• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

İngiltere: Türkiye yüksek riskli ülke

İngiltere: Türkiye yüksek riskli ülke
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, “Tatil için bu ülkelere gitmeyin” dediği kara listede İspanya, Fransa, Türkiye, Tunus ve Mısır yer alıyor.

LONDRA- İngiltere Dışişleri Bakanlığı- FCO yayınladığı “riskli ülkeler” listesinde Türkiye’ye de yer verdi. İnternette yayınladığı haritada ise Türkiye'ye kırmızı renkli ülkeler arasında gösteren İngiltere, vatandaşlarını Türkiye'ye gitmemeleri için uyardı.
Daily Mail gazetesinde "İngilizlerin sevdiği tatil bölgeleri terör tehdidi altında" şeklinde bir haber yaparken İngiltere Dıişleri Bakanlığı'nın uyarı haberine yer verdi. Türkiye’nin dünyanın terörist saldırılarak hedef olabilecek en riskli ülkeler arasında olduğunu bildirmesiyle Türk turizmi son yılların en ağır drbesini aldı. Bu duyuru üzerine Türkiye’ye gelen turist önemli sayıda azalma oldu. Uyarı üzerine turistler bu ülkelenrden sessizce adeta kaçarken, bazı seyahat şirketlerinin batma noktasında kaldığı gözlendi.

teror-risk-harita.jpg

Tunus’ta yaşanan trajedi sonucu İngiltere Dışışleri Bakanlığı terorist saldırı riski en yüksek, güvensiz ülkeler olarak İspanya, Fransa, Türkiye, Tunus ve Mısır’ı yayınlayarak İngiliz vatandaşlarını bu ülkelere gitmemeleri için uyardı.
Tunus’ta 38 kişinin öldüğü terörist saldırıda içlerinde 30 İngiliz turistin bulunduğuu belirten İngiltere Dışişleri Bakanlığı –FCO İngilizlerin tatil planlarını değiştirmeleri için uyarı yayınladı. Bu arada Fransa’nın Lyon kentinde bir fabrikada şüpheli bir terör saldırısı sonucu bulunan kesik kafa ise ülkeye yeni bir kaos ortamı yaşattı.

TÜRKİYE TERÖR RİSKİ TAŞIYOR
İngiltere Dışişleri Bakanlığı (FCO) internet sitesinde bir harita ile yüksek riskli ülkeleri açıkladı. Gov.uk. tarafından belirlenen, popüler tatil yerlerinde risk tehdidi gösteren haritaya göre terör faaliyeti yüksek düzeyde olan, genel tehdit alanı içinde bulunan, terörist hareketlerin bulnduğu ülkeler arasında Türkiye’de yer alıyor.

YUNANİSTAN ORTA RİSKLI ÜLKE
İngiltere Ortak Terörizm Analiz Merkezi ve Güvenlik Servisi (MI5) tarafından listelenen bu ülkelerde ciddi bir terör tehdidi olduğu belirtiliyor.
Saldırı riski en yüksek olan ülkeler, İspanya, Fransa, Türkiye, Tunus ve Mısır olarak belirtiliyor. Irak ve Suriye’de çatışan grupların İngiltere’nin çıkarlarına ve İngiliz vatandaşlarına karşı giderek artan terror tehdidini sürdürdükleri belirtilerek orta riskli bölgelerin Almanya, İtalya ve Yunanistan olduğu bildirildi.
Ayrıca Mısır’ın terörizmin bir çok alanında yüksek tehdit riski taşıdığı belirtilirken Sharm El Sheikh’in bu listeye dahil edilmediği görüldü.
MI5 tarafından listelenen ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından internet üzerinden yapılan açıklamada ülkeler hakkında şunlara yer verildi.

misir-plaj.jpg

MISIR
Mısır ve Kuzey Sina Valiliği bölgesinde İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın yapılacak tüm seyahatler yüksek tehdit unsuru taşıyor. Bu bölgede terörist saldırılarda önemli bir artış görülürken, saldırıların güvenlik güçlerine karşı yapıldığı gözlendi.
Bunun yanında Güney Sina Valiliği’ne 50 km uzaklıktaki havalimanı, Şarm El Maya, Hadaba, Naama Bay, Sharks Bay ve Nabq alanlarını içeren Sharm el Sheikh’in çevresel engeli nedeniyle riskten uzak olduğu anlaşıldı. Bu bölgede bulunan Libya’nın batısında yer alan Nil Vadisi, Siwa, Fayoum ve kıyı alanları, Delta bölgeleri risk alanı içinde yer almıyor.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı teröristlerin yabancıları hedef alan saldırılarının planlı bir şekimlde devam ettiğini, hatta uzak çöl bölgelerinde adam kaçırma tehdidi bulunduğunu belirtti.
Bu tehdidin Nil nehri boyunca yer alan turistki bölgelerde Luxor, Qina, Aswan, Abu Simbel ve Krallar Vadisi veya Sharm El Sheik, Hurghad ile a Kızıldeniz kıyılarını içermediğini bildirdi.

misir-risk-harita.jpg

Yaklaşık 900 binin üzerinde İngilz turistin Mısır’ı sorunsuzca ziyaret ettiğini belirten İngiltere Dışişleri Bakanlığı haritada yer alan kırmızı bölgelerin terör riski taşıdığını belirtti. Bu arada Fransa’nın Lyon kenti son terörist olayla Foregin and Commonwealth Office tarafından yüksek riskli tehdit olarak kabul edildi.

paris.20150630192457.jpg

FRANSA
Lyon yakınlarında Saint Quentin Fallavier’da meydana gelen terrorist olay 26 Haziran tarihinde gerçekleşti. Saldırı üzerine, Fransa artık terör riski altında olan ülkeler listesine alındı. İŞİD ve İslamcı terrorist grupların saldırıları üzerine Fransa kamuoyunu uyarırken güvenlik önlemlerini artırdı.
Yapılan toplam 20 saldırıya bakıldığında 8 Ocak 2015 tarihinde Paris, Montrouge’da bir Yahudi süpermarketine saldırı ve rehin alma olayı gerçekleşti.
7 Ocak 2015 tarihinde Paris'teki 'Charlie Hebdo' ofislerine kanlı saldırı oldu.
Fransız yetkililer terör olayları engellendi darken 3 Şubat 2015 tarihinde Nice’de üç Fransız askerine karşı saldırı oldu..
Yaklaşık 17 milyon İngiliz vatandaşı her yıl Fransa'yı ziyaret ediyor. Bu arada bir İngiliz ve bir Taylandlı öldürüldü. Sorumlu henüz bu suçtan mahkum edilmedi.

TERÖR SALDIRI ÇEŞİTLERİ
• İntihar işlemleri
• Kaçırma
• Saldırıları
• Adam kaçırma
• Çekimleri
• Ticari uçaklarda ve gemilerde saldırılar
• Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer malzeme kullanımı
Kaynak: FCO

tayland.jpg

TAYLAND

Her yıl 900 binin üzerinde İngiliz turist Tayland’ı ziyaret ediyor. Geçen yıl 15 Eylül’de Koh Tao adasında iki İngiliz turist öldürüldü. Temmuz ayında Burmalı göçmen işçiler cinayetten tutuklandı. Ancak gerçek katilerin dışarda olduğu sanılıyor.
1 Şubat’ta Bangkok Siam Paragon alışveriş merkezi girişine yakın Skytrain (BTS) Sistemine ait Siam istasyonunda iki patlamada bir kişi yaralandı.
10 Nisan tarihinde, bir bomba yüklü araç Koh Samui adasında Bho Phut Central Festival alışveriş merkezinin yeraltı otoparkında patladı. Biri yabancı yedi kişi yaralandı. Halen FCO Tay-Malezya sınırındaki Pattani, Yala, Narathiwat ve Songkhla illerinde seyahat yapılabiliyor.
Bölgedeki askerlerin varlığı ve salgınlar riski Preah Vihear (Thai Khaoi Pra Viharn) tapınak alanı ve Tayland-Kamboçya sınırında yer alan Ta Krabey / Ta Moan tapınak alanının tüm seyahatlerde dikkatli olunması gereken yerler.

ispanya.jpg

İSPANYA
İspanya, İngiltere’nin çıkarlarına ve İngiliz vatandaşlarına karşı terör saldırısı riski yüksek alan olarak kabul ediliyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı raporuna göre İspanya’da terörizmin yüksek bir tehdit oluşturduğu, saldırıların yabancıların ziyaret ettiği yerlerde veya gelişigüzel olabileceği belirtiliyor
Irak ve Suriye’de çatışan grupların İngiliz vatandaşlarına karşı bu ülkede terrorist saldırılar yapabilecekleri kabul ediliyor
İspanyol yetkililer ziyaretçileri korumak için önlemler alıyor. Ancak İngiltere Dışişleri Bakanlığı tetikte olmak gerektiğini ve yerel yönetimlerin talimatlarına uyulmasını öneriyor

İSRAIL
Gazze'ye İsrail hava saldırıları yapıldı. Gazze'den yapılan roket saldırıları ile İsrail'de var olan gerginlikler arttı. İsrail’in saldırılara karşı misillemesi terörist saldırıların riskini artırıyor. Sonuç olarak, İngiltere Dışişleri Bakanlığı , Suriye sınırında, Lübnan sınırında, Gazze, Sheba'a Çiftlikleri ve Ghajjar’da seyahat etmeyi'Mavi Hat' omarak değirlendirirken sadece doğuda seyahati tavsiye eduyor. Ayrıca Lübnan ile İsrail sınırının 5 km uzaklığındaki İsrail bölgelerinde seyahat edilebileceğini belirtiyor
Gazze'de Mısı’dan kaçırılan turistler için İngiliz hükümetinin maddi
taviz verme politikasının bulunmadığı hatırlatılarak kaçırılma riski bulunduğu bildirildi. Fidye karşılığı veya rehin alma ile tutukluların bserbest bırakılması isteği riskinin bulunduğu belirtildi. Bu nedenlerle İsrail 2014 Eylül ayından bu yana terör tehdidi altında ve yüksek riskli ülkelerden biri durumundadır.

tunus-olen.jpg

AVUSTRALYA

Geçen 15-16 Aralık tarihinde, on müşteri ve sekiz çalışanı Sydney Martin Place’da Lindt Çikolata Kafede silahlı biri tarafından rehin alınınca Avustralya Hükümeti Eylül 2014’te yüksek risk uyarı seviyesini değiştirdi.
Her yıl 620 binin üzerinde İngiliz vatandaşı Avustralya’yı sorunsuzca ziyaret ediyor. Ancak saldırıların gelişigüzel olabileceği belirtilerek turistlerin dikkatli olmaları gerektiği belirtiliyor

LÜBNAN
Suriye ve İsrail sınırları boyunca ve başkent Beyrut başta olmak üzere Lübnan’a gitmek riskli görülüyor. Arsal, Baalbek ve diğer yerlerde dahil olmak üzere, Tripoli, Filistin mülteci kampları, Hermel alanı riskli bölgeler olarak belirtiliyor. Ülkenin dağ silsilesi ise yalnızca gerekli seyahatler için gidilecek yerler olarak anlatılıyor.

RİSKLİ ÜLKELER İÇİN İLETİŞİM HATTI
İngiltere Dışişleri Bakanlığı riskli ülkelere giden veya orada olan İngilizler için iletişim numaraları yayınladı. Uyarı mesajı şöyle:
• +44 207 008 0000 numaralı telefondan bizi arayın
• Online formu doldurun
• +447860010026 numaraya mesaj atın. Mesajı 160 karakter ile sınırlı olmak üzere detaylı verin. Güvenlik ve gönderme maliyeti ülkeye göre değişir.
Kaynak: FCO

tunus-imperaial-hotel.jpg

TUNUS
Sousse yakınlarındaki Port El Kantaoui Riu Imperial Marhaba Oteli’ne yapılan terör saldırısında 30 İngiliz turistin ölümü üzerine Tunus yüksek riskli ülke olarak tanımlandı.
İngiliz Büyükelçiliği, İngiliz vatandaşlarına konsolosluk ile yardım sağlamaya hazır olduğunu bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı Tunus’ta seyahat edenlerin saygın bir tur rehberi ile gezebilecekleri bir çok olduğunu bildirdi.

ENDONEZYA
Endonezya ve çevresine her yıl 220 bin İngiliz turistin gittiği belirtelerek, İslamcı örgütlerin saldırı tehdidi bulunduğu belirtildi. Endonezyalı yetkililerin aldığı önlemlere rağmen İslamcı teröristlerin varlığının ülkede yüksek risk taşıdığı belirdtildi.
17 Temmuz 2009 tarihinde Jakarta’da JW Marriot ve Ritz-Carlton otellerinde bir İngiliz’in ölümüyle sonuçlanan bombalama olayı yaşandı. Küçük ölçekli saldırılar düzenli olarak devam ettiği, ancak daha fazla saldırı riski bulunduğu belirtildi.
Özellikle Paskalya, Noel ve Yılbaşı dönemi, Nyepi (Bali Yeni Yıl, 21 Mart 2015) ve Bağımsızlık Günü (17 Ağustos) gibi tatil dönemlerinde dikkat edilmesi için uyarı yapıldı. 3 Ocak 2015 tarihinde ABD Büyükelçiliği Surabaya’da ABD ilişkili otel ve bankalara karşı potansiyel bir tehdit uyarısında bulundu.

TERÖR RİSKİNE KARŞI ÖNLEMLER
Düzenli ziyaret ettiğiniz ülkede İngiltere Dışişleri Bakanlığı seyahat önerilerini kontrol edin ve e-posta uyarılarına abone olun
Ülkede haberleri izle ve bölge hakkında haberleri oku
Elçilikler, oteller, restoranlar, barlar, işletmeler gibi yabancıları ve batılıları çeken uyanık olun
Şüpheli bir şey gördüğünüzde hemen yerel polise bildirin. Birçok terörist saldırıların sıradan insanların dikkati sonucunda engellenir.
Kullandığınız herhangi bir güzergahta dikkatli olun ve bir olay durumunda takip eylem planı oluşturun.
Düzenli yolculuklarda zaman ve rota değiştir. Daha kolay bir hedef haline gelmemek için rutin davranışları değiştirin.
Acil durum telefon numaralarını ile cep telefonu şarjını yanınızda taşıyın
Şehir dışını ziyaret etmeden önce kalabalığın arasından ayrılmayı iyi değerlendirin.
Planlarınız hakkında sosyal medyada bilgilendirme yapmayın
Ne zaman, nereye gittiğinizi ve dönüş zamanı hakkında meslektaşları, komşuları ve otel personelini bilgilendirin
Acil durumda sığınmak için yolunuz üzerindeki karakollar, hastalener ve resmi binaları tespit edin
 Kaynak: FCO


Daily Mail
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.