• BIST 9548.09
  • Altın 2487.404
  • Dolar 32.5036
  • Euro 34.4877
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 18 °C

Engelsiz turizme tam destek

Engelsiz turizme tam destek
akanı Ömer Çelik: "Sorumluluğumuzdaki tüm alanlarda engelsiz bir yaşam için hem uygulama hem de Ar-Ge çalışmalarımız aralıksız sürüyor'dedi.

ANKARA-Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik: "Sorumluluğumuzdaki tüm alanlarda engelsiz bir yaşam için hem uygulama hem de Ar-Ge çalışmalarımız aralıksız sürüyor'dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakanlığın, görev kapsamındaki konu başlıklarında süregelen 'engelsiz yaşam' çalışmalarına büyük önem verdiği vurgulanarak engelli vatandaşların Bakanlığın sunduğu hizmetlerden daha fazla yararlanabilmesi için birçok proje yürütüldüğü belirtildi.
Turizm tesislerinde engelli yatak kapasitesinin arttırılması ve engellilere sunulan hizmetin kalitesinin yükseltilmesinden sesli kitap, eve teslim kitap gibi projelerin yürütülmesine kadar çok sayıda çalışmaya imza atıldığı ifade edilerek son dönemde müze ve ören yerlerindeki engelleri kaldırmaya yönelik planlamalara da hız kazandırıldığı kaydedildi.
Bakan Ömer Çelik, konuyla ilgili çalışmalara ilişkin olarak şunları söyledi:
'Bakanlık olarak sorumluluğumuzdaki alanlarda engelsiz bir yaşam için hem uygulama hem de Ar-Ge çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Son dönemde Bakanlığımıza bağlı pek çok alanda yaptığımız engelli vatandaşlarımıza yönelik çalışmalara, her geçen gün yenilerini ekliyoruz. Bu çalışmalar özellikle engelli vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı müzelerde hayata geçiyor. Bakanlığım, son iki yılda engelliler için 454 bin 165 lira ödenekle 10 müzede ulaşılabilirliğin sağlanmasına yönelik uygulamalar yaptı ve bu müzeler gerekli donanımlarla engelli ziyaretçiler için engelsiz bir ortama dönüştürüldü. 2014 bitmeden bunlara ek olarak beş müze ve beş ören yerinde daha engellilere yönelik düzenlemeleri tamamlamayı planlıyoruz.

Son on yıla baktığınızda ise mevcut müzelerin onarımı, teşhir-tanzimi, ören yerlerinin çevre düzenlemesi ve yeni müze inşaatı çalışmaları için yaklaşık 2 milyon 213 bin 900 lira ödenekle 44 müze ve 2 ören yerinde engelli ulaşılabilirliğine yönelik düzenleme çalışmaları gerçekleştirildi.'

Bakanlığın sorumluluğundaki bir diğer başlığın da kütüphaneler olduğunu kaydeden Bakan Çelik şunları ifade etti:

 

'Bilgiye ulaşmada en önemli merkezler olan kütüphaneler de engelli vatandaşlar için yeniden şekillendiriliyor. Ayrıca kütüphaneye gidemeyen engelli vatandaşlarımız için devreye Milli Kütüphane'nin iki ayrı hizmetiyle yine Bakanlığımız giriyor.

Bu iki hizmet; Konuşan Kitaplık ve Görme Engelliler Hizmet Merkezi. Bu yapılanmayla vatandaşlarımız; kütüphanenin web sayfası üzerinden gelişmiş arama seçeneklerini kullanarak, katalogda bulunan sesli kitapları bilgisayarlarına indirerek ya da internet üzerinden online olarak bilgiye ulaşabiliyor.

Turizm sektörüne baktığımızda ise bu konu bambaşka bir boyuta taşınıyor. Sektör gereği burada koyduğumuz her tuğla, vatandaşımıza hizmetin yanı sıra yabancı turiste bir cazibe unsuruna dönüşüyor. Çünkü dünyada turizm sektörü 'engelli' tanımını daha geniş ve farklı kullanıyor. Yaşlı nüfus -bazı hareket kısıtlamaları nedeniyle- bu tanımın içinde kabul ediliyor. Avrupa ülkelerinde bu yaş grubunun hem bütçe hem de sağlık açısından seyahat etme olanağına sahip olduğunu görüyoruz, bu nedenle engelli turizm hedef kitlemiz için önemli bir yer tutuyor.

Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Ulusal Eylem Planı çerçevesinde engelsiz bir yaşam için yürürlükte bulunan yasa ve yönetmeliklerin hayata geçirilmesi, sistematik çalışılması, yeterli ve doğru uygulamalar yapılması için merkezi ve yerel yönetimlerle koordineli çalışmaya önem veriyoruz.

Belirli bir kapasite üzerindeki otel ve tatil köylerinin erişilebilirlik konusunda zaten yapmaları gerekenler var. Bakanlığımız bu konuda zorunluluk kapsamında olmayan küçük tesislere de gerekli düzenlemeleri yapması için tavsiyede bulunuyor, onları teşvik ediyor.'

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.