• BIST 9631.63
  • Altın 2496.722
  • Dolar 32.5888
  • Euro 34.846
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 22 °C

Van'a gelen turist sayısı arttı

Van'a gelen turist sayısı arttı
Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ 2013 yılının ilk altı ayında 239 bin olan turist sayısının bu yılın ilk 5 ayında 327 bini bulduğunu söyledi

VAN- Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ  2013 yılının ilk altı ayında 239 bin olan turist sayısının bu yılın ilk 5 ayında 327 bini bulduğunu söyledi. 2014 yılı itibariyle Van’a gelecek turist sayısını 850-900 bini bulacağını aktaran Aktuğ, "Bu da barış sürecinin gerçekten olumlu yansımalarıdır. Artık kötü günlerin geri de kalmasını istiyoruz. Memleketimize daha çok sayıda insan gelsin. Buraları ziyaret etsinler, burada kalsınlar ve burada alış-veriş yapsınlar. Çünkü turizm gerçekten bacası.
Guiness rekorlar Kitabı'na girerek dünyanın dikkatini çeken Van Kahvaltısı'nın önemli bir çekim gücü olduğunu söyleyen Muzaffer Aktuğ, "Sadece kahvaltı için gelen sayısında bile artış oldu" dedi.

İLK 5 AYDA 327 BİNİ BULDU
Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ 2013 yılının ilk altı ayında 239 bin olan turist sayısının bu yılın ilk 5 ayında 327 bini bulduğunu söyledi. 2014 yılı itibariyle Van’a gelecek turist sayısını 850-900 bini bulacağını aktaran Aktuğ, "Bu da barış sürecinin gerçekten olumlu yansımalarıdır. Artık kötü günlerin geri de kalmasını istiyoruz. Memleketimize daha çok sayıda insan gelsin. Buraları ziyaret etsinler, burada kalsınlar ve burada alış-veriş yapsınlar. Çünkü turizm gerçekten bacasız fabrikadır. Bunu iyi değerlendirebilirsek herkesin bu kapıda ciddi anlamda ekmek yiyeceğinden eminim. Çünkü Van'ın bu konuda konumu çok iyi. Bu yüzden iyi satabilirsek, iyi pazarlayabilirsek ve iyi değerlendirirsek çok daha iyi yerlere geliriz. Düne kadar memleketimizde bir imaj sıkıntımız vardı. Bu barış sürecinden ötürü imajımızda düzeliyor. Yarın hiç sıkıntı kalmayacak diye ümit ediyorum." diye konuştu.

 MART AYINDA İRANLI AKTI
Mart ayında İran’daki tatilden dolayı Van’a binlerce turistin geldiğini dile getiren Aktuğ, "Newroz döneminde gelen İranlı misafirlerimiz ve turistlere karşı bazı esnaflarımızdan yana sıkıntılar yaşadık ve şikayetler geldi. Taksicisinden tutun, alış veriş merkezlerine, yemek yedikleri yere kadar birçok şikayet ile karşılaştık. Yedikleri yemeklerde iki katı kadar fiyatla alındı. Alış-veriş yaptıkları yerlerde iki katı paralar alındığını misafirler bize söylediler. İranlı turiste normal davranışın yanı sıra farklı davranışlar ile kendilerine karşılık verildiğini duyduk. Bizler bu konuda sıkıntılar yaşadık ve bu tür olumsuzlukların yaşanmasını da elbette ki istemiyoruz." ifadelerini kullandı. Van'ı tanıtmak için İran'ın Urmiye kentinde her yıl düzenlenen fuarlara katıldıklarını belirten Aktuğ, gelen turistleri memnun etmek için Vanlıların misafirperverliğini göstermesi gerektiğini belirtti.

VAN HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Van ve çevresi, coğrafya bakımından önemli bir konumu olduğu için çok eski dönemlerden beri yerleşim alanı olmuş, birçok uygarlığın izlerini üzerinde barındırmıştır. Urartu Medeniyetine başkentlik yapan Van, bugüne değin, Hurriler, Hititler, Persler, Medler, Selçuklular, Osmanlılar gibi birçok kültürü bağrında taşımıştır.
Van Gölü, Akdamar Kilisesi, "kaleler kenti" olarak anılmasını sağlayan kaleleri, dünyaca ünlü kedisi ve pek çok turizm aktivitesine olanak veren coğrafyası ile Doğu'nun önemli bir turizm merkezidir.

İLÇELER:
Van ilinin ilçeleri; Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Çatak, Edremit, Erciş, Gevaş, Gürpınar, Muradiye, Özalp ve Saray'dır
.
Gevaş : Gevaş Van'a 40 km. mesafededir. Gevaş' ta bulunan tarihi ve turistik eserler arasında İzzettin Şir Cami ve Külliyesi, Orta Mahalle' de bulunan Halime Hatun (Celme Hatun) kümbeti, Selçuklu Türkleri Mezarlığı, tarihi değere sahip Akdamar Adası ve Kilisesi vardır.

Gürpınar : Van ilinin güneyinde yer alır.İlçedeki tarihi ve turistik yerler Çavuştepe Kalesi ve Haşap Kalesi'dir.

Çatak : Çatak Çayı üzerinde Taşköprü, Hulkan köprüsü ve Ziril Köprüleri 15. yüzyılda yapılmış tarihi kalıntılardır. Bölgede bunların dışında en önemli tarihi eser Tirşin yaylasındaki kayalar ve taşınır taşlar üzerinde çizilmiş olan av ve hayvan figürleridir. Bilgi Köyünün Üçüzler Mezrasında da Meryem Ana Kilisesi bulunmakta olup, bu kilise 365 odadan ibarettir. Atlıhan Köyü istikametinde tabii bir kaplıca bulunmaktadır. Çatak vadisinden ilçeye 5 km. uzaklıktaki Beyaz su (Ganisipi) Şelalesi ilginç bir tabiat eseridir.

Edremit : Van'a 18 km. mesafededir. Edremit, Van Gölünün Güney-Güney doğu kıyı şeridi boyunca uzanıp masmavi gölün önünde bir yeşil örtü gibi durur. Tarihi Dukaya Höyüğü, Urartular döneminden kalma Hatti Çiviler (Çivi Yazıları), Kadenbastı mevkiinde Kız Damı (Dev Damı) Surlar ve Savacak Şelalesi, yine Elmalık mahallesinde bulunan Hazine Piri (Hazine Kapısı), Harbedar (Harebe Köyü) görülmeye değer yerlerdir.

NASIL GİDİLİR?
Karayolu : Van'dan Gürpınar-Başkale üzerinde Yüksekova ve Hakkari ile irtibat sağlayan, aynı zamanda Yüksekova üzerinden İran ile bağlantı kuran devlet yolu mevcuttur.
Otobüs terminali kent merkezine yaklaşık 4 km. uzaklıktadır. Ulaşım minibüsle sağlanmaktadır.

Demiryolu : Tren istasyonu şehre yaklaşık 5 km. uzaklıkta olup ulaşım minibüslerle sağlanmaktadır.
İstasyon Tel : (+90-432) 213 13 80

Havayolu : Havaalanı il merkezine yaklaşık 7 km. uzaklıktadır. Ulaşım minibüslerle ve THY' ye ait servis araçlarıyla yapılmaktadır.
Havaalanı Tel : (+90-432) 217 16 54
THY Bilet Satış Bürosu : (+90-432) 216 10 19

Van Gölü Ulaşımı: Devlet Demir Yolları'na paralel olarak Van ile Tatvan istasyonu arasında demiryolu bağlantısı Van Gölü üzerinden feribotla sağlanmaktadır. Van İskelesi ile Tatvan iskelesi arasında karşılıklı olarak yük, vagon, araç ve yolcu taşıyan feribot seferlerin düzenlenmektedir. Van-Tatvan arası feribot yolculuğu yaklaşık 4 saat sürmektedir. Ayrıca Van Gölü üzerinde adalara turistik amaçlı yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.

GEZİLECEK YERLER

Müzeler ve Örenyerleri

Müzeler
Van Müzesi
Adres: Şerefiye Mah.
Hacı Osman Sok. No: 9 - Van
Tel: (432) 216 11 39
Faks: (432) 214 25 10

Van Kalesi - M.Ö. 9. yy'da Urartu Devletinin Başkenti Tuşba'da

Örenyerleri
Van Müzesi
Van Kalesi
Merkez Hoşap Kalesi
Gürpınar Akdamar
Gevaş Hoşap Köprüsü
Gürpınar Abdurrahman Gazi Türbesi
Merkez Kaya Çelebi Camii
Merkez Hüsrevpaşa Camii
Merkez Ulu Camii
Merkez Kızıl Camii
Merkez Beyazözümü Köyü
Merkez Zernaki Tepe
Erciş Zelve Şehitliği
Merkez Çarpanak Kilisesi
Merkez / Çitiören Köyü Topkale
Merkez Adir Kilisesi
Merkez / Halkalı Hoşap Mezarlığı
Gürpınar Gevaş Selçuklu Mezarlığı
Gevaş Tarihi Taş Köprü
Hakkari Şemdinli
Bağlar Kelat Sarayı
Bağlar Yeşil Anıtsal Kayam Özalp
Yeşilalıç Put Mağarası Gürpınar
Yeşilsalkım Zive Hanı
Çatak Van Evi
Merkez Konut (Harabe)
Merkez Camii
Merkez Biçermah Tarihi Mezarlığı
Merkez Çukurca Mah. Çukurca Nehri Mezarlığı
Bağlar Aşağı Anzaf Kalesi
Aşağı Anzaf Türbe
Merkez Konut
Merkez Kilise
Merkez Türbe
Merkez Dilkaya Köyü
Edremit Yavuzlar Doğal Oluşumu Başkale
Yavuzlar Zeril Köprüsü
Çatak Hurkan Köprüsü
Çatak Yanal Kilisesi
Başkale Yanal Çavuştepe Kalesi
Gürpınar Çavuştepe Ayanıs Kalesi
Agartı Hüsrevpaşa Türbesi
Merkez Eski Van Şehri Mezarlığı
Merkez Molla Kasım Türbesi Mezarlığı
Molla Kasım Otluca Köyü Mezarlığı
Merkez Otluca Molla Hıdırı Fır. M.
Yavuzlar Kaleören Köyü Mezarlığı
Kaleören Barış Köyü Mezarlığı
Barış Tepebeşı Mah. Mezarlığı
Başkale Germen Köyü Mezarlığı
Germen Çatak Tarihi Mezar
Çatak Aliyar Kümbeti
Erçiş Nişancı Kümbeti
Erçiş Tekler Köyü Mez.
Erçiş/Tekler Ziyaret Köyü Mez.
Erçiş/ Ziyaret Haydar Bey Köyü Mez.
Erçiş/Haydar Bey Çelebi Bağı Mez.
Erçiş Hamur Kesen Köy. Mez.
Gürpınar/Hamur Kesen Ganisipi Şelalesi
Çatak Bend-i Mahi Şelalesi
Muradiye Hamurkesen Camii
Gürpınar/Hamurkesen Yukarı Anzaf Kalesi
Merkez/Dereüstü Muradiye Kilisesi
Muradiye Bend-i Mahi Köprüsü
Muradiye/Karahan İzzettin Şir Camii
Gevaş Demir Ergitme Merk.
Gevaş/Balan Meslek Lisesi
Merkez Közüt Kalesi
Muradiye Muradiye Kalesi
Muradiye Hasan Bey Medre. Tür.
Gürpınar Hoşap Hanı
Gürpınar Tuşpa Nekropolü
Merkez Evliya Bey Medresesi
Merkez Amik Kalesi
Merkez/Amik Alaköy Urartu Kalesi
Merkez/Alaköy Ermişler Urartu Kay.
Merkez/Ermişler Karagündüz Höy. Nek.
Merkez/Karagündüz

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.