• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 15 °C

Helal algısı yüzde 30

Helal algısı yüzde 30
GİMDES Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, buna rağmen Türkiye’de helal ürün algısının sadece yüzde 30 olduğunu söyledi.

İSTANBUL-Helal sertifikası almak istenen ürünler çeşitlendikçe belge için başvuran firmaların sayısı da her geçen gün artıyor. Makyaj malzemelerinden tıbbi cihaz üreticilerine kadar birçok firmanın belgeyi talep ettiğini söyleyen GİMDES Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, buna rağmen Türkiye’de helal ürün algısının sadece yüzde 30 olduğunu söyledi.

Malezya'da başlayıp ABD ve Avrupa'da da yaygınlaşan gıda ürünlerinde İslamî usullere uygun davranılıp davranılmadığını gösteren ‘helal gıda sertifikası' Türkiye'de ilk 2008 yılında verilmeye başlandı. İlk kez gıda ürünleri için uygulanan helal sertifikası artık oteller, tıbbi cihazlar, kozmetik ürünleri gibi geniş bir yelpaze için de talep ediliyor. Helal sertifikası ile hizmet veren firmalar CNR EXPO İstanbul'da bir araya geldi. 6 bin çeşit helal ürünün sergilendiği İstanbul Helal Expo Fuarı'na 100 firma 200 marka ile katılım gösterdi. Fuara katılan GİMDES Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, Türkiye'de helal ürün algısının çok yeni olduğunu ve yaptıkları bir araştırma sonucunda Türkiye'de helal ürün algısına sahip kesimin yüzde 30 olduğunu açıkladı.

Helal ürüne sertifika vererek büyük bir vebal aldıklarını söyleyen Büyüközer, “Biz fetva makamı değiliz, İslamiyet neyi emrediyorsa onu uyguluyoruz. Ürünleri çok dindar insan da, az dindar insan da tüketiyor. Biz her ikisinin hakkını da gözetiyoruz.” şeklinde değerlendirdi. Günden güne helal sertifikası almak istenen ürünlerin çeşitliliğinin arttığını aktaran Büyüközer, GİMDES'e helal sertifikası için başvuran firmalar arasında oje gibi makyaj malzemeleri, tıbbi cihaz üreticilerinin de olduğunu söylüyor. GİMDES Başkanı Büyüközer, makyaj malzemeleri, dövme gibi ürünlerde sertifika talep edildiğinde Müslüman hassasiyetini dikkate aldıklarını söyledi.

Tıbbi cihaz ürünlerine helal sertifikası vermek için araştırma halinde olduklarını aktaran Büyüközer, denetlemelerin olumlu sonuç vermesi halinde ilk kez tıbbi cihazların da helal sertifikası alacağının bilgisini verdi. Sertifika konusunda çok hassas davrandıklarını belirten Büyüközer, işin önemli olan kısmının sertifikayı verdikten sonra denetlemeleri yapmak olduğuna dikkat çekti. Sertifika verdikleri firmaları yılda en az 2 defa denetlediklerini ve firmanın risk düzeyine göre ise yılda en fazla 4 kez denetimlerini sürdürdüklerine dikkat çekti. “Bu denetimler sonucunda bizim onay vermeyeceğimiz şeyler görürsek, sertifikayı iptal ederiz ki şimdiye kadar 8 firmanın sertifikasını iptal ettik. Bunları kamuoyuyla internet sayfamızda paylaşıyoruz.” diyen GİMDES Başkanı Büyüközer, hayvan kesimhanelerinde denetlemeyi kameralarla yaptıklarını söyledi. Sertifikayı verdikten sonra, kesimhaneye bir kamera yerleştirerek oradan izlediklerini kaydeden Büyüközer, habersiz baskınlar düzenlediklerini ifade etti.

ÜRETIM VE SATıŞ HER GEÇEN YıL ARTıYOR

Fuarın dünyada ikinci büyük fuar olma yolunda ilerlediğini belirten Büyüközer, "5. Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı  üretici, satın alma ve dış alıcı bazında beklentilerimizi karşılamasa da önceki yıllara göre artan bir ivme var. Tüketici  bazında fuar beklentimizi karşılamış görünmektedir. Bizi en çok sevindiren kısmı tüketicilerin yaptığımız çalışmalar sonucunda giderek artan bir ivme ile helal gıda hakkında bilinçlenmiş olmalarıdır. 5.Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı ile birlikte düzenlediğimiz 7. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Ürünler Konferansı beklentimizin üstünde bir katılımla devam etmektedir." dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.