• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 20 °C

Körfez köprüsünde kuleler tamam

Körfez köprüsünde kuleler tamam
Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü asma köprüsü olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün kule montajı, 252 metrede tamamlandı.

KOCAELİ- Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü asma köprüsü olma özelliğini taşıyan ve İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün kule montajı, 252 metrede tamamlandı.

korfez-kopru9.jpg

korfez-kopru2a.jpg

YENİ BİR SİLÜET KAZANDI
Karayolları Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Körfez geçişi süresini 6 dakikaya düşürecek çalışmalarda, yükseklikleri 252 metreye ulaşan kuleler, İzmit Körfezi'ne yeni bir silüet kazandırdı.
Büyüklükleri "iki kule arasındaki açıklıkla" ölçülen dünyadaki asma köprüler arasında, sahip olduğu 1550 metrelik açıklıkla 4'üncü sırada yer alan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün çalışmalarında, kuzey ve güney ankraj bölgesindeki ankraj bloklarının ana gövde beton imalatları tamamlandı.
Dağıtım ayaklarında ve semerlerinde, kenar ve geçiş ayaklarında beton imalatları devam ederken, toplam imalatta yüzde 99,5 seviyesine erişildi.

korfez-kopru12.jpg

ÇELİK KULE MONTAJ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Asma köprü kule keson temelleri, iki aşamalı çalışma sonucu tamamlandı. Kule keson temelleri, asma köprü kule temelleri noktalarına yüzdürülerek getirildi ve 12 saat süren batırma işlemi sonucunda, daha önceden zemini iyileştirilerek hazırlanan temel noktalarına, kuzey kule temeli 15 Mart 2014, güney kule temeli ise 26 Mart 2014'te yerleştirildi.
Yerleştirilen kule temellerinde, kule ankraj kaidesi ve bağ kirişi imalat çalışmaları da tamamlandı. 8 Temmuz 2014'de başlanan asma köprü çelik kule blokları montaj çalışmaları devam ediyor.
Kule montajında 252 metreye ulaşılırken, kedi yolu kablo montajına ise 5 Şubat 2015'de başlandı. 253 metre uzunluğundaki kuzey yaklaşım viyadüğü, başlık kirişi seviyesinde tamamlandı, çelik kiriş konulma çalışmaları sürüyor.
Bin 380 metre uzunluğundaki güney yaklaşım viyadüğünde ise elevasyon montaj çalışmaları devam ederken, tabliyenin bin 80 metrelik kısmının itme-sürme işlemi bitirildi.

korfez-kopru4.jpg

YIL SONUNDA TRAFİĞE AÇILMASI HEDEFLENİYOR
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu yap-işlet-devret projesinin yapım süreci 7 yıl olarak belirlendi. 2015 sonu itibariyle İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, Gebze-Gemlik kesiminin yapım çalışmalarının tamamlanarak trafiğe açılması hedefleniyor
Tüm güzergahtaki kamulaştırma çalışmalarında yüzde 90, yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 76, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde yüzde 66, Kemalpaşa-İzmir kesiminde yüzde 28 olmak üzere projenin tamamında yüzde 37 fiziksel gerçekleşme sağlandı. Projede toplam 5 bin 520 personel görev yaparken, bin 316 adet iş makinesi çalışıyor.
Projenin tamamlanarak hizmete girmesiyle, otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, bunun sonucunda 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.
Otomobille mevcut yolu kullanarak Körfez'i geçmek 1 saat 20 dakika, feribot ile geçiş 45-60 dakikayken, planlanan körfez geçişi (12 kilometre) ile 6 dakikaya düşecek.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.