYETLERININ YOĞUNLAŞTIRILMASI
Bölgesey yürütme kurulu ofisimizin daha geniş ve yeni bir yere taşınarak acentelerin sersoneline sektörel eğitim sağlamak
Başta THY olmak üzere havayollarının acentlerin personeline verdiği rezervasyon ve biletleme eğitimlerinin BYK ofisinde yapılmasını sağlamak
Genel merkez tarafından başlatılan Türsab Akademi’nin eğitimlerinin bir bölümünün bölgede yapılmasını salamak
Üç aylık pireyotlarla bölgeles info gezilerinin devam etitirilmesi. Bu amaçla Göller Blgesi, Isparta, İğneada, Tokat, Amasya, Bilecik info gezileri yapıldı.

selim-okur7.20151118124504.jpg

TÜRSAB’TA BİRBİRİNİ KUCAKLAYAN İNSANLAR OLSUN
Selim Okur, sunumuna ek olarak yapılan önlerine çıkan engellere şöyle değindi:
İSG bazı acenteler Türsab belgelerini kaçak acentelere veriyorlar bunu engelleyemiyoruz.
Kaçak acentelere belge kiralanyor. 230 acentenin belge kiraladığını tespit ederek gerekli şikayeti yaptık.
Havayolu şirketleriyle yapılan toplantılara katıldım. Pegasus Havayolları ile sorunları çözemedik. Komisyon paraları için rekabet kurulundan bile görüş alındı. THY ile yapılan görüşmelerde internetten yapılan rezervasyonların acentelere Qeep’lenmesi konusunu çözdük.
Acıbadem sağlık kuruluşu ile Türsab üyelerine indirimli hizmet verilmesi için anlaşma yaptık.

esen.jpg

PİYASAYI DOLANDIRAN ACENTELER, NEDEN YENİDEN AÇILIYOR
Daha sonra acenteler söyle sorular sordular.

Esen Turizmden Ali Esen: kapı arkasında kurulan acenteler tarafından dolandırılıyoruz. Piyasayı dolandıran acenteler hemen veya bir iki yıl sonra farklı isimlerle yeniden kurulup ortaya çıkıyor. Türsab’ın bunları engellemesi gerekiyor. Bu konuda kontrol mekanizması nasıl işliyor.

Alt acentelere biz ne dersen onu yapacaksınız diyen tur operatörleri var. Acentelerin tup operatörlerinin baskısından Türsab’ındüzenlemeleriyle kurtulmaları gerekiyor.

kaçak acenteler hepimizin canını yakıyor. Bu konuda neden kamu spotu yapmıyoruz?

ESKİDEN TÜRSAB HAKKINDA KONUŞAMIYORDUM, ARTIK KONUŞUYORUM
Bundan 10 yıl önceden başlayarak geçen genel kurula kadar bu kadar özgürce konuşamıyordum. Artık Türsab hakkında rahatça konuşabiliyorum. Sorunlarımı dileklerimi söyleyebiliyorum.

TÜRSAB ARTIK ACENTELER İÇİN ÇALIŞSIN
43 yıllık Türsab acentesiyim. Türsab’ın acentelerin lehine yenilenmesini istiyorum. Türsab artık acentelerin silameti için çözüm üretsin istiyorum.

soru1.20151118124606.jpg

İNTERNETTEN SATIŞ YAPANLARDAN PARA ALIP ACENTELERE DAĞITSIN
Türsab, Türkiye’de internetten satış yapan booking, expedia gibi sitelerden yayn hakkı alarak panasını acentelere destek primi olarak dağıtsın. Havayolları internetten bilet satacaklarsa “Ver 10 trilyon” denilsin veya bilançolarına göre para alınarak acentelere pay olarak dağıtılsın.

TAKSİTLE BELGEYE MİNNET BORCU OLUR MU?
Türsab isterse 50 tani şirket kursun. Ama bunlardan acentelerin kazancı olmadığı sürece kimseyi ilgilendirmiyor. Acentelere fayda getirmeyen şirketlerimiz var. Bunlar olabilir. Ancak acenteler arasında başkan taksitle belge erdiği için ona minnet borcu olan acenteler bulunuyor. Ben taksitle belgenin varlığını yeni öğrendim. Minnettarlık davranışına katılmıyor. Türsab’ın yönetim anlayışında duygular yerine sistem olmalıdır.

masa1.20151118124757.jpg

masa2.20151118124810.jpg

masa3.jpg

masa4.jpg

masa5.jpg

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.