• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 23 °C

Kazankaya Kanyonu turizmde

Kazankaya Kanyonu turizmde
Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı: 12 kilometre uzunluğundaki Kazankaya kanyonunun turizme kazandırılması için proje hazırlanmasını istedi.

YOZGAT-Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, Aydıncık ilçesi Kazankaya köyünden başlayıp, Çorum'un Ortaköy ilçesi İncesu köyüne kadar uzanan, içerisinden Çekerek Irmağı'nın aktığı 12 kilometre uzunluğundaki kanyonun turizme kazandırılması amacıyla altyapı çalışmaları için proje hazırlanmasını istedi.

BÖLGENIN ÖZELLİKLERİ ORTAYA ÇIKARTILDI
Kanyonu gezen Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, daha önce hazırlanıp, uygulamaya konulan 'Kazankaya Kanyonu Turizm Altyapısı Geliştirme Projesi' kapsamında yapılanların yetersiz olduğunu, doğal yapıyı bozmadan iç kısımlara yürüyerek gidilebilecek parkurların yapılması için proje hazırlanmasını istedi. Hititler döneminde avlak olarak kullanılan ve iç bölgedeki kaya üzerine kazınmış av tanrıçası kabartmasının bulunduğu Kazankaya Kanyonu'nun turizme kazandırılması amacıyla önceki yıllarda birden fazla çalışma yapılıp, bölgenin özellikleri ortaya çıkartıldı.

Kanyonun turizme kazandırılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında kanyon girişine, kanyonu gezmek üzere gelen konukların kalabilmeleri için konaklama tesisi yapıldı. Kanyonda gerçekleştirilen bilimsel araştırma ve incelemeler sonucunda, geçmişte burada yoğun olarak yaşadıkları belirlenen su samurlarının sayısının, bilinçsiz avlanma yüzünden giderek azaldığının belirlenmesi üzerine önlem alındı.

KUŞ TÜRLERİ
Yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanan raporda kanyonun, rafting, trekking ve kanyon yürüyüşü için çok uygun doğal alan olduğu, çok sayıda değişik kuş türünün bulunduğuna vurgu yapıldı. Raporda, "Yamaç kayaları üzerine işlenmiş 1,5 metre yükseklikte, bereketi ve bolluğu simgeleyen 'Av Tanrıçası' kabartmasından, bölgenin, M.Ö. 2'nci yüzyılda avlak olarak kullanıldığı da tespit edilmiştir" görüşüne yer verildi. Kanyonda tespit edilen kuş türleri ise şöyle sıralandı: "Kızıl gagalı dağ kargası, kızıl akbaba, küçük kerkenez, kaya kiraz kuşu, saka, ispinoz, kara kızılkuyruk, gökardıç, kocabaş, küçük akbaba, sığırcık, kızıl şahin, kerkenez, kara leylek, akkarınlı sağan, ev kırlangıcı, kaya kırlangıcı, kuzgun, sarıasma, kiraz kuşu, kayasıvacı kuşu, karakulaklı kuyrukkokan, karakızılkuyruk, kaya serçesi, ibibik, akkuyruk sallayan, kızıl sırtlı örümcek kuşu, puhu, kara akbaba, karatavuk, ökseardıcı, büyükbaştankara, bülbül, küçük kartal, sakallı akbaba."

DOĞA TURİZMİNE ELVERİŞLİ
 Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, bazı il yöneticileri ile birlikte kanyonda gerçekleştirdiği yürüyüş ile birlikte yaptığı inceleme sonucunda, kanyonun Türkiye'nin nadide doğal güzelliklerinden birisi olduğunu, buranın keşfedilebilmesi için tanıtımının önemli olduğunu vurguladı. Balık, tilki, tavşan gibi hayvanların yanı sıra kartal, su samuru, akbaba gibi kanyona ve bölgeye has hayvanların varlığının ayrı bir güzellik kattığını ifade eden Vali Yazıcı, kanyonun bitki türleri açısından da oldukça zengin olduğunu, menengiçten, incir ağaçlarına kadar birçok bitki türünü de bünyesinde barındırdığını kaydetti. Doğal yapısından dolayı kanyonun iç kesimlerinde doğa yürüyüşü, dağcılık gibi doğa sporlarının yapılabileceği ortamın sağladığını anlatan Vali Yazıcı, "Kazankaya Kanyonu'nda gerekli altyapı çalışmalarını yapmak istiyoruz. Ziyaretçilere doğal güzelliklerin yanında konaklamadan çocuk oyun parkına, piknik alanından spor alanlarına kadar çeşitli sosyal yaşam alanları sağlamak istiyoruz. İlin ve yörenin markalaşması yolunda yürütülen çalışmalara pozitif katkısı olacaktır. Proje sonucunda altyapı eksiklikleri giderilecek ve Kazankaya Kanyonu, dışarıdan ziyarete gelecek yerli ve yabancı turistler için alternatif bir turistik mekan olacaktır" dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.