• BIST 9057.89
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 20 °C

Taşköprü sarımsağı dünyada

Taşköprü sarımsağı dünyada
Reis Gıda ve Metro güçbierliği yaptı. Yerli tohumla üretilen coğrafi işaretli Taşköprü Sarımsağının, dünya yolculuğu başlıyor.

-İSTANBUL- Reis Gıda ve Metro Toptancı Market, Kastamonu - Taşköprü Sarımsağına sahip çıkmak için güçlerini birleştirdi. Yerli tohumla üretilen coğrafi işaretli Taşköprü Sarımsağının, dünya yolculuğu başlıyor.

Taşköprülü çiftçiler, Metro’nun Reis Gıda işbirliği ile gerçekleştirdiği eğitim çalışmalarıyla GLOBALG.A.P sertifikasına sahip oldu. Bu sayede, yörede yaşayan çiftçilerin yetiştirdiği Taşköprü sarımsağı, artık dünya profesyonellerinin mutfağında olacak.

Reis Gıda ve Metro işbirliğiyle, bu yılın Şubat ayında, Taşköprü’de yerli sarımsak tohumu ekimi yapıldı. Ağustos ayında, ekilen sarımsakların hasat dönemi geldi.

sarmisak-2.jpg

Reis Gıda yetkilileri, Metro Toptancı Market yetkilileri, İstanbul’dan medya mensupları ve Taşköprülü çiftçilerin katılımıyla 6 ve 7 Ağustos 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen organizasyonda; tarladaki sarımsakların hasadı yapıldı, Taşköprü’deki Reis Gıda Sarmoni Sarımsak Fabrikası ziyaret edildi, Sarımsak pazarı gezildi.   

Türkiye’nin %25’lik sarımsak ihtiyacını karşılayan Kastamonu- Taşköprü, GLOBALG.A.P. sayesinde artık dünyadaki tüketicileriyle de buluşacak.

 

Önceliğimiz yabancı tohumlar yerine, yerel tohumlar

 

Taşköprü sarımsağının marka değerini arttırmayı hedeflediklerini belirten Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, şunları söyledi:

“Reis Gıda ve Metro Market işbirliği ile Taşköprü sarımsağının daha bilinçli yetiştirilmesi konusunda çiftçilerimize yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda, Metro Toptancı Market tarafından Taşköprü’deki çiftçilerimize ‘GLOBALG.A.P. eğitimi’ verildi. Son dönemlerde Taşköprü yöresinde ekilen Çin menşei tohumların, Taşköprü yerli sarımsağının marka değerine zarar verdiği kaçınılmaz bir gerçekti. Reis Gıda ve Metro Market işbirliğinde, bu yıl başlattığımız ‘Yerli Sarımsak Tohumu Projesi’ ile Taşköprü sarımsağının hak ettiği noktaya gelmesi yönünde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Taşköprü Sarımsağının standardı bozulmadan gelecek nesillere ulaşabilmesi için Reis Gıda olarak, TÜBİTAK ve Kastamonu Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. Bilgi birikimlerimizi çiftçimizle paylaşarak ve toprağı daha verimli kılarak, yerli tohumumuza sahip çıkarak, bundan 15 yıl önce Taşköprü sarımsağı için başlatmış olduğumuz kurumsal sosyal sorumluluk projemizi sürdüreceğiz” dedi.

 

Global düşün, yerel hareket et

 

Metro Toptancı Market Gıda Satın Alma Direktörü Thomas Rudelt yaptığı konuşmada tarımsal ürünler ihracatında gıda güvenliğinin artan önemine vurgu yaparken: “Türkiye’nin ticari kültüründen öğrendiğimiz değerleri dünyaya taşımak istiyoruz. Coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağının uluslararası tarımsal alanda gıda güvenliği standartlarından en önemlisi olan GLOBALG.A.P. sertifikası ile tüm dünya ülkelerine ihracat yolunun açılmış olmasından gurur duyuyoruz.” dedi. Yerel üreticilerle işbirliği kadar insani ilişkilere de değer verdiklerini belirten Rudelt çiftçilere seslenerek, “Taşköprü’nün sarımsağına aşığız! Biz sizin kapınızı çaldık. Siz de bizi evinize buyur ettiniz. Emeklerinizle, Taşköprü sarımsağı artık dünyaya açıldı.” şeklinde konuştu.

Rudelt, Türkiye’ye yönelik umudunu da şöyle dile getirdi: “Türkiye’de gıda ve gıda-dışı olmak üzere coğrafi işaret tescili almış 176 ürün var. 201 ürün de tescil bekliyor. Türkiye potansiyele sahip bir ülkedir. Bu potansiyeli değerlendirmek bizim elimizde. Diğer yerel değerlerimizi de uluslararası alanda tanıtacağız. Türkiye’ye inandık, inanmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

 

 

 

Sürdürülebilir tarımla geleceğe miras bırakıyoruz

 

Metro Toptancı Market Taze Ürünler Grup Müdürü Ayşin Işıkgece de konuşmasında sürdürülebilir tarımın önemine dikkat çekerek: “Bilimsel dayanaklardan yola çıkarak hareket ediyoruz. Taşköprü sarımsağı 10 yıl sonra nerede olacak? Bu değer, yeni kuşaklara nasıl aktarılacak? Dünyada nasıl bir yere sahip olacak? Bu konuda bilinç yaratmak bizim için bir sorumluluk.” diye belirtti.

Kullanım çeşitliliği yaratmayı amaçladıklarını anlatan Işıkgece sözlerine şöyle devam etti: “Taşköprü gibi coğrafi işarete sahip ürünlerimizin yolunu açarken sadece onları raflarımızda tüketicilerimizle buluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda kullanım alanlarını da genişletiyoruz. Projelerimizle şeflere ürünün lezzet ve kalite farkını anlattık ve menülerinde kullanmalarını sağladık. Taşköprü sarımsağının gerçekten farklı bir lezzeti var” dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.