• BIST 9524.59
  • Altın 2521.586
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.5645
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 18 °C

Bakanlık kesenin ağzını açtı

Bakanlık kesenin ağzını açtı
Anadolu'da geçmişin izlerinin ortaya çıkarılması için yapılan kazı ve araştırma sayısı bu yıl 516'dan 570'e yükselecek.

ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye genelinde kazı çalışmalarına 43 milyon ödenek aktardı. Anadolu'da geçmişin izlerinin ortaya çıkarılması için yapılan kazı ve araştırma sayısı bu yıl 516'dan 570'e yükselecek.
Anadolu'da asırlar önce adım adım kurulan ve zamanın toprakla örttüğü medeniyetler için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile akademik kadrolar yine işbaşında… İnsanlık tarihi için bilim yoluna baş koyan eller geçmişi gün yüzüne çıkarmak için var gücüyle çalışıyor. Üniversitelerde akademik yılın sona ermesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Türkiye'nin dört bir tarafında yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları da yeniden başladı.

VARİS OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ
 Çalışmalarla ilgili konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, bir bilim dalı olarak hem somut tarihi mirasa paha biçilemez katkılarda bulunan hem de binlerce yıl öncesini bugüne taşıyarak günümüz insanına düşünce dünyasında farklı kapılar açan arkeolojik kazıların, tartışmasız bir öneme sahip olduğunu söyledi. Sadece Anadolu'da bir tek höyükte temsil edilen medeniyetlerin, ne kadar büyük bir mirasın üzerinde oturulduğunu çok net şekilde gözler önüne serdiğini anlatan Çelik, "Bu büyük medeniyet silsilesinin, bu medeniyet mirasının vârisleri olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

 MİRAS GEÇMİŞE DEĞİL, BUGÜNE AİT
Mirasın sadece geçmişe ait bir mesele olarak görülemeyeceğini vurgulayan Çelik, "Kültürel mirasa sahip çıkmak, bir görev olmanın, bir tercih olmanın ötesinde bugünümüz ve geleceğimiz için bir zorunluluk. Bu mirası koruma irademiz sürekli gelişen bir eylem olarak devam edecek ve kültürel bir hassasiyetten çok daha fazlası, bizim için temel bir siyasal eylem olacak. Geçen yıl, Türkiye genelinde 516 kazı ve araştırma çalışması yürütülürken, Bakanlığımız kazı çalışmalarına 2013 yılında yaklaşık 43 milyon lira ödenek aktardı. Barındırdığı kültürlerle 'medeniyetlerin beşiği' olarak adlandırılan Anadolu'da geçmişin izlerinin ortaya çıkarılması için yapılan kazı ve araştırma sayısının da bu yıl 516'dan 570'e yükselmesi öngörülüyor. Kazılara ayrılan kaynağın da aynı orantıda artmasını planlamaktayız" dedi.

 6 BÖLGEYE MÜJDELİ HABER
Bakan Çelik, bu kazı döneminde 6 farklı alana müjdeleri olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: "6 kazı alanında bugüne dek yüzey çalışması veya müze başkanlığında kazı yapılabiliyordu. Bakanlar Kurulu'ndan çıkacak kararla artık çalışmalar daha kapsamlı olarak, kazı ve koruma çalışmalarına başlanacak. Hitit, Bizans ve Roma uygarlıklarına ait buluntulara ulaşılan Yozgat-Kuşaklı Höyük, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu'dan izler taşıyan Afyon-Amorium, iki yıl önce çok nadir rastlanan gergedana (Ceratotherium Neumayri) ait olduğu düşünülen bir kafatası fosilinin bulunmasıyla gündeme gelen Nevşehir-Sofular, cami, kilise ve Zerdüşt tapınağının bir arada bulunduğu Kars-Ani Harabeleri, Tunç Çağı'ndan izleri bugünümüze taşıyan Manisa-Gölmarmara, Kalkolitik Çağ ve Tunç Çağına ait tabakalanmalar saptanan Eskişehir-Kanlıtaş Höyüğü'nde çalışmalar olacak."

 HER YIL 4 BİN ESER
Kazı çalışmalarıyla her yıl ortalama 4 binin üzerinde eserin, bakanlığa bağlı müzelerin envanterine kaydedildiğini belirten Çelik, çalışmalarının büyük çoğunluğunun eğitim öğretim sezonunun başlayacağı eylül ayı ortalarına kadar sürmesinin beklendiğini bildirdi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.