• BIST 9698.39
  • Altın 2502.664
  • Dolar 32.5854
  • Euro 34.8559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • Antalya 21 °C

İsveçli mühendisler 3. köprüde

İsveçli mühendisler 3. köprüde
İstanbul Boğazı’na yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü yüksek mühendislik ve son sistem teknolojik özellikleri ile dünyadan gelen mühendislerin ilgisini çekiyor

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
İstanbul Boğazı’na yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü yüksek mühendislik ve son sistem teknolojik özellikleri ile dünyadan gelen mühendislerin ilgisini çekiyor.

3.-kopru2-.jpg

3.-kopru1.jpg

Çoğunluğu Türk muhendislerden oluşan ve uluslararası dev firmaların işbirliğinde yapılan köprüde tullanılan teknoloji ve son sistem malzeme ile uygulanan geleceği yönelik güvenlik önlemlerini dünya ilgiyle izliyor. Köprüsünün yapımında kullanılan çeşitli bölümler için kullanılan malzemenin 20-50-100 yıllık dayanıklılığa sahip olması ise yapılan çalışmanın hassasiyetini gösteriyor.

3.-kopru12.jpg

HEYETLERE TEKNİK BİLGİLER VERİLİYOR

Her hafta bir ülkeden teknik heyetlerin yaptığı inceleme gezisine bu kez İsveç’ten gelen mimar ve mühendisler katıldı. İsveçten gelen 12 kişilik mimar ve mühendis grubu Globalist DMC Başkanı Süleyman Gök’ün orgnanizasyonu ile İstanbul Boğazı’na yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nda inceleme yaptılar. Konuklara düzenlenen brifingte 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi hakında Yüksel Proje-Chodai firmasından Tasarım Başmühendisi Ferruh Aytekin ile Karayolları-KCM Müdürü Cevat Alim bilgiler verdi. Eğitim Başmühendisi İlhan Kavasoğlu ise şantiyeyi gezdirdi.

3.-kopru3.jpg

SÜLEYMAN GÖK: DÜNYAYA TÜRKİYE’NİN PROJELERİNİ TANITIYORUM

İsveçli teknik heyeti İstanbul’a getiren Globalist DMC Başkanı Süleyman Gök, dünyanın bir çok ülkesinden teknik heyetlere Türkiye’de yapılan dev projeleri gelip görmeleri için organizasyonlar yaptığını belirterek “Daha önce Virgin Havayolları’nın hava kontrolör heyetine Atatürk Havalimanı’nda yeni kuleyi, İsveçli mühendislere Marmaray projesini ve daha bir çok yeni yapılan projeleri gezdirdim. Önümüzdeki günlerde Boğaz’ın altından geçen Eurasia ve Körfez köprüsü için gelecek heyetlerimiz var. Dünyanın dev firmalarının mimar ve mühendisleri yapılan yeni projeleri yerinde inceleme gezileri ile bilgi ve görgülerini artırıyorlar. Bugüne kadar Türkiye’nin bir çok projesini gezdirerek Türkiye’nin yurt dışına yönelik tanıtımında önemli bir görev yaptığımızı düşünüyoruz” dedi.

3.-kopru7.jpg

FERRUH AYTEKİN: DÜNYANIN EN İYİSİ OLUYOR

İsveçli teknik heyeti barkovizyon eşliğinde bilgilendiren Yüksel Proje-Chodai firmasından Tasarım Başmühendisi Ferruh Aytekin, "Tüm dünyadan insanların buraya gelip burada çalışmasıyla, tecrübe ve kalitemizi arttırdık, son teknolojiye ulaştık. ICTAŞ Türk şirketi. Astaldi İtalyan bir şirket. Dizayn ekibimiz İsviçreli, Belçikalı ve Fransızlardan oluşuyor. Alt yüklenici Güney Koreli. Birçok yerden yetenek ve tecrübenin buraya gelmesi büyük avantaj” dedi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde günümüzün en yüksek teknolojisinin ve malzemesinin kullanıldığını belirten Aytekin “3. Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu projesi'nin Odayeri – Paşaköy arasında yer alıyor. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak” dedi. 

3.-kopru6.jpg

DÜNYANIN EN GENİŞ, EN YÜKSEK ASMA KÖPRÜSÜ

Ferruh Aytekin, “Yap, işlet, devret’ modeliyle gerçekleştirilecek. 4.5 milyar TL yatırım bedeline sahip Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü projesi hakkında şu bilgileri verdi:
“Köprü yapımında 1000 mühendis olmak üzere 5 bin kişi çalışıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün kulelerinin 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzunu, 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü oluyor. Yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü olacak 3. Boğaz Köprüsü üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçerek estetik ve teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak.”

ozkan-kopru.jpg
Köprünün çelik halatları

3.-kopru11.jpg

cevat-alim-kcm.jpg

CEVAT ALİM: KESİLENİN 5 KATI AĞAÇ DİKİLECEK

Karayolları-KCM Müdürü Cevat Alim, köprü yapımında imkan olan en alt düzeyde ağaz kesimi yapıldığını belirterek “Köprü yapımında kesilen ağaçların yerine güzergah boyunca 5 katı ağaç dikilecek. Çevre yolları, viyadükler ve kavşakların mümkün olduğunca ağaçsız bölgelerde olmasına özen gösterdik. Minimum ağaç keserek köprüyü bitirmek istiyoruz” dedi.

3.-kopru5.jpg

3.-kopru4.jpg

TARİHİ OTELDEN TEKNİK HARİKAYA

Tepebaşı’nda bulunan 1892 yılında yapılan İstanbul’un tarihi otellerinden Büyük Londra Oteli’nde kalan İsveçli Teknik heyet sabah otobüslerle Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nun bülündüğü Boğaz’ın Karadeniz çıkışına götürüldü. Sisli puslu ve yağmurlu havaya rağmen köprünün kulelerinin heybetli görünüşü konukları etkiledi. Daha sonra brifing salonunda bilgi alan İsveçli konuklar, Eğitim Başmühendisi İlhan Kavasoğlu ile birlikte köprünün seyir terasına gittiler. Burada fırtına ve yağmur altında kendilerine çalışmalar hakkında bilgi verildi. Daha sonra konuklara şahtiyenin mutfaında yemek ikram edildi ve sohbet edildi.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.