• BIST 9679.8
  • Altın 2488.756
  • Dolar 32.414
  • Euro 34.4552
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 7 °C
  • Antalya 16 °C

TAV Medine'de ‘hacı’ oldu

TAV Medine'de ‘hacı’ oldu
Medine Havalimanı’nın yap devret işlet projesini 2011 yılında TAV Havalimanları ortakları Al Rajhi ve Saudi Oger ile üstlenmişti.

MEDİNE- Suudi Arabistan’ın ilk havalimanı özelleştirmesine sahne olan Medine Havalimanı önceki gün resmen açıldı. 1 milyar dolara mal olan Medine Prince Mohammad bin Abdul Aziz Uluslararası Havalimanı, özellikle her yıl Suudi arabistan’ın yolunu tutan 2 milyon hacıya hizmet verecek.

Medine Havalimanı’nın yap devret işlet projesini 2011 yılında TAV Havalimanları ortakları Al Rajhi ve Saudi Oger ile üstlenmişti. Havalimanını 25 yıl TIBAH Airports adıyla işletecek olan konsorsiyum, hacılara yönelik hizmette hava taşımacılığının önemi dolayısıyla havalimanının yerel konumdan uluslararası konuma taşındığını belirtti.
Projesi, Suudi Arabistan havalimanlarında ilk kamu - özel sektör işbirliğini temsil ediyor. TAV, Medine Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesinin 5.7 milyondan bu yıl 8 milyona yükseleceğini, 25 yıllık işletim süresinin sonunda ise 16 milyona ulaşacağını açıkladı. Ülkedeki 27 havalimanını işleten Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi GACA, yeni özelleştirmeler de planlıyor. Bunlar arasında ilk sırada Cidde Havalimanı var. Riyad’da inşa halindeki yeni terminal de uluslararası bir şirket tarafından işletilecek.
2037’ye kadar...
Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi GACA ile Ekim 2011’de sözleşme imzaladı. Suudi Arabistan’ın en önemli havalimanlarından ve hacılar için iki ana giriş kapısından biri olan Medine Havalimanı’nın işletme hakkı konsorsiyum tarafından 2037 yılına dek sürdürülecek.
Suudi Arabistan, havalimanları inşası ve yenilenmesi için milyarlarca dolar harcıyor. Ulusal havayolu şirketi Saudi Arabian Airlines, Paris’te düzenlenen havacılık fuarında 50 Airbus yolcu uçağı alacağını açıklamıştı. Suudi Arabistan’ın çevresinde Birleşik Arap Emirlikleri’nden Emirates ve Etihad ile Katar’dan Qatar Airways’in ülke havalimanlarını birer merkeze çevirdiği biliniyor.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.