• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 21 °C

Malezya'dan İSG'ye yatırım

Malezya'dan İSG'ye yatırım
Malezya hükümetinin yatırım fonu Khazanah’ın ortağı Malaysia Airports, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'na 300 milyon dolar yatırım yapacak.

KUALA LUMPUR - Malezya hükümetinin yatırım fonu Khazanah’ın ortağı olduğu Malaysia Airports, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’na 300 milyon dolar yatırım yapmayı taahhüt etti. Şirket, bu yatırımla havaalanında payını yüzde 20’den 60’a çıkarmayı planlıyor. Khazanah’ın Türkiye’de başlangıç maliyeti 1,4 milyar dolar olan yatırımlarının karşılığı şu an 2 milyar doları aştı.

4'ÜNCÜ BÖLGE OFİSİ TÜRKİYE'YE
“Khazanah, 31 Ekim 2013’te Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan’ın katılımıyla İstanbul bölge ofisini açmıştır. Bu, Khazanah’ın Pekin, Bombay ve San Francisco’dan sonra dördüncü bölge ofisidir.

TÜRKİYE'DEKİ VARLIĞI EKONOMİK VE SİYASİ
Yeni ofisimiz, yatırımlarını Türkiye, Ortadoğu, Afrika, Orta Asya ve Doğu Avrupa’ya yönlendirecektir Ayrıca Khazanah’ın Türkiye’de varlığı, hem ekonomi hem siyasi bağlar adına önemlidir. Buna ek olarak ofisimiz, Iskandar Malezya gibi, Malezya’ya yapılacak yatırımları teşvik edecek ve büyümekte olan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) bölgesine yönelik uluslararası yatırımları kolaylaştıracaktır.

TÜRKİYE'YE 1,4 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Khazanah Genel Müdürü Tan Sri Dato’ Azman Hj. Mokhtar, Ekim 2013’te Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Türkiye’de yatırım iklimini ele alan 8’inci Yatırım Danışma Konseyi toplantısına katılmıştır. “
Açıklamada Khazanah’ın Türkiye yatırımları ile ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Khazanah ve portföy şirketleri, Türkiye’de toplam 1,4 milyar dolarlık başlangıç yatırımı yapmıştır. Bu yatırımların şu an değeri 2 milyar doları aşmaktadır. 2008’den bu yana yapılan yatırımlar yapılmaktadır.

İLK YATIRIM SABİHA Gökçen'E
Yatırımların ilki İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nadır. Hisselerinin yüzde 36,6’sı Khazanah’a ait olan Malaysia Airports, İstanbul’un ikinci havalimanı Sabiha Gökçen’in yüzde 20 hissesi için Mayıs 2008’de 48 milyon dolar yatırım yaptı. Şirket, havaalanının teknik operatörlüğü görevini yürütmektedir. Projede Limak Grubu ve Hintli GMR ile birlikte ortaktır.
Sabiha Gökçen, önemli oranda büyüdü. Yolcu sayısı 2008’de 4,3 milyon iken 2013’te 18,8 milyonu buldu.
Aralık 2013’te Malaysia Airports, GMR Grup’un elinde bulundurduğu Sabiha Gökçen’de yüzde 40 hissenin 300 milyon dolar karşılığında alımı için gerekenleri yapmıştır. Devrin tamamlanması için yasal onay safhalarının tamamlanması beklenmektedir. Devir olduğunda şirket havalimanının, yüzde 60 hissedarı olacaktır.

ACIBADEM'İ DE SATIN ALDI
Yine Ocak 2012’de Khazanah, hisselerinin yüzde 45,2’sini elinde bulundurduğu IHH Healthcare Berhad (IHH) ile Türkiye’nin sağlık grubu Acıbadem’in hisselerinin yüzde 75’ini başlangıç yatırım maliyeti olarak 1,1 milyar dolar karşılığında satın aldı. Acıbadem, şu anda Türkiye’de 15 ve Makedonya’da bir hastanenin maliki olup yönetimini elinde bulunduruyor. Irak’ta ise bir hastanenin yönetimini elinde bulunduruyor. Bunun yanı sıra Acıbadem, klinik laboratuar, mobil ve evde sağlık, yiyecek ve çamaşır yıkama servisi, hastane tasarımı ve proje yönetimini de içeren yardımcı sağlık hizmetleri alanında malik olduğu lisanslı 14 tıp merkezinin de işletmesini yürütmektedir.
2013’te Acıbadem, piyasa değeri 10 milyar dolar olan dünyanın en büyük ikinci halka açık sağlık hizmetleri operatörü IHH’nin vergi, amortisman,ve faizöncesi kârlılığına (VAFÖK) yaklaşık yüzde 28 katkıda bulunmuştur.

ACIBADEM SİGORTA'YI DA ALDI
Khazanah, bünyesinde bulunan sigorta holding şirketi Avicennia Capital Sdn Bhd kanalı ile Kasım 2013’te Türkiye’nin en büyük ikinci sağlık sigortası şirketi Acıbadem Sigorta’nın yüzde 90 hissesini 252 milyon dolar karşılığında satın almıştır.
İstanbul merkezli Acıbadem Sigorta, şu an Türkiye çapında altı bölge ofisi ile hizmetlerine devam etmektedir. Acıbadem Sigorta’nın satın alınması ile Avicenna Capital’in Nisan 2013’te önceden CIMB Aviva AssuranceBerhad ve CIMB Aviva Takaful Berhad olarak bilinen, Sun Life Malaysia AssuranceBerhad ve Sun Life Malaysia Takaful Berhad şirketlerini alarak yaptığı yatırım pekiştirilmiştir. Bu yatırımlar, Avicenna Capital’in büyüme potansiyeli güçlü yerlerde kurmayı öngördüğü sigorta platformu adına önemli bir yer teşkil etmektedir."
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.