• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 26 °C

Dev turizm şirketi iflas ediyor

Dev turizm şirketi iflas ediyor
Rusya'da meydana gelen ekonomik çalkantı Türkiye'yi etkiledi. Türkiye'ye yılda 1 milyon turist getiren dev Rus turizm şirketi iflasın eşiğine geldi.

MOSKOVA- Rusya'da meydana gelen ekonomik çalkantı Türkiye'yi etkiledi. Türkiye'ye yılda 1 milyon turist getiren dev Rus turizm şirketi Rus Tez Tour Grubu, iflasın eşiğine geldi. Rusya’da yaşanan ekonomik kriz Türk turizmini etkilemeye başladı. Antalya’daki 5 yıldızlı otellerle çalışan ve yılda 1 milyon turist getiren Rus turizm devinin Türkiye’deki şirketi Alkan Grup mali sıkıntıya girdi. 1 milyar lirayı aşkın cirosu bulunan şirketin mali sıkıntıya girmesine gerekçe olarak ise Mısır ve Rusya’da yaşanan ekonomik ve siyasi sorunlar gösterildi.

EN BÜYÜK OPERASYONU

Dünya genelinde 28 ülkede faaliyet gösteren Rus Tez Tour Grubu, Türkiye’deki faaliyetlerini 20 yılı aşkın bir süreden beri Alkan Grup Turizm İşletmeleri A.Ş. üzerinden yürütüyor. Toplam cirosu 2 milyar doları bulan Tez Tour’un en önemli operasyonu Türkiye’de. Ancak şirket, özellikle geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren mali sorunlar yaşamaya başladı. Yılın sonuna doğru Antalya’da, şirkete yönelik 2 icra takibi yapıldı. Şirket yönetimi, icra takiplerinin önüne geçmek ve şirketin faaliyetlerini sürdürebilmesi için mahkemeye iflas erteleme başvurusu yapılmasına karar verdi.

SİYASİ VE EKONOMİK KRİZ

Geçtiğimiz 14 Ocak günü Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemesi’ne Alkan Grup adına başvuran Avukat Şevket Çelik, sunduğu iyileştirme projesi ile birlikte başvuru dilekçesini de sundu. Av. Çelik’in mahkemeye sunduğu belgelerde, şirketin yapısından, mali sıkıntıya düşmesine neden olan konulara kadar bir dizi ayrıntılı bilgiye yer verildi. Buna göre, Tez Tour’un Türkiye’deki şirketinin mali sıkıntıya girmesine temel sebep olarak, Ukrayna’da yaşanan iç savaş nedeni ile Rusya ile yaşanan siyasi kriz ve beraberinde gelen mali sıkıntılar ile birlikte Mısır’da yaşanan istikrarsızlık gösterildi.

1300’E YAKIN OTELLE ÇALIŞIYOR

Başvuru dilekçesinde, Alkan Grup’un geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 1 milyonu aşkın turist getirdiğine işaret edildi. Şirketin Türkiye’ye getirdiği turistlerin önemli bir bölümünün Ruslardan oluştuğuna işaret edilerek, Antalya’daki 5 yıldızlı otellerin tamamına yakını ile çalıştıklarına dikkat çekildi. Şirketin getirdiği turistlerin yüksek gelir grubuna hitap eden lüks otellerde ağırlandığına değinilerek, Türkiye genelindeki 40 ilde 1272 otel ile anlaşmalarının olduğuna dikkat çekildi. Şirketin Türkiye genelinde ise 99 turizm acentesi bulunuyor.

Çalışan sayısı  1500’ü buluyor

MAHKEMEYE sunulan belgelere göre, Alkan Grup, geçtiğimiz yıl 1 milyar 69 milyon TL ciro elde etti. Şirketin, turizm sezonunda çalışan sayısı 1500’e çıkıyor. Şirketin borca batık duruma geldiği anlatılan belgelerde, toplam borcun 322 milyon TL seviyesinde olduğu anlaşıldı. Söz konusu borcun önemli bir bölümünü otellere yapılması gereken ödemeler oluşturuyor. Borç kaleminde ikinci yüksek tutarı ise bankalara olan borçlar oluşturuyor.

Mahkemeye sunulan iyileştirme raporunda da, mali darboğazdan nasıl çıkılacağı anlatıldı. Buna göre 79 milyon 100 bin TL olan şirket sermayesi 3 yıl içinde 109 milyon 100 bin TL’ye çıkarılacak. Şirkete ait bir takım taşınmazlar satılacak. Öte yandan şirket ortakları kâr taahhüdünde bulunuyor.
KAYYUM ATANDI

MAHKEME, Alkan Grup’un yaptığı başvuruyu bir gün sonra karara bağladı. Şirkete tedbir kararı verildi. Böylece icra takiplerinin önüne geçilmiş oldu. Mahkeme ayrıca şirkete 3 kişilik kayyum heyeti atadı.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.