• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

Milyonlar uçak şirketlerine kalıyor

Milyonlar uçak şirketlerine kalıyor
Uçaklardaki meydana gelen gecikme veya iptaller için tazminat hakkını bilmeyen yolcular milyonlarca Euro'yu uçak şirketlerine hibe etmiş oluyor.

FRANKFURT-Uçak yolculuklarında meydana gelen gecikme veya iptal durumunda havayolu şirketinden 250 ile 600 Euro arası tazminat alabileceklerini bilmeyen uçak yolcuları, milyonlarca Euro'yu uçak şirketlerine hibe etmiş oluyor.

BİNLERCE İPTAL VE GECİKME OLUYOR

Tagesspiegel'de yer alan habere göre, bu yılın ilk altı ayında Almanya'da 5 bin 106 iç hatlar ve Avrupa iç hatlar uçuşu iptal edildi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 2 bin 831 olarak açıklandı. Böylece uçuş iptali oranının yüze 0,8'den; yüzde 1,4'e kadar yükseldiği açıklandı. Uçuş iptal nedenleri arasında kötü hava koşulları, grevler ve teknik sorunlar gösterildi.

YOLCU TAZMİNAT HAKKINI KULLANMIYOR

Yolcular, grev ve kötü hava koşulları nedeniyle iptal edilen uçuşları kabullenmek zorunda kalırken, hava yolunun neden olduğu iptallerde tazminat talep edebiliyor. Aynı talep hakkı, üç saat veya daha fazla süreli gecikmelerde de doğuyor. Uzmanlara göre, çoğu yolcu bu haklarını kullanmıyor. AB'nin yeni yasalarına göre yolcu hakları konusunda halkın yeterince bilgilendirilmediğini söyleyen hava yolculuğu hukuku profesörü Ronald Schmid, "Yolcuların en az yüzde sekseni haklarını hiç bilmiyor.

DOLAR VE EURO FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
MİLYONLARCA EURO ŞİRKTELERE KALIYOR

Böylece milyonlarca Euro'yu havayolları şirketlerine hibe etmiş oluyorlar" dedi. Schmid aslında konunun oldukça basit olduğunu iddia ederek, "Havayolu şirketleri uçak gecikir veya uçuş iptal olursa hemen olayı, elde olmayan nedenler sınıfına koyamaz, tazminat ödemek zorundadır. Avrupa Birliği yasalarına göre, eğer uçak hedefine üç saat gecikmeli varıyorsa, burada bir tazminat ödenmesi mecburdur. Bu tazminat uçuş mesafesine göre, 250 ile 600 Euro arası değişir." dedi.

400 BİN YOLCU TAZMİNAT TALEP EDEBİLİRDİ

EU-Claim İnternet portalının hesaplamasına göre, geçtiğimiz yıl Almanya'da sadece Lufthansa, Condor, Air Berlin, Tuiflz ve Germanwings şirketlerinin 400 bin yolcusu tazminat talep edebilirdi. AB bazında talep edilmeyen tazminatların toplam yıllık miktarının 2,5 milyar Euro'ya kadar çıktığı saptandı. Kaç yolcunun tazminat talebinde bulunduğu ise, havayolları tarafından açıklanmadığı için bilinemiyor.

TAZMİNAT NE ZAMAN TALEP EDİLEBİLİYOR?

Avrupa Adalet Divanı'nın son kararına göre uçağın iniş saati değil, uçak kapısının açılış dakikası tazminat hakkı için geçerli zaman sayılıyor. Uçak indikten sonra uçak kapısı açıldığında toplam gecikme 2 saat 59 dakika ise tazminat yok, eğer tam üç saat bir dakika ise gecikme hakkı doğuyor. Uçak şirketlerinin yasada 'uçak kapısı' kavramının detaylı olarak açıklanmamış olmasına dayanarak, acilen bagaj kapısını önceden açarak, gecikme tazminatından kaçmaya çalıştıkları iddia edildi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.