• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

Şampiyon yelkenciler İstanbul’da

Şampiyon yelkenciler İstanbul’da
Oman Air’in katamaran yelkenlisinde başarılı bir şekilde yarışan ekibine katılarak dünyaca ünlü "Extreme Sailing Series"in İstanbul yarışında yer aldım.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Dev katamaran yelkenlilerin yer aldığı ve dünyanın denizlerde devam eden Formula 1 yarışı olarak tanımlanan "Extreme Sailing Series"in 7’ci etabı nedeniyle dünyanın şampiyon yelkencileri İstanbul’da yarışıyor. 2015 Extreme Sailing Series'in İstanbul'da düzenlenen 7. ayağında ikinci gününü, "The Wave Muscat" lider bitirdi.
Kadıköy sahilinde yapılan 7. ayağın ikinci gününde 8 yarış düzenlendi. Gün sonunda 203 puanlı "The Wave Muscat" ilk sırada yer aldı. Oman Air 168 puanla ikinci sırada yer alırken onu 159 puanla SAP Extreme Sailing Team izledi. GAC Pindar 143, Lino Sonego Team Italia 138, Gazprom Team Russia 120 puan alırken Türk ekibi "Team Turx" 7 farklı ülkeden 8 takımın katıldığı yarışı 120 puanla 8. sırada tamamladı.

ess15-ozkan51.jpg

ess15-ozkan21.20151004005347.jpg

oman1.jpg

OMAN AİR YELKENLİSİNDE 6. ELEMAN OLARAK YARIŞA KATILDIM

Oman Air’in Türkiye Temsilciliğini yürüten Travel Club’ın Havacılık Bölge Müdürü Haluk Aksoy, Oman Sail’den Carrie McNeill ve Badar Al Abri’nin konuğu olarak izlediğim yarışta bir yelkenli turuna katılmam planlanmıştı. Ancak rüzgar uygun olmadığı için uzun süre bekledim, uygun rüzgar çıktığında ise ekiple birlikte yarışın bir etabında birlikte oldum.

ess15-ozkan21.jpg

ess15-ozkan13.jpg

Katamaran tipi yelkenli tekne ile 5 kişilik yarış ekibinin yanında 6’cı kişi olarak yer aldım. Su geçirmeyen zöle kıyafetler giydikten sonra bir zodiac botuyla açıkta bekleyen Oman Air yelkenlisine götürüldüm. Teknede takım kaptanı Stevie Morrison seyir sırasında neler yapacağımı anlatırken, 6’ıncı eleman olarak hareket etmem gerektiğini tarif etti. Bir yıl önce Yenikapı’da yapılan yarıştada tekneye binmiştim. Ancak gezi gibiydi. Ancak bu kez yarıştaydım.

ess15-ozkan15.jpg

BİR SÜRE SONRA TAKOZ ELEMAN OLDUĞUMU ANLADIM
Orta direğin yanında, gerili ağın üzerinde yerimi tutmaya çalışırken telsizden yarışın başlayacağı bildirildi. Arkasından yelkenli yerine yerleşti ve ekip yerini aldıktan sonra sayma başladı. Bitince rüzgar yelkenleri doldurdu ve ok gibi fırladık. Müthiş bir hızla gidiyorduk. Sert rüzgar vardı ve denizin suları katamaranın burun kısmından, üzerinde bulunduğumu gergin ağın altında beni ve ekibi ıslatıyordu. Oman Sail’in 5 kişilik ekibi müthiş bir organizasyonla çalışıyordu. Dümenci büyük bir dikkatle tekneyi kullanırken, ekip yelkenleri büyük bir ustalıkla geriyor, gevşetiyor, ipleri çekiyordu. Tam dönüş noktasına geldiğimizde ortada duran küçük yelken açıldı ve ekip teknenin bir tarafına geçerek dışarıya doğru sarktı. Ekip şefi Stevie Morrison beni de oraya çağırdı. Ağın üzerinde sürünerek dediğini yaptım. Hep birlikte teknenin bir tarafına yaslandık. Bu hareketimizle teknenin bir tarafı havaya kalkmış ve bizim ağırlığımızla devrilmeyi engellemiştik. Sanki iki tekerleği üzerinde seyreden otomobil gibi olmuştuk. İşte o zaman teknede takoz eleman olduğuma karar verdim.

ess15-ozkan16.jpg

AZ DAHA ÇARPIŞIYORDUK AMA YARIŞIN LİDERİ OLDUK
Dönüşten sonra tekne düzeldi ve yerime geçme talimatı verildi. Bu arada üzerimize doğru gelen teknelere bağırılıyor, yolu açmaları isteniyordu. O teknelerden de aynı şekilde bağırtılar vardı. Teknenin içindeki 5 kişilik ekip devamlı birbirleriyle konuşuyor, kendi aralarında birlirlerine talimatlar veriyorlardı. Seyir esnasında bir sağa bir sola aynı şekilde gidip takoz görevimi yerine getirdim. Bir yandan fotoğraf çekiyor, diğer yandan ağın üzerinde tutunup denize düşmeden görevimi yapıyordum.
Bütün bu karmaşa arasında yarışın en önünde olduğumuzu farkettim.

ess15-ozkan61.jpg

Bu arada teknenin orta direk yelkeni arızalandı. Ama yarış bitimine doğru olduğu için etkilemedi. Bitiş noktasına doğru gelirken sahilden alkış seslerinin geldiğini duydum.

ess15-ozkan41.jpg

ess15-ozkan31.jpg

Beni alacak Zodyak botu tekneye yanaştı. Yarışa katılacak yeni misafiri getirirken beni aldı. Bu arada teknik ekipte arızalı yelkenliyi onarmak izin tekneye yanaştı. Böylece İstanbul sahilinde heyecanlı bir yarışa katılarak önemli bir deneyim yaşadım.

ess15-ozkan123.jpg

ŞIDDETLI RÜZGAR TEKNE DIREĞINI KıRDı
Yarışlarda sporcular şiddetli rüzgardan dolayı sıkıntı yaşarken, "Redbull" takımının teknesinin direği kırıldı. Günün dördüncü yarışında şiddetli rüzgardan dolayı teknesinin direği kırılan "Redbull" takımının yarışı tamamlayamadığı belirtildi. "Redbull", daha sonraki yarışlara da katılamadı. 2015 Extreme Sailing Series'in 7. ayağı ESS İstanbul Boğaz Yarışı'yla devam ediyor
Rusya’nın Saint Petersburg kentinde 20 Ağustos’ta başlayan 8 ayaktan oluşan Extreme Sailing Series yarışları 1-4 Ekim İstanbul etabından sonra 10 - 13 Aralık 2015’te Avustralya’nın Sidney kentinde yapılacak yarışlarla son bulacak.

ess15-a.jpg

TAKIMLAR VE EKİPLERİ ŞÖYLE:
1- THE WAVE, MUSCAT ekibinde Leigh Mc. Millan, Sarah Ayton, Pete Greenhalgh, Ed Smyth, Nasser Al Mashari
2- OMAN AIR ekibinde Stevie Morrison, Hec Asher, Ed Powys, Ted Hackney, Ali Al Balashi
3- SAP EXTREME SAILING TEAM ekibinde Jes Gram Hansen, Rasmus Kostner, Emil Stephensen, Thierry Douillard, Brad Farrand,
4- GAC PINDAR ekibinde Chris Draper, Adam Minoporio, Seve Jarvin, James Wierzbowski, Tyson Lamond
5- LINO SONEGO TEAM ITALIA ekibinde Enrico Zennaro, Pierre Pennec, Nevio Sabadin, Stefano Rizzi
6 - GAZPROM TEAM RUSSIA ekibinde İgor Lisovenko, Pavel Kalinichev, Pavel Karachov, Alexander Bozhko, Aleksey Kulakov
7- RED BULL SAILING TEAM ekibinde Roman Hagara, Hans Peter Steinacher, Lionel Vaucher, Stewart Dodson, Shaun Mason
8 - TEAM TURX ekibinde Mitch Booth, Edhem Dirvana, Selim Kakı, Diogo Cayolla, Pedro Andrade 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.