• BIST 9524.59
  • Altın 2495.084
  • Dolar 32.5109
  • Euro 34.7283
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 20 °C

ADRO'dan turizm için çağrı

ADRO'dan turizm için çağrı
Adana Rehberler Odası-ADRO Başkanı İsa Akdağ yetkilileri Çukurova bölgesinin tanıtımı için birlik ve beraber harekete çağırdı

ADANA-Adana Rehberler Odası-ADRO Başkanı İsa Akdağ “Çukurova, turizmde neden başarısız oluyor ve sınıfta kalıyor halen anlamış değilim” diyerek yetkilileri bölgenin tanıtımına katkıda bulunmaya çağırdı.

“İller değil bölge konuşmalıdır. Türkiye’de Çukurova, yurtdışında Kilikya konuşmalıdır” diyen ADRO Başkanı’nın “Çukurova’nın Turizmdeki kaderi neden değişmiyor?” şeklindeki yazılı açıklaması şöyle?

isa-akdag11.jpg

BIZ BU HAZINELERI NEDEN SATAMıYORUZ?

Hep ayrı gayrı mı kalacağız? Yine mevsimler geldi geçti ve sezonlar açılıp kapandı,sonuç;çokta başarılı bir sezon geçirdiğimiz söylenemez. Alanya’dan-Antakya’ya kadar dünyanın en çok ören yerine, en çok turistik mekanlarına, en uzun sahillerine sahip bir bölge olan Çukurova, turizmde neden başarısız oluyor ve sınıfta kalıyor halen anlamış değilim.
Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’nin sahip oldukları tarihi,kültürel ve doğal güzellikleri ile her biri başlı başına birer kültür hazinesidir. Peki neden biz bu hazineleri satamıyoruz?

isa-akdag12.jpg

BÖLGENIN PAZARLANMASı GEREKIYOR

Sebebi belli, illerin değil bölgenin pazarlanması gerektiğini herkesçe biliniyor aslında ve ADRO kurulduğu günden bu güne kadar hep bu tezi savundu ama kimse duymak istemedi.
Bölgesel Turist Rehberler Odası ADRO; geçen yıl bölgeyi bir şemsiye altında buluşturmayı başardı, Doğu Akdeniz Turizm Platformu DATUP’u oluşturdu. Ama bu sadece odanın istemesi ve zorlaması ile olmuyor. DATUP’a ne devlet kurumları ne Belediyeler nede STK’lar sahip çıktı. Bölge’nin en büyük sorunu birlik, beraberlik ve ortak tanıtımdır.

adana-adro-odul-7.jpg

TURİZM PAYDAŞLARI BULUŞTU, YETKİLİLER YOKTU
Yine bu yıl ikincisini düzenlediğimiz,Çukurova Turizm Ödüller, bir bölge turizm markası yarattığımız halde,bölgenin duyarsızlığı bir kez daha canımızı acıttı. Ödül törenimize bölgenin Bakanı, Bölge Valilikleri, Bölge belediyeleri kendilerine ödül verildiği halde ödül törenimize katılım sağlamadılar. Oysa bu tören Çukurova tarihinde hiçbir zaman araya gelmemiş bütün turizm paydaşlarını buluşturmak suretiyle bölgede turizm barışı sağlamış oldu.

MERSIN ÖRNEK ÇALıŞMA YAPıYOR
Aslında iller bazında çokta güzel çalışmalar yapılıyor. Bunun farkındayız. Mersinde, Mersin Turizm Platformu, Numan Olcar’ın yoğun girişim ve çabaları ile, hem Mersin tanıtımında hem de Mersin’de turizm paydaşlarını bir araya getirme konusunda oluşturulan ruh dünyanın her yerinde ses getirmeye başladı. Adana’da Valilik ve Turizm İl Müdürlüğü’nün çok yoğun ve başarılı çalışmaları yakında meyvelerini vermeye başlayacak, Hatta ilk meyvesini Yumurtalık’ta Mavi Bayrak olarak verdi bile…
Osmaniye, Valilik, İlçe Kaymakamlıkları ve Belediyeler, bölgeye turizmi çekebilmek için, gelen grupların öğle yemeklerini bile karşılamaya başladılar.
Hatay, dünyanın en büyük müzesi ile bir marka yakalamış oldu.
Bölge TURSAB BYK’lar ve ÇUKTOB mükemmel bir barış iklimi yakaladılar.
Bütün bunlara baktığımızda bireysel çabalar ve sonuç vermiyor.

PEKI NE YAPMAK GEREKIR?
Bir elin nesi var, iki elin sesi var. İşte bu sesi dünyaya duyurabilmek için dört ilimiz bir an önce güçlerini birleştirmeli ve ortak tanıtım kanalını kullanmalı. İller değil bölge konuşmalıdır. Türkiye’de Çukurova, yurtdışında Kilikya konuşmalıdır.
Dünya’da eşi benzeri olmayan Adam Kayalar bir an önce gün yüzüne çıkartılıp tanıtılmalıdır. Kızkalesi markası oluşturulmalıdır. Tarsus’u inanç merkezi ilan etmeli özellikle bu kapsamdaki inanç turizmi engellerinin üzerine cesaretle hep birlikte gidilebilmelidır. Kazanlı Projesi ve Çukurova Hava Limanı projeleri bölge olarak takip edilmelidır. Siyasilerden hep birlikte hesap sorulmalıdır. Adana’daki Türkiye’nin en büyük müzesi biran önce bitirilmelidır. Anavarza bölge markası yapılmalıdır. Karatepe ve Kastabala bu halkaya dahil edilmelidır. Hatay-Tarsus-Mut hattını inanç turizmine açmalı ve “St. Paul’un Kilikya Ayak İzleri” adı altında bir dünya markası destinasyonu yaratılmalıdır. Dört ilin valilikleri ortak bir tanıtım fonu oluşturmalı ve her ay Türkiye ve dünyada bölge reklamları geçmelidır. DATUP’a valilikler el atmalı ve her üç ayda bir , bir ilde toplanıp sırayla bir vali başkanlık yapmalıdır.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.