• BIST 9679.8
  • Altın 2480.672
  • Dolar 32.4346
  • Euro 34.4529
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 7 °C
  • Antalya 16 °C

Adana’ya yeni müze

Adana’ya yeni müze
Yeni Adana Müze Kompleksi inşaatının tamamlandığında Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük müzesi olacağı bildirildi.

ADANA-Yeni Adana Müze Kompleksi inşaatının tamamlandığında Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük müzesi olacağı bildirildi.
Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, eski Milli Mensucat Fabrikası’nın bulunduğu alanda yapımı devam eden Yeni Adana Müze Kompleksi inşaatının büyük bir hızla sürdüğü belirtilerek, “Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer Çelik’in destekleriyle Adana’mıza yapılan yatırımlar büyük bir hızla devam ediyor. Sayın Bakanımızın destek ve önerileriyle Milli Mensucat Fabrikası yerine kurulacak “Yeni Adana Müze Kompleksi” tamamlandığında Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük müzesi olacak” denildi.

SOSYAL DONATILARIYLA ÖRNEK MÜZE OLACAK

Açıklamaya göre, geçmişinde yaşanmışlığın izlerini barındıran fabrikada işçiler, tarihe gönül vermiş uzmanlar denetiminde hummalı bir çalışmayla onu eski verimli günlerine tekrar taşımak için çalışıyor. Toplam 68 bin 530 metrekarelik alanda kurulacak müze bünyesinde Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Sanayi Müzesi, Etnografya Müzesi, Çocuk Müzesi gibi müzeleri barındırmanın yanında konferans, sinema salonları, kafeterya ve Oyun alanları gibi sosyal tesisleriyle de Türkiye’de ve dünyada örnek bir müze olarak yerini alacak

ESERLER MODERN METOTLARLA SERGİLENECEK

Tarihsel süreç içerisinde verimli ovalarında birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Adana, zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahip. Bu zenginliği nedeniyle Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1924 yılında kurulan arkeoloji müzemiz bugün barındırdığı eser sayısı açısından da Türkiye’nin sayılı müzelerinden birisi. İlk etapta tamamlanarak hizmete girecek yeni Arkeoloji Müzesinde depolardan çıkarak ziyaretçilerle buluşacak eserlerin teşhiri de günümüzün modern teknolojileri kullanılarak yapılacak. Sergileme salonlarında yapılan modern sergileme metotlarıyla artık ziyaretçi, geçmişi günümüzde yaşayabilecek. İkinci etapta tamamlanacak olan Tarım Müzesinde Türkiye tarımında önemli bir yere sahip olan ve özelikle pamuk denildiğinde ilk akla gelen Adana’nın tarımda olan serüveni, Sanayi Müzesinde çok gelişmiş bir alt yapıya sahip olan İlimizin sanayi serüveni yaşatılacak.”

YAŞAYAN, YAŞATAN VE ÖĞRETEN MÜZE OLACAK

Kent müzesinde, kentin geçmişi aydınlatılacak, etnografya Müzesinde İlin kültürel birikimi gözler önüne serilecek, çocuk müzesinde geçmişten günümüze oyuncaklar sergilenecek. Yeni müzede ziyaretçi, geçmiş uygarlıkların emeklerinin, düşüncelerinin, inançlarının eserlerini, dönemlerinin yaşam ve sanatını öğrenmesinin yanında kafeteryasında soluklanıp bir çay içecek, kütüphanesinde araştırıp öğrenecek, çocuğu oyun salonlarında hoşça vakit geçirecek, sinema salonlarında vizyondaki filmleri izleyerek bir günü dolu dolu yaşayacak. 21. yüzyıla ve Adana’ya yakışır bir şekilde modern müzecilik anlayışıyla yapılan yeni müze, Adana’nın tarihi ve kültürel değerlerinin en iyi biçimde korunmasını ve yaşatılmasını sağlamanın yanında sosyal tesisleriyle yaşayan, yaşatan ve öğreten bir müze olarak kentin kültür ve turizmine katkılar sağlayacak.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.