• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 16 °C

Wall Street’in Türk ‘boğası’

Wall Street’in Türk ‘boğası’
Wall Street’in ‘Türk Boğası’ olarak Ahmet Okumuş’un 2013’te kurduğu ‘Okumus Opportunistic Value Fund’, 2014’ün en iyi getiri sağlayan fonu oldu

NEW YORK- Wall Street’in ‘Türk Boğası’ olarak Ahmet Okumuş’un 2013’te kurduğu ‘Okumus Opportunistic Value Fund’, 2014’ün en iyi getiri sağlayan fonu oldu. Okumuş’un fonu yüzde 46 getiri sağlarken, ABD’deki hedge fonların ortalama getirisi yüzde 2.90 oldu.

Uluslararasi sermaye piyasalarındaki başarıları nedeniyle ABD’nin finans merkezi Wall Street’in ‘Türk Boğası’ olarak olarak anılan ünlü fon yöneticisi Ahmet Okumuş’un kurduğu ‘Okumus Opportunistic Value Fund’, 2014’te ABD’deki serbest yatırım fonları (hedge fonları) arasında en yüksek getiri sağlayan fon oldu. 2000’li yılların başından bu yana uluslararası birçok prestijli ekonomi yayınında dünyaca ünlü ‘para sihirbazları’ ile yan yana anılmasıyla birlikte adını tüm dünyaya duyuran Türk fon yöneticisi Okumuş’un geçen yıl kurduğu ‘Okumus Opportunistic Value Fund’ın 2013 getirisi yüzde 35.83 olurken, Ekim 2014 itibariyle yüzde 45.60 getiri sağladı. Aynı dönemde ABD’de faaliyet gösteren serbest yatırım fonlarının ortalama getirisi yüzde 2.90 olarak gerçekleşti.

wall-street-boga.jpg

HERKES SATARKEN ALIYOR

Hürriyet’ten Hülya Güler Ahmet Okumuş ile röportaj yaptı. Sermaye piyasalarına olan ilgisi henüz 17 yaşında bir lise öğrencisi iken başlayan 1969 doğumlu Okumuş, 1987 yılında 100 dolar ile başladığı işinde, bugün  milyar dolar büyüklükleri bulunan fonları yönetti. Daha 20’li yaşlarında iken kendi fonunu yönetmeye başlayan Okumuş’un bugün itibariyle yönettiği fonun büyüklüğü 498.9 milyon dolar. Sırrını ‘Herkes alırken satmak, herkes satarken almak’ şeklinde özetleyen Okumuş, “Fon az sayıda şirkete, temel analizini iyi calişmış olduğumuz şirketlere, hisse fiyatı değerinin çok altında olduğu zaman yatırım yapıyor. Basarının sırrı sağlam ve odaklı bir şekilde çalışmak. Elbette son derece disiplinli bir yatırım felsefenizin de olması gerekiyor. Ekibimle birlikte çok ciddi araştırma ve sistemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.

HSBC 1 NUMARA SEÇTİ

2002 yılında yurtdışına en başarılı ‘Türk Fon Yöneticisi’ ünvanını alarak isim yapan Okumuş’un hayatı ve başarısı dünyanın en prestijli ekonomi dergilerinden Forbes’a konu oldu. 2006’da ABD’de yönettiği 4 fonun büyüklüğü 1.1 milyar doları aştı ve 2006 yılının en iyi Hedge Fon Yöneticisi seçildi. O yıllardaki basit ama etkili yatırım stratejisi ile Wall street gurularını da şaşırtan Okumuş, Amerika’da ‘Wall Street‘in Türk Boğası’ olarak isim yaptı. 2007 Nisan ayında ‘The Hedge Fund Journal’da Amerika’nın en iyi uzun vadeli fon yoneticisi olarak lanse edilen Okumuş bu yıl HSBC’nin raporunda 2014 yılında dünyanın 1 numaralı hedge fonu (serbest yatırım fonu) seçildi. 2015’te dışarıdan müşterilerin de kabul edileceği fona minimum yatırım 5 milyon dolar olacak.

Brezilya ve Rusya cazip

ADI ABD’nin ünlü para sihirbazları ile birliket anılan Ahmet Okumuş’un 2015 yılında sermaye piyasalarına ilişkin öngörüsü şöyle: “Şu andaki en pahalı borsalardan biri Amerika ve oradaki piyasada fazla fırsat görmüyorum. Avrupa’da Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkeler cazip olabilir. Hem faiz politikasından dolayı hem de fiyatların fiyatların Amerika’ya göre çok daha ucuz olmasından dolayı gelişmekte olan ülkelerde Rusya ve Brezilya’da da önemli fırsatlar görüyorum. Şu anda ruble ve hisse senetlerinin fiyatlar düştüğü için Rusya ve bunun yanında Brezilya cazip. Tabi bu ülkelerde yatırımlara dolar bazında bakmak lazım.”

Yatırıma uzun vadeli bakın

TÜRKİYE’de 2014 Şubat ayında siyasi tansiyonun yüksek olduğu dönemde yatırım yaptıklarını hatırlatan Ahmet Okumuş, “Yatırımcılara tavsiyem yatırım işine spekülasyon olarak bakmamaları. Uzun vadeli bakmalarını ve parayı eğer bulabiliyorlarsa bir endeks fonuna koymalarını öneririm” dedi.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.