• BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

Ulaşım otel yatırımını değiştirecek

Ulaşım otel yatırımını değiştirecek
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, 3. köprü, 3. havaalanı ve Marmaray ile ulaşım çözülürse büyük oteller Tarihi Yarımada dışında yapılır.

İSTANBUL-  Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, 3. köprü, 3. havaalanı ve  Marmaray  gibi büyük projelerle ulaşım çözülürse büyük oteller Tarihi Yarımada dışında yapılır. Böylece tarihî doku korunmuş olur.” dedi. Arıcı, Zeytinburnu’nda yapılacak binaların surların boyunu geçmeyeceğini söyledi. Arıcı, İstanbul’un en önemli simgelerinden biri olan tarihî yarımadanın silüetini koruma çalışmaları sürdüğün söyledi.

YÜKSEK BİNALARDA İSTANBUL SİLUETİ ÖN PLANDA TUTULACAK
Tarihî manzarayı bozduğu tespit edilen dev binalar hakkında yıkım kararı çıkarılırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bundan sonra yapılacak projelerde silüet ön planda tutulacak. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Zeytinburnu’nda yapılması planlanan kruvaziyer ve yat limanı projesi olan  Seaport’ta binaların yüksekliğinin tarihî surların boyunu geçmeyeceğini söyledi.

OTELLER TARİHİ YARIMADA DIŞINA YAPILMALI
Tarihî yarımadada, Anıtlar Kurulu’ndan izinsiz çivi dahi çakılması yasakken, bu bölgede otellerin sayısı bin 500’ü aştı.  İstanbul  ’a her yıl 5-10 milyon arası turist geldiğini söyleyen Arıcı, otellerin gerekli olduğunu fakat yarımada dışında yapılabileceğini söyledi. 3. köprü ve 3. havaalanı projeleriyle İstanbul’da ulaşımın rahatlayacağını kaydeden Arıcı, “Ulaşım sorununu çözersek, kalacak yerin uzaklığının bir önemi kalmayacaktır. 3. köprü, 3. havaalanı ve Marmaray gibi büyük projeler ulaşımı çözmek için yapılıyor. Ulaşım çözülürse oteller tarihî yarımada dışında yapılır. Böylece bilinen dokusu korunmuş olur.” ifadelerini kullandı.   

ZEYTİNBURNU KRUVAZİYE LİMANI İÇİN İNŞAATI %35’E DÜŞÜRDÜK
Tarihî yarımadanın silüetinin korunması için Başbakan Erdoğan’dan bizzat talimat aldıklarını aktaran Arıcı, “Zeytinburnu’nda yapılacak kruvaziyer liman için yüzde 85 oranında bir inşaat yoğunluğu vardı. Başbakanımızın talimatıyla bunu yüzde 35’e düşürdük. Liman geniş şekilde zemine yayılarak, tarihî surlarının boyunu geçmeyecek.” dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, nisan ayı başında rant için emsali 6-7’ye çıkarma mantığından vazgeçilmesini istemesi üzerine başlayan tartışmalar da sürüyor. Emsal tartışması Zeytinburnu’ndaki gökdelenlerin tarihî yarımada silüetine girmesiyle başlamış, İstanbul’da birçok noktada emsal değerlerin aşılmasından dolayı yaşanan imar sorunları tespit edilmişti.

GALAPORT’TA İSTANBUL SİLUETİ ÖN PLANDA TUTULACAK
Karaköy’den Tophane’ye kadar geniş bir alanı kapsayacak ilk kruvaziyer liman projesi olan Seaport ve Galataport projelerinde İstanbul silueti ön planda tutulacak. Tarihî yarımada görüntüsünün Türkiye için önemli bir simge olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, yapılacak yeni projelerde tarihî dokunun korunacağını ifade etti. Geçtiğimiz ay ihalesi gerçekleştirilen Galataport projesi hakkında bilgi veren Arıcı şöyle konuştu: “Tarihî yarımadanın silüetinin bozulmamasını biz de istiyoruz. Yeni dev binalar Maslak’ta yapılabilir. Ama getirip bunları Topkapı’nın yanına Zeytinburnu tarafına dikerseniz siluet diye bir şey kalmaz. Sayın Başbakan, Galataport ihalesinde yüksekliği belirledi. Yoğunluk 2’den 1,5’e düşürüldü. İhaleyle birlikte yapılacak oteller de 4 katlı olup sınırı geçmeyecek.”

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.