• BIST 9516.57
  • Altın 2491.699
  • Dolar 32.5984
  • Euro 34.8278
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 22 °C

KKTC sağlık turizminde birlik

KKTC sağlık turizminde birlik
GHTC Başkanı Emin Çakmak: KKTC “Sağlık Turizmi" çalıştayında devlet desteğiyle takım çalışmasının yapılmasının şart olduğu belirtildi.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
GİRNE-
Kuzey Kıbrıs’ın “Sağlık Turizmi Potansiyelinin ve Geleceğinin Değerlendirilmesi” çalıştayında sağlık turizmi için devlet desteğiyle takım çalışmasının yapılmasının şart olduğu belirtildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Lefke Avrupa Üniversitesi’nin işbirliğinde düzenlenen Sağlık Turizm Çalıştayı, Girne Oscar Resort Hotel’de yapıldı. 

kktc11.jpg

KKTC’DEN ÖNEMLİ KATILIM

Çalıştaya KKTC Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Lefke Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Ali Yükselen, Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan katıldı.

emin-kktc44.jpg

emin-thy-kktc.jpg

kktc3.jpg

DÜNYADAN VE TÜRKİYE’DEN ÖNEMLİ KATILIM

Ayrıca Dünya Sağlık Turizmi Konseyi-GHTC Başkanı Emin Çakmak, GHTC Başkan Yardımcısı Dr.Constantine Constantinides, GHTC Genel Sekreteri Yunus Gürkan, GHTC Danışmanı, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Emekli Müsteşarı, Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi-THTDC İleri Aktif yaş Grup Başkanı Kamil Yüceoral konuşmacı olarak katıldılar.

mehmet-ali-yukselen.jpg

LAÜ REKTÖRÜ PROF.DR.MEHMET ALİ YÜKSELEN: SAĞLIK TURİZMİNDEN PAY ALMALIYIZ

Lefke Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Ali Yükselen “Turizm Adasınının bugüne kadar sağlık turizminden pay almayı düşünmemesi gerçekten şaşırtıcıdır. Turizme eğitim kurumlarının büyük katkısı oldu.

sahap-asikoglu.jpg

MÜSTEŞAR: ŞAHAP AŞIKOĞLU: SAĞLIK TURİZMİNE YÖNELMELİYİZ

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Kuzey Kıbrıs’da son dönemlerde tarım sektörü ve eğitim sektörünün öne çıktığını belirtti. Yüksek öğrenim sektörünün yeterli katma değer sağlamadığının tartışıldığını ve bölgesel kalkınmanın olmayacağını söyleyen Müsteşar Aşıkoğlu “Asıl olması gereken vizyon birliğidir. Vizyon birliği belirlenerek turizm ve yüksek öğrenim sektörü ile birlikte tarım sektörünün öne çıkarılması gerekiyor.Dünya Turizm Örgütü’nün yayınladığı verilere göre turizm sektörünün öncü sector olduğu anlaşıldı. Ancak altını dolduramadık.

AVRUPA AKDENİZ’DE TATİLİ TERKEDİYOR
Artık klasik turizm anlayışı geri kalmıştır. Dünya bireysel turizme yöneliyor. Bunun başında sağlık turizmi vardır. Sağlık turizminin segmentlerinde Kuzey Kıbrıs’ın geliştirilmesi gerekiyor. Artık deniz ve güneşi satmak önümüzdeki 5-10 yıl içinde çok zor olacaktır. Avrupa’nın istatistiklerinde düşüş bulunuyor. Avrupalı artık Akdeniz’i tercih etmiyor. İklim değişiklikleri sonucu ısınma ile Avrupalı artık güneşi kendi ülkesinde buluyor ve orada tatil yapıyor.

TÜRKIYE’DEN ALINAN YARDIMA DENK GELIR SAĞLARIZ
Bu nedenle yaksek katma değer getiren sağlık turizmi gibi dallara yönelmemiz gerekiyor. Kıbrıs’a 1 milyon turist gelecek düşüncesiyle yola çıkmıştık. 2014 sonunda 1 milyon 200 bin turist geldi.
Ancak adaya 2.5 milyon turist gelirse bu ülkenin Türkiye Cumhuriyet’nden aldığı 550 milyon Euro’ya denk gelir elde edebiliriz.

İKİ BAKANLIK İLK KEZ BİR PROJEDE BULUŞTU
İki bakanlığın ilk kez bir projede buluşması önemlidir. Bu toplantı sonunda bir arama konferansı yapılacak ve sonunda stratejik plan taslağı çıkacaktır. Daha sonra iki toplantı daha yaparak yol haritası belirlenecektir. Önümüzdeki 5 yıl içinde sağlık turizmi Lefke bölgesindeki kalkınmaya katkısı olur.

ahmet-gulle.jpg

SAĞLIK BAKANI AHMET GÜLLE: TAKIM OYUNU OYNAMALIYIZ

KKTC Sağlık Bakanı Ahmet Gülle sözlerine “Bireysel uygulamayı bırakıp takım oyunu oynarsak başarılı olacağımıza inanıyorum. Gelişmiş ülkelerin başarısı böyledir” diyerek sözlerine başladı. Bakan Gülle, sağlık turizminin turizmi bütünleştiren bir konu olduğunu belirterek şunları anlattı: “Küresel ısınma varken insanlar neden Kıbrıs’a gelsin. Kıbrıs’a gelirken doğal beslenme ve sağlık için Kıbrıs’a gelmelidir. Bunun için takım oyunu oynamamız ve toplumsal düşünmemiz gerekiyor. Sağlık için güçlü altyapıların oluşması ve sağlıkli bir zemin ouşturulmalıdır.”

GÜZELYURT’A REHABİLİTASYON MERKEZİ
Bakan Gülle, sağlık turizmi için yeniden yapılanma hareketi başlattıklarını belirterek şöyle konuştu: “Hem kamuda he de özel sektörde daha iyi hizmet vermeyi hedefleyen yeniden yapılanmayı başlattık.
İnsanlar tedavi için gelebilirler. Günümüzde ileri yaş turisminin önemi olduğunu biliyoruz. Daha sıcak, daha rahat ve güçlü altyapıya sahip yerlere giderler. Gerçek anlamda ve her tür hastaya bakım verebilecek güçlü, gerçek anlamda insanları cezbedecek bir rehabilitasyon merkezinin ülkemizde olması gereklidir. Bunun için kaynak ayırdık ve çalışmaları başlattık. Özellikle Lefke ve Güzelyurt bölgesinin ayrıcalıklı bir bölge olduğunu düşünüyoruz. Madenlerle anılan bölgenin sağlık turizmine yönelmesi gerekiyor. Adanın sağlık turizmi adası olması çalışmalara başladık. Rehabilitasyon merkezini Güzelyurt’a yapmayı düşünüyoruz.”

kktc-emin2.jpg

EMİN ÇAKMAK: SAĞLIK TURİZMİ ÜLKE POLİTİKASIDIR
Dünya Sağlık Turizmi Konseyi-GHTC Başkanı ve Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi-THTDC Kurucu Başkanı Emin Çakmak Dünya Sağlık Konseyi’nin kuruluşuna ait bilgiler verdi. Dünyada sağlık turizminin 1957 yıllardan bugüne kadar gelişerek büyüyen bir pazar olduğunu belirten Emin Çakmak “Artık sağlık turizmi dünyanın bir çok bölesunde ülke politikası haline geldi. Bizde Türkiye’de sağlık turizminin ülke politikası haline gelmesi için çalıştık ve amacımıza ulaştığımıza inanıyoruz. Kuzey Kıbrıs’ında birlikte hareketle sağlıklı yaşam adası olmaması için hiçbir sebep yoktur. Kıbrıs Sağlık Turizm Konsiyu’ne verilecek destekle Kıbrıs’ın dünyaya tanıtımının önünün açılması gerekiyor”dedi.

birol-balaban.jpg

PROF.DR. BIROL BALABAN: TALEBE UYGUN HIZMET OLMALI
LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Birol Balaban hastaların kendi ülkelerinde tedavi olamadıkları için yurtdışına çıkış sebeplerini şöyle sıraladı: “Yüksek teknoloji, kendi ülkesinde yetersizlik, ucuzluk, tedavi ve tatili birleştirdmek, iyileşme süresini uzun olması, iklim ve yaşam kalitesidir” dedi.
Balaban, yaşlı nüfusun yoğun olduğu batı ülkelerinin sosyal güvenlik sistemine entegre olunması gerektiğini belirterek “Yaşlı ve engelliler için özel sağlık hizmetleri geliştirilmelidir” dedi.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.