• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 18 °C

Zalimler kan peşinde, masumlar öldürülüyor

Zalimler kan peşinde, masumlar öldürülüyor
Çoluk çocuk, kadın erkek demeden insanları vuruyor, yataklarında öldürüyorlar. Menfaatleri için insan kırımı yapan bu zalimlerin yatacak yerleri yok.

MURAT EMEN-EMEN&EMEN
Haftalık Ekonomik Bülten22-27 Temmuz 2014

İSTANBUL- Ortalık birden karıştı. Önce SHİD diyorduk. Sonra birden İsrail-Gazze olayı patladı ve arkasından Ukrayna devreye girdi. İnsan hayatının kıymeti yok artık. Aşağıdan füzeyi gönderiyorsun. Ağzına kadar masum insanlarla dolu bir uçağı yokediyorsun. Kimsin sen? Sende insanlık ve vicdan yok mu?
Aynı şekilde Gazze'ye yürüyen ve önüne geleni vurup geçen bir Israel ordusu. Çoluk çocuk, kadın erkek demeden insanları yurtlarında vuruyorsun, yataklarında öldürüyorsun. Kimsin sen? Kime güveniyorsun. Yukarıdaki karikaturdeki ölüm tarlalarını sulayanlara mı? Menfaatleri için insan kırımı yapan bu zalimlerin yatacak yerleri yok bilesin. Peşinde oldukları petrol ve onun parası onları yokedecek.

israil-gazze-44.jpg

israil-gazze-33.jpg

israil-gazze-11.jpg

İnsan gibi anlaşarak, sulh içinde yaşamak varken, yıllardır birbiri ile çatışan ve karşılıklı çoluk çocuk masum insanları acımasızca öldürmek niye?
İslam aleminin bu mezhep kavgasınıda anlamak mümkün değil. Sünni, Şii hepimiz aynı Allah’ın, aynı peygamberin çocuklarıyız. Kitabımız aynı. Neyi paylaşamıyoruz. Birbirimize saygımızımı yitirdik ve bu savaş nereye kadar.

TÜRKİYE EKONOMİSİ
Merkez Bankası, önümüzdeki ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde daha gevşek para politikası baskısı altında büyümeyi desteklemek üzere iki ana faiz oranında 50 baz puanlık indirim yaptı.

emann11.jpg

Para Politikası Komitesi bu ayki toplantısında bir haftalık repo oranını yüzde 8.75'ten yüzde 8.25'e, gecelik borçlanma oranını da yüzde 8'den yüzde 7.5'e indirdi. Politika yapıcılar gecelik borç verme faizinde ise değişikliğe gitmeyerek yüzde 12'de bıraktı.
Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:
a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,5 düzeyinde sabit tutulmuş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ise yüzde 8’den yüzde 7,5’e indirilmiştir.
b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,75’ten yüzde 8,25’e indirilmiştir.
c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 13,5 düzeyinde sabit tutulmuştur.

Merkez Bankası'nın faiz indirimine ilişkin Ata Yatırım'ın yorumu aşağıda  verildi.
Yorum:
•Merkez Bankasıi beklentiler dahilinde faiz indirimine devam etti.
• Bu kararın, ılımlı seyreden içtalebi bir miktar destekleyeceğini düşünüyoruz.
• Mevcut faiz indirimi sürecinin devam etmesini,  hisse senedi piyasası açısından olumlu algılıyoruz.
•  Küresel likidite koşullarındaki iyileşme devam ederken, içeride Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasının ardından piyasaları ana odak noktası ekonomideki gelişmeler olacaktır.
• Sonuç olarak,  “rüzgar arkadan esmeye devam ediyor”,  BIST-100 endeksinin kısa vadede 80-85 bin aralığının üst bandına yakın, 12 aylık dönemde de 95 bin  hedefine ulaşılmasını makul görüyoruz.
• Karar sonrası yaşanan, hisse senedi piyasasında yaşanan kar realizasyonu yeni pozisyon açmak için fırsat oluşturuyo

ukrayna-malezya11.jpg

Rusya’nın Ukrayna’ya ait bir jet uçağını düşürmesi, Malezya Havayolları’na ait bir yolcu uçağının Rusya-Ukrayna sınırı yakınında düşürüldüğü haberi ve İsrail’in Gazze’ye kara harekatı başlatması ardından global olarak azalan risk iştahına paralel dolar/TL dün akşam saatlerinde sert yükselerek 2.14′ü aştı.
Dolar/TL son güne 2.14 seviyesinin altında başlarken, artan jeopolitik risklerin piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam edebileceği, haber akışına bağlı olarak kurda yükselişin sürebileceği, faizlerde de yukarı hareket görülebileceği belirtiliyor.

 emeno2.png

ANİ GELİŞEN SİYASAL DURUM

İŞİD derken İsrael-Gazze olayı öne çıktı ve ciddiyetini koruyor. .Üç İsrael'li çocuk öldürüldü . İsrael karşılığını misli ile aldı. Ortalığı darmadağın etti. Giriştiği kara harekatı ile de etmeğe devam ediyor. Ateş kes beklenirken güçlü bir kara harekatı başlattı.
Netenyahu Hükümetinin sert tutumu nu bir kısım dünya kınıyor. Ama büyüklerden destek verici sözler geliyor.

OBAMA İSRAİL’E DESTEK VERİYOR
Geçtiğimiz hafta bir basın toplantısında konuşan Başkan Obama, İsrael’in hareketinin sivillere az zayiat verecek şekilde olması gerektiğini umduğunu söyledi. Kerry’nin bölgeye gideceğini söyleyen Obama Hamas karşıtı bir görünüm çizdi.
Düşürülen Malezya uçağı ile ilgiliolarak da uçağın Rus ayrılıkçıların tarafından atılan füze ile vurulduğunu belirtti.

emeno6.png

Amerika dünya meselelerinde artık eskisi gibi ön saflarda değil.Obama’nın baştanberi politikası böyle. Libya harekatı ile bu tavır başlamıştı. Hatırlanacağı gibi Fransız uçakları Libya’yı bombalamıştı. Anlaşılan Amerika artık eski Amerika değil.Kabuğuna çakilen bir amerika var.
Yaşadığı ekonomik kriz ve dünyayı soktuğu 4 trilyon dolarlık likidite denizi ile boğuşan amerika'nın önünde güçlük derecesi yüksek sorunlar var. Obama bu son döneminde amerikan askerini hiçmi hiç kullanmayı düşünmüyor. Maliki'nin güvendiği dağlara kar yağdı.

emeno3.png

MERKEL: 'İSRAİL'İN YANINDAYIZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hamas'ın elinde yeni tip silahlar olduğunu belirterek, 'saldırıya uğrayan ülkelerin kendini savunmasına izin verilmesi gerektiğini' söyledi. Başkent Berlin’de basın toplantısı düzenleyen Angela Merkel, “İki taraf da acı veren tavizlerde bulunmayı kabul etmek zorunda. Ama nefsi müdafaa söz konusu olduğunda İsrail’in yanındayız.” ifadelerini kullandı.

RUSYA’YI SUÇLADI
Ukrayna’da yolcu uçağının düşmesini değerlendiren Merkel, olayın sebebinin araştırılması için ateşkes ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Uçağın düşürüldüğüne dair işaretlerin olduğunu ifade eden Merkel, sorumluların adaletin karşısına çıkarılmasını istedi. Merkel, Ukrayna’da olup bitenlerden Rusya’nın sorumlu olduğunu öne sürdü.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hamas'ın elinde yeni tip silahlar olduğunu belirterek, 'saldırıya uğrayan ülkelerin kendini savunmasına izin verilmesi gerektiğini' söyledi.
Başkent Berlin’de basın toplantısı düzenleyen Angela Merkel, “İki taraf da acı veren tavizlerde
bulunmayı kabul etmek zorunda. Ama nefsi müdafaa söz konusu olduğunda İsrail’in yanındayız.” ifadelerini kullandı

emeno4.png

BRİCKS ÜLKELERİ SERMAYE VE FONLAMA KONUSUNDA ÖRGÜTLENİYOR:
KALKINMA BANKASI KURUYORLAR

Brezilya, Rusya,Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRİCS ülkeleri Brezilya'da toplantı halindeler. Dünya Bankasına muadil bir 50 milyon dolarlık Kalkınma Bankası diğeride IMF benzeri 100 milyon dolarlık bir yardım Fonu kurma projelerini  hayatiyete geçirmenin görüşmelerini yapıyorlar.
Ötedenberi AB üyeliği için kapıda bekleyen Türkiye niçin BRİCS üyesi olmasın tartışmaları şimdiden başladı. Bu bir hukümet politikasıdır. Ancak Türkiye ekonomisi BRICS ülkelerine uyum sağlayabilecek bir ekonomik yapıdadır. Mesele onların kuracakları bankadan veya fondan istifade etmenin ötesinde Shanghay Beşlisi olarak başlayan oluşuma acaba bizde faal üye olarak katılabilirmiyiz. Bunun yanında ABD'nin bu oluşama karşı geliştireceği strateji de çok önemli. Oturup ABD'nin seyredeceğini zannetmiyorum. Hakim olduğu istediği gibi yönettiği bir dünya bankası ve IMF'nin karşışına güçlü bir rakip çıkmasını kolay hazmedeceğini zannetmiyorum. Gelişmeleri takip etmekte yarar var.Kazanan üçüncü dünya ülkeleri olacak. Rekabet onlara yarayacak.

ozsut.jpg

CAFE NERO TÜRKİYE'NİN ORTAĞI ÖZSÜT'Ü SATIN ALDI

Delta Petrol'ün sahibi Lübnanlı Mustafa Aşur'un ortak olduğu Infinity Investment Holding AŞ Özsüt'ün yüzde 70'ini satın aldı. Bu satın almayla birlikte Infinity Invest, Cafe Nerro'nun Türkiye'deki şirketinin yarısından sonra, Özsüt'ün de çoğunluğunun sahibi konumuna geldi.
76 yıl önce, 16m²'lik dükkanda kapılarını açan ve şu an Azerbeycan ve Türkiye'deki 44 şehirde bulunan Özsüt 185 bayisi ile müşterilerine hizmet veriyor. 10 bin metrekarelik fabrika alanı ve bin 500 metrekarelik soğuk hava deposu ile 3 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Infinity Invest'in diğer yatırımları arasında Gulf, DB Tarımsal enerji, antoil, Delta Rubis de bulunuyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aşur. Yönetim Kurulu'nda eşi Işık Keçeci Aşur, Ivad Malas ve Latif Aral yer alıyor.oogle plus

AVRUPA DOSYASI

AVRUPA’NIN TEK SORUNU PORTEKİZ DEĞİL

emeno5.png

Geçen hafta birkaç gün bir kez daha dejavu yaşadık.(WSJ)

Portekiz'deki bir bankanın çöküşü ardından yaşanan korku piyasaları sarstı. Avrupa borsaları değer kaybetti, Euro Bölgesi çevre ülkelerinin tahvil spreadleri genişledi, çekirdek ülkelerin tahvillerinin spreadleri daraldı, bir İspanyol bankası tahvil ihalesini durdurdu ve Yunan hükümetinin tahvil ihracı beklenenden daha az ilgi gördü.
Yatırımcıların sonunda ortadan kaybolmaya başladığını düşündüğü hayaletler piyasaları yeniden avlamaya başladı: Euro Bölgesi bankacılık sisteminin kırılganlığı ve krizin yayılma riskleri.
Bazıları bir piyasa balonunun geciktiğini bile savunuyor. Bu yıl güney Avrupa ülkelerine akan para miktarı olağandışıydı. Piyasaların kapıları tüm hükümet ve bankalara ardına kadar açıktı. Hatta Güney Kıbrıs bile tahvil ihracı gerçekleştirdi ve ülkenin en büyük bankası öz varlıklarını artırmayı planlıyor. Avrupa'nın yüksek getirili tahvil piyasası hacim açısından en iyi yılını geçirme yolunda ilerliyor. Düzenleyici kurumlar yatırımcıların Euro Bölgesi'nde hala gizlenmiş riskleri küçümsediği uyarılarında bulunuyor. Bu uyarılar, yatırımcıları bu tarz riskler almaları için cesaretlendiren merkez bankası politikaları ile tezat oluşturuyor.

 DURUM OLDUKÇA KONTROL ALTINA ALINMIŞ GÖRÜNÜYOR
Hissedarlar yapısına tanınan imtiyaz nedeniyle bankanın maruz kaldığı riskler 1,1 milyar euro (1,5 milyar dolar). Bu miktar, 100 milyar euroluk bilanço ve 7 milyar euroluk öz sermaye, ki bu öz sermaye şart koşulan miktardan 2,1 milyar euro daha fazla, dikkate alındığında yönetilebilecek seviyede. En kötü senaryoda bile toplam risk 700 milyon euro artışla 1,8 milyar dolara yükseliyor.
BES'teki fiyasko tabi ki bankanın hissedarları için acı verici olacak. Hissedarların çoğu yakın zamanda yapılan 1 milyar dolarlık sermaye artışını paylaştı ve yeni hisseleri nedeniyle halihazırda zarar görüyor. Hisseler Haziran ayının başından bu yana değerinin yarısından fazlasını kaybetti.
BES'teki sorunlara rağmen büyüme daha sağlıklı bankacılık sistemi ile desteklenebilir. Portekiz'in ikinci büyük bankası Millennium öz sermayesini 2,25 milyar euro daha yükseltiyor. Portekiz bankacılık sistemi ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran'da duyurduğu uzun vadeli ucuz fonlama penceresinden de yarar görebilir.

Yatırımcıları Portekiz daha az endişelendirmeli bunun yerine büyümenin Euro Bölgesi'nin büyük ekonomilerinin bazılarında duruyor görünmesi dikkatleri çekmeli.
Yapılsan son anketler imalatın Haziran ayında Almanya, Fransa ve İtalya'da daraldığını gösterdi.
Bu daralmanın bir kısmı kötü hava şartları ve tatil zamanı gibi tek seferlik nedenler ile açıklanabilir. Ukrayna'daki kriz ayrıca Almanya'nın ihracatına darbe vurmuş görünüyor.
Asıl hayal kırıklığı Avrupa'nın yeni hasta adamlarında görülen iyileşmenin zayıflaması:
Fransa ve İtalya, üretimi ve rekabeti Euro Bölgesi'nin diğer bölgelerinde artıracak reformları hayata geçirmekte çok yavaş davrandı. 
Geçen hafta yapısal reformların başarısının bir yansıması olarak İspanya'nın bu yılki büyüme tahminini yüzde 1,5'e yükseltti ancak İtalya için tahminini yüzde 0'a düşürdü. İtalyan ekonomisinin büyüklüğü ve kamu borcunun boyutu – GSYH'nin yüzde 133'ü— dikkate alındığında bu ülkenin büyümesindeki eksiklik Euro Bölgesi istikrarına yönelik tek büyük risk. Birçok politika yapıcının ve yatırımcının endişesine karşın Başbakan Matteo Renzi, İtalya'nın büyüme beklentilerini artıracak reformlar yerine Euro Bölgesi'ndeki mali kuralları değiştirme arayışına girerek İtalya'nın daha fazla borçlanmasını sağlamaya çalışıyor.

AMERİKA DOSYASI

kennediy1.jpg

Ders Alınacak anılar

Son günlerde müteveffa J.F.Kennedy'nin “Fazilet Mücadelesi” kitabını okuyorum. Amerika Birleşik Devletleri'nin ortaya çıkşı gerçekten çok sancılı olmuş. Kölelik yanlısı Güney Eyaletleri ile Kuzeyliler arasındaki mücadelede, ismini tarihe yazdırmış nadir büyük amerikan politikacılarının anlatıldığı kitap gerçekten okunmağa değer. Politikacı cesareti veya medeni cesaret kolay bir şey değil. Herşeyi kaybetmek mümkün. İşte bunu bile bile milletinin menfaati dogrultusunda oy verip herşeyini kaybeden sanatörlerin hayat hikayeleri mutlaka okunmalı.

Senatör Moss, partisinin “evet” demesini beklediği çok önemli oylamada oyunu kullanmak için ayağa kalktığında, önümde boş mezar çukurumu gördüm” diyor. Sonra vakarla başımı kaldırıp,   hayır” diye bağırdım. Diyor hatıratında. Tahmin edersiniz neler olduğunu, evet deseydi yolu cumhurbaşkanlığına kadar gidebilecek bir genç politikacı idi bu Nebraska Sanatörü. Ama o oylamada bir tek kendi oyu ile Amerikan Birliğinin geleceğini kurtardı. Ama kendi istikbalini bilerek yoketti. Gerçekten bu senatörün bundan sonraki hayatı bir felaket. Herşeyini kaybetti. Bugün bu büyük insanın mezarının yeri bilinmiyor.
Senatör Moss gibi fazilet mücadelesi veripte politik hayattan çekilmek zorunda kalan veya başka bir ifade ile dogruluğu ve memleket sevgisi nedeniyle evet yerine hayır dedikleri için siyasi hayatları  bitirilen  çok değerli senatörler var ABD politika tarihindeHepsinin akıbetide Maalesef Senatör Moss gibi oldu.. Zamanı geldikçe ibret olsun diye anlatmak isterim.
Herzaman düşünürüm, evetmi, hayır mı doğru olan.

PİYASALAR

Borsa

UKRAYNA ETKİSİ VE KAR SATIŞLARI
Faiz indirim beklentileri ile hafta başından bu yana yükselen hisse senetleri, TCMB'nin beklentiler dogrultusunda gelen faiz indiriminin ardından gelen kar realizasyonu ve Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin küresel piyasalarda yarattığı satış baskısı ile 0.59 ekside kapattı.Bankacılık endeksi de aynı şekilde %1.45 ekside kapandı.
Siyasal gelişmelere bağlı olarak seyrini beklediğimiz endekste Malezya Uçağının kim ve niçin düşürüldüğü anlaşılması durumu karıştırabilir.Endeks haftanın son gününe 81.783 ile girdi. Cuma günü kapanışı 82.214,53 oldu.

Faizler

Gösterge faizde tepki sınırlı kaldı 50 baz puan indiren Merkez herhangi bir durumda piyasaları kontrol edecek gücüde elinde tutuyor. Üst borçlanma limitini %12'de tutarak gerekirse sıkılaştırmaya geçebilecek. Enflasyondaki gelişmelere göre hareket edilecek. Ancak 5 ve 10 yıllık tahvil getirilerine bakanlar, TCMB'nin yeni bir faiz indirimi için yerinin kalmadığını  söylüyorlar.Kapanış 8.25 oldu.

DÖVİZ
Ukrayna savaş uçağı düşürülünce dolar yönünü yukarı çevirdi. Gazze şiddeti artınca 2.14'lere kadar çıkan dolar cuma günü 2.1273'lerde dolaşıyordu. Parite 1.35 civarı ve altın 1.309 oldu. Cuma kanış dolar2.1264, Euro 2.8720 ve parite 1.3524

Esenlikle Kalın.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.