• BIST 8991.27
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 9 °C
  • Antalya 15 °C

Dosso Dossi, Avrupa'da büyüyor

Dosso Dossi, Avrupa'da büyüyor
Sultan Gıda markası ile Avrupa’ya Romanya’dan giren Dosso Dossi, ülkedeki liderliğini Avrupa ve Ortadoğu’ya taşıyacak

BÜKREŞ- Dosso Dossi Holding Çatısı altında Romanya’da salça ve ketçap üretimi yapan Sultan Gıda, ülkedeki liderliğini tüm Avrupa’ya yaymayı hedefliyor. Halihazırda Romanya’da yüzde 50 pazar payı ile salça ve ketçap satışında liderliği elinde bulunduran şirket, önümüzdeki yıl gerçekleştireceği yatırım ile birlikte AB geneline ve Ortadoğu’ya açılarak 35 milyon dolar olan cirosunu 45 milyon dolara çıkarmayı planlıyor.

Yatırımlara hız verdiler
2001’de ülkedeki teşvikler nedeni ile İzmir Bergama’daki üretimine son verip Romanya’da şirketleşen Sultan Gıda’nın faaliyetleri ve hedefleri ile ilgili Romanya’daki tesislerinde düzenlenen toplantıda konuşan Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, halen 35 milyon dolar ciro ile pazar lideri oldukları Romanya’dan Avusturya, Polonya, Rusya, Macaristan ve Ukrayna’ya ihracat gerçekleştirdiklerini, bu ağı tüm Avrupa’nın yanı sıra Dubai, Suudi Arabistan gibi diğer coğrafyalara da yaymak için yatırımlara hız verdiklerini anlattı. Şirket, 2001 yılında pek çok kalemde ihracat yaparak girdikleri Romanya pazarında şu anda 50 dönüm arazi- Sultan Gıda markası ile Avrupa’ya Romanya’dan giren Dosso Dossi, ülkedeki liderliğini Avrupa ve Ortadoğu’ya taşıyacak. Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, 7 milyon euro yatırım ile ürün çeşitliliğini artıracaklarını ve 45 milyon dolar ciroya ulaşacaklarını söyledi. de 15 bin metrekare kapalı alanda üretim gerçekleştiriyor ve bu tesislerinde 250 kişi istihdam sağlıyor. 

7 milyon euro yatırım yapacak
Bu yıl 14’üncü yıllarını doldurduklarını ve bu sürede birçok uluslararası markayı geride bırakarak pazarda liderliği elde ettiklerini anlatan Eraslan, “Romanya’daki üretimimizle Avusturya, Polonya, Rusya, Macaristan ve Ukrayna’ya ihracat gerçekleştiriyoruz. Sadece Romanya’da aralarında Carrefour, Metro ve Real gibi 700 süpermarketin bulunduğu, toplamda 6 bin noktada yer alıyoruz” dedi. Şirket, önümüzdeki yıl 7 milyon euro yatırım ile kendilerine ait olan 50 dönüm arazi üzerinde tesis yatırımı yaparak üretim birimlerini bir araya toplayacak ve ürün çeşitleri arasına salça ve ketçabın yanı sıra fasulye, reçel, mantar,bezelye, mayonez ve hardalı ekleyecek. Söz konusu yatırım ile birlikte 150 yeni istihdam da sağlanacak.

Ürün gamını artıracak
Sultan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eraslan ise Romanya’daki üretim tesislerinde yıllık 10 bin ton hammadde işlediklerini belirterek, hammadde ihtiyaçlarının tamamını Çin ve Yunanistan’dan karşıladıklarını söyledi. Şirket tesislerinin günlük 400 bin euroluk üretim kapasitesi bulunuyor. Eraslan, “7 milyon euro ek yatırım ile maksimum 1 yıl içinde bu ürün gamlarında da üretim ve ihracata başlayacağız. Hedefimiz Romanya’da olduğu gibi Avrupa genelinde de tüketilen ve hatta aranan marka olmak. Çünkü aynı segmentte yer aldığımız markalara göre ürün kalitesinde bir gömlek üstünüz” dedi. Ürün tedariğinde yine Çin ve Yunanistan gibi ülkeleri tercih edeceklerini dile getiren Ahmet Eraslan, Türkiye’den ithal edilmeme sebebinin ise 2 kata yakın yüksek olan fiyat olduğunu belirtti. Eraslan’nın verdiği bilgilere göre, Çin’de her yıl 1.2 milyon ton domates üretiliyor ancak ülkede tüketim sadece 50 bin ton. Çin kalan domatesi ihraç ediyor. Toplantıda verilen bilgiye göre Dosso Dossi şirketleri arasında Sultan Gıda'nın payı yüzde 20 civarında bulunuyor. En büyük gelir kaynağı ise tekstil.

5 YILDA 5 OTEL AÇACAK
Dosso Dossi daha çok tekstil alanında yılda iki kez gerçekleştirdiği moda şovları ile adını duyursa da grup turizmden tekstile, gayrimenkulden gıdaya kadar 4 değişik alanda faaliyet gösteriyor. Gayrimenkul alanında şirket halihazırda Çengelköy’de 250 milyon dolar yatırım değeri ile lüks konut ve rezidanstan oluşan projeye devam ediyor. Tekstil alanında ise aralıktaki şovun hazırlıklarını tamamlayan grup turizm alanında 5 yılda 5 yeni otel açmaya hazırlanıyor. Şu anda İstanbul’da 2 oteli ile hizmet veren grup, yakın zamanda Romanya’da da otel açmaya hazırlanıyor. Eraslan, her biri 50 milyon dolar yatırım değeri olan otellerdin her yıl bir tanesini hayata geçireceklerini söyledi. 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.