• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 21 °C

Efes Antik Kenti, Unesco listesinde

Efes Antik Kenti, Unesco listesinde
Unesco 39'uncu Komite toplantısında Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri'nin ardından Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdi.

İSTANBUL- Unesco 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda yapılan oylama sonucu Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdi.

Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri'nin ardından Türkiye'den bir yer daha Unesco Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı'nda Türkiye'nin "Efes" dosyası, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi. Müjdeli haberi, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, twitter hesabından paylaştı.

31 adayın bulunduğu listede Türkiye'den iki aday, bu yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil oldu. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin ardından Efes Antik Kenti de listeye girdi. Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı'nda Türkiye'nin 'Efes' dosyası, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi. Haberi, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, twitter hesabından paylaştı.

GÜNEYDEN KUZEYE UNESCO AĞI

21 yıllık bekleyişin sonunda UNESCO Dünya Kültür Mirasına giren Efes, listenin pek çok üyesinden farklı olarak dört bileşenle listeye girdi. Efes Antik Kenti beraberinde Meryem Ana evi, Ayasuluk Kalesi ve Çukuriçihöyük ile listede yerini aldı. Geçen yıl listeye 99'uncu sıradan giren Bergama ile İzmir, güney ucundan kuzey ucuna UNESCO ağıyla örülmüş oldu. Bu sonuçla Türkiye'nin listedeki varlık sayısı 15'e yükseldi.

SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?

İzmir'in Selçuk İlçesi'ndeki, Efes Antik Kenti'nin Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi'ne dahil olması için 1994 yılında başvuru yapılmıştı. Efes'in geçici listeden çıkarılıp asıl listeye dahil edilme süreci son olarak AK Partili Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı'nın çabaları, kurumlar arası diyalog ve birlikte yönetim anlayışı ile ivme kazandı. Önce alan yönetim raporu onaylandı. Ardından Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nin (ICOMOS) olumlu raporu sürece hız kazandırdı. Böylece bugün, UNESCO Komitesi'nin Almanya'nın Bonn kentinde aldığı kararla dünya kenti Selçuk, artık tescillenmiş oldu.

'BU GURUR HEPİMİZİN'

Büyük bir sorumluluk üstlendiklerinin altını çizen ve toplantı sonrasında ilk açıklamayı yapan Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, "Bugün büyük bir gurur yaşıyoruz. Efes Antik Kenti ile hem UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi tamamlandı, hem de Efes hak ettiği ve bana göre çok geç kaldığı haklı değeri kazanmış oldu. Ben süreçte emeği geçen herkese, her kuruma çok teşekkür ediyorum. Bu gurur hepimize ait, ülkemize hayırlı olsun" dedi.

15'E YÜKSELDİ

Türkiye'den UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'nde yer alan 15 tarihi yer şöyle:
Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçesi Kültürel Peyzajı, Efes Antik Kenti (İzmir), İstanbul'un Tarihi Alanları, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), Hattuşaş (Boğazköy), Nemrut Dağı (Adıyaman), Xanthos-Letoon (Antalya), Hieropolis (Pamukkale), Safranbolu (Karabük), Truva Antik Kenti (Çanakkale), Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), Bergama Çok Katmanlı Kültür Peyzajı (İzmir), Cumalıkızık (Bursa).
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.