• BIST 8970.82
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Dev köstebek Boğaz'ı deliyor

Dev köstebek Boğaz'ı deliyor
Bakan Lütfi Elvan, dev köstebeğin montajının tamamlandıklarını belirterek, "Çok yakında İstanbul Boğazı'nın altını delmeye başlıyoruz" dedi.

İSTANBUL- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Avrasya Tüp Tünel Projesi'nde 14 metre yüksekliğe sahip dev köstebeğin montajının tamamlandıklarını belirterek, "Çok yakında İstanbul Boğazı'nın altını delmeye başlıyoruz" dedi. X

GÜNDE 90 BİN ARACA HİZMET VERECEK
Bakan Elvan, Avrasya Tüp Tünel Projesi'nin Marmaray'ın kardeşi olacağını, ancak sadece karayolu araçları için yapılacağını belirterek “Günde 90 bin araca hizmet verecek tünel, biri gidiş biri dönüş olmak üzere 2 katlı olacak. Tünel dışındaki kavşak ve yaklaşım yollarının İstanbul Büyükşehir Belediyesine ücretsiz olarak devredilecek Sadece tünel ücretli olacak. Alınacak ücretin 4 dolar + KDV karşılığı Türk Lirası olması plânlanıyor. Ulaşım süresinin azalmasıyla birlikte tarihi yarımada da hava kirliliğinde ve yakıt tüketiminde önemli azalma yaşanacak" dedi.

DÜNYANIN 6'NCI BÜYÜK TÜNELİ
Bakan Elvan, proje kapsamında 8 adet alt geçit, 10 adet yaya üst geçidi ve 4 adet mevcut kavşak iyileştirmesinin de yapılacağını belirtti. Bakan Elvan " Tünelin dünyanın 6'ncı büyük tüneli olacağı düşünüldüğünde; sağladığı yakıt tasarrufu bile bu değerin çok çok üzerindedir. Tünel, köprü geçişlerini önemli ölçüde rahatlatmanın yanı sıra egzoz emisyon salınımını büyük ölçüde düşürecek." diye konuştu.

KAZLIÇEŞME-GÖZTEPE 15 DAKİKA OLACAK
Bakan Elvan, 2 milyar liranın üzerinde maliyeti bulunan projenin kazı çalışmalarında doğu yönünde ilerlemenin yüzde 70'in üzerinde olduğunu söyledi. Kazlıçeşme-Göztepe arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek projede, Boğaz'ın altından geçecek tünelin delme işlemlerinin başlayacağını söyleyen Bakan Elvan şunları anlattı:
"Projede kullanılacak Tünel Açma Makinesi (TBM), Boğaz'ın zemin şartları ve basınç ortamına göre özel olarak Almanya’da yaptırıldı. Dev köstebek Haydarpaşa Limanı'ndan Cankurtaran'a kadar olan 3,4 kilometre bölümü Boğaz'ın 106 metre altından kazacaktır. 1.500 ton ağırlığında olan ve 130 metre uzunluğundaki bu dev makine 40 metre derinliğe monte edildi. Dev köstebek günde yaklaşık 10 metre kazarak 1,5 yıldan kısa sürede kazı işlemlerini tamamlayacak.”
Tünelin Bostancı-Kadıköy arasındaki araçların tünel vasıtası ile Sirkeci-Yenikapı-Zeytinburnu'na geçişinin sağlanacağına belirten Bakan Elvan, 14,6 kilometre uzunluğundaki projenin Florya -Sirkeci Sahil Yolu'ndan başlayarak Ankara Devlet Yolu'nun Göztepe Kavşağı mevkiinde sona ereceğini bildirdi.

SAHİL YOLU KAPANMAYACAK
Bakan Elvan sahil yolundaki çalışmaların yaz aylarında başlayacağını ve Cankurtaran ile Kazlıçeşme arasındaki sahil yolunu 8 şeride çıkartacaklarını söyledi. Çalışmalar sırasında sahil yolunun kapanmayacağını belirten Bakan Elvan "Sahil yoluna paralel iki şerit yapacağız. Aktarmalı bir şekilde sahil yolunu kesmeden Cankurtaran-Kazlıçeşme arasındaki yolun standardını yükseltirken, şerit sayısı arttırılacak" dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.