• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

Avrupa’nın balığı Türkiye’den

Avrupa’nın balığı Türkiye’den
STG, aşçı İbrahim Önen ve Brüksel'de yerleşik Ömer Gürışık'ın sunumuyla Türk balıklarını Avrupalı ziyaretçilere sundu.

BRÜKSEL- Türk şirketleri aynı zamanda Avrupa pazarını komşunun elinden aldı. Avrupa'da tüketilen her levrek ve çipuranın üçte biri artık Türkiye'den gidiyor. Bu başarı yurtdışındaki fuarlara yansıdı. Şimdiye kadar tek bir Türk firmanın dahi katılmadığı Brüksel'deki Seafood Expo Global Fuarı'na bu yıl milli katılım organize edildi. 13 Türk firması dünya deniz ürünlerinin kalbi olarak nitelendirilen organizasyonda yer aldı.

balik-fuari-bruksel.jpg

Türk su ürünleri sektörü, bu alanda dünyadaki en büyük fuar olan ve bu yıl 23. kez düzenlenen Seafood Expo Global/Avrupa Su Ürünleri Fuarı’nda göz kamaştırdı. Türk su ürünlerinin tanıtımı amacıyla 2015 yılında 15 fuarda atak yapan Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), 2015 yılının ilk çeyreğinde Türkmenistan, ABD ve Güney Kore'de düzenlenen gıda fuarlarından sonra Brüksel’deki Seafood Expo Global/Avrupa Su Ürünleri Fuarı’nda, 5 bin ziyaretçiye Türk balıklarından tattırdı.

 24 SAAT IÇINDE TAZE BALıK
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkanı Tuncay Sagun, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşan ilk sektörlerinden biri olduklarını söyledi. THY'nin de kendileri için büyük bir sıçrama imkânı sağladığını belirten Sagun, "İstanbul'dan dünyanın en ücra köşesine bile en geç 24 saat içinde taze balık gönderiyoruz. THY sayesinde ihracatımız ciddi oranda arttı" dedi.

bruksel-balik-fuari3.jpg

TÜRK ŞIRKETLERININ GIZLI SILAHı THY

Sagun şunları anlattı: "Yıllık üretimimiz, denizlerimizde 500 bin ton. 200 bin ton da üretim balığımız var. Toplamda 700 bin ton balık üretiyoruz. Bu yılki ihracat hedefimiz 800 milyon dolar. Çipura ve levrekte Avrupa'da lideriz. Rusya'da da pazar payımızı artıracağız."Türkiye, deniz ürünleri sektöründe kabuğunu kırmaya başladı. Son dönemde özel şirketlerin yatırım radarına giren sektör, hızlı büyümesiyle göz dolduruyor.

bruksel-balik-fuari11.jpg

2015 HEDEFI ISE 800 MILYON DOLAR

En büyük başarılardan biri de ihracatta gerçekleşti. Deniz ürünleri ihracatı Türkiye ortalamasından üç kat hızlı artış göstererek 693 milyon dolar sınırına dayandı. 2015 hedefi ise 800 milyon dolar olarak belirlendi. Hızlı büyümede Türk şirketlerinin gizli silahı ise dünyanın en fazla şehrine uçuş gerçekleştiren Türk Hava Yolları oldu. Türkiye'deki balık çiftliklerinde yetiştirilen taze balıklar ABD'den Japonya'ya İngiltere'den Güney Afrika'ya kadar 100'den fazla şehre uçakla gönderildi.

bruksel-balik-fuari5.jpg

BİN TONLUK ZİYAFET

Fuar için Brüksel'in en işlek metro durakları ve fuar alanına, Türkiye'nin milli katılımını vurgulayan ilanlar verildi. Ayrıca Türkiye pavilyonunda kurulan mutfakta fuar boyunca 5 bin ton porsiyon Türk balığı pişirilerek ziyaretçilere sunuldu.
ürkiye'nin Belçika Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, AB nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Selim Yenel, NATO nezdinde Daimi Temsilci Fatih Ceylan, Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, Brüksel Ticaret Başmüşaviri Bülent Uğur Ecevit ve Ticaret Müşaviri Nilgün Bükülmez de fuarda Türk firmalarını ziyaret etti. Milli katılım organizasyonuyla Türkiye’den STG'nin yanında Abalıoğlu Su Ürünleri ve Yem Sanayi Ticaret Ltd.Şti., Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş., Akuvatur Su Ürünleri San. ve Tic. A.Ş., Bağcı Balık Gıda ve Üretimi Sanayi ve Ticaret A.Ş., Bal-Pi Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti., Çamlı Yem Besicilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Group Sagun (Kemal Balıkçılık İhr. Ltd.Şti.), Kılıç Deniz Ürünleri A.Ş., Kopuzmar Su Ürünleri San. ve Dış Ticaret A.Ş., Sastaş Samsun Soğutma Tesisleri A.Ş. ve Tamilla (Kainat) Su Ürünleri firmaları ile bağımsız olarak Dardanel Su Ürünleri, Kocaman Balıkçılık ve Penta Su Ürünleri katıldı.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.