• BIST 9089.86
  • Altın 2324.204
  • Dolar 32.3601
  • Euro 34.9277
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

Twitter kapandı ortalık karıştı

Twitter kapandı ortalık karıştı
Twitter kapanınca olanlar oldu.Yıllar boyu büyük gayretlerle kazanılan Türkiye'nin çağdaş imajı bir anda yerle bir oldu.

MURAT EMEN-EMEN&EMEN
Haftalık Ekonomik Bülten -24-30 Mart 2014

İSTANBUL- Başbakan acele edip Bursa mitinginde lafını etmeseydi bu kadar fırtına kopmayacaktı. Ama halkın huzurunda”Twitter uygulamalarının kökünü kazıyacağım” deyip gecesine Twitter kapanınca olanlar oldu. Günümüz dünyasında bu tür yasaklamalar nehri tersine akıtmaya benzer. Nitekim yasak tutmadı.İnsanlarımız onu da aşmanın yolunu buldular.

twitter-1e.jpg

TÜRKİYE DOSYASI

Hangi devirde yaşadığı konusunda tereddütler uyandıran Başbakan bu tür yaklaşımları seviyor. Yıllar boyu büyük gayretlerle kazanılan çağdaş imajınız bir anda yerle bir oluyor. Dünya ile geçinebilmek büyük bir beceri işidir. Diplomasi dediğimiz şeyde budur. Ama kimseyi dinlemeyen ve bildiğini okuyan bir başbakanımız var.
Geçtiğimiz hafta gündemimizde iki önemli konu vardı. Biri Ukrayna konusu. Rusyanın tavrı ve karşılıklı önlemlerin bize ve dünya ekonomisine yansımaları merak ediliyordu. Ancak bu konuda sogukkanlılık öne çıktı ve biraz rahatladık. İkincisi geçtiğimiz hafta yapılan FED Toplantısı ve Başkan Janet Yelln'in konuşması gündeme oturdu. FED beklenen 10 milyar dolarlık indirimi ilan etti. Yellen konuşmasında ortalığı karıştıran baklayı ağzından çıkardı. 2015 nisanında faizler artabilir dedi. Bu konuda genel beklenti 2015 ikinci yarısı olmakla beraber piyasalar bundan etkilendi.

yellen1e.jpg

PİYASALAR YELLEN’İ ŞAHİN OLARAK GÖRDÜLER

Yellen için güvercin diyen piyasalar geçtiğimiz hafta karşılarında birden bir şahin gördüler. Gerçekte Yellen ne güvercin, ne şahin. O tam bir realist. Tedbirinizi alın diye gerekli ikazını yapan bir insan.
Bu iki etmenin dışında bizim gündemimizde bu hafta sonu yapılacak yerel seçimler var. Olagan yerel seçimin çok dışında bir nevi referanduma dönen bu seçimlerin sonucu merakla bekleniyor. Mesele sadece belediye başkanlarını seçmek değil, Erdoğan'ın geleceğini tayin bakımından da önem arzediyor. Bu kadar ortaya dökülen rezaletin arkasından halkın tavrı ve duyarlığı çok merak ediliyor.Kapışma o kadar ileri boyutlara taşındıki, ekonomimiz bu gelişmelerden tedirgin.. İç ve dış etmenler biraraya gelince en kırılganında ötesinde bir yere oturtulan ülke ekonomisinin bu girdaptan nasıl çıkacağı merak ediliyor.

e2.20140323225445.jpg

Yerel seçimden tatmin edici bir oyla çıkabilecek Erdoğan'ın gerilen ortamı rahatlatmak için herkesi kavrayan bir balkon konuşması yapması da bir alternatif olmakla beraber, hiçbir inandırıcılığı olmayacaktır deniliyor. Seçim sonuçlarını kendini aklama konusunda kullanmaya hazırlanan Erdoğan hızını alamayacaktır. Özetle neresinden bakılırsa bakılsın 2014 yılı siyasi ve ekonomik yönden çok zor bir yıl olacak.

AMERİKA DOSYASI
Amerikan ekonomisi düzelme yolunda. Ancak Obama içerde ve dışarda zor durumda. İçerde hala sağlık reformunun sıkıntıları devam ederken, dünya lideri sıfatı nedeniyle Ukrayna konusunda köşeye sıkıştı Bir takım ekonomik tedbirlerle Rusya'yı sıkıştırma yolunu tercih eden Obama'nın önümüzdeki günlerde atacağı adımlar merak ediliyor.Rusya'da karşı aynı tedbirlerle mukabele etme hazırlığında olduğu için karşılıklı bir ekonomik savaş sözkonusu olabilir.
Geçtiğimiz hafta ABD hisse senedi piyasası çalkantılı idi. Sağlık hizmetleri ve sektöründeki hisselerde gerileme endeksi 0.30 geriletti. Konut sektörü tam maması ile açılmasada Newyork’da daire satış fiyatları tepe noktasında. Demek ki sorun büyük şehirlerde değil. İşsizlik her ay ilave olan 140bin civarında iş ilavesiyle düzelme yolunda. Yakında %6 seviyelerine inmesi bekleniyor. FED sadece işsizlik rakamına bakmadığını her vesile ile belirtiyor.

e3.20140323225523.jpg

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ülkede faizleri 2015'in ilk aylarından itibaren artırabileceklerinin sinyalini verdi. Yellen, Fed'in aylık tahvil alım programını noktaladıktan altı ay sonra faizleri artırmaya başlayabileceğini söyledi.
Yellen'ın açıklaması, programın beklendiği gibi yıl sonuna doğru noktalanması halinde, faizlerin de Nisan 2015'ten itibaren artabileceği anlamına geliyor. Oysa daha önce bu aşamaya 2015'in sonlarına doğru gelineceği düşünülüyordu.
BBC ekonomi muhabiri Linda Yuah'e göre Fed'in açıklaması 'ucuz para döneminin sona ereceğinin' en net göstergesi.
Fed'in faiz artırması halinde, gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının hızlanması ve Amerikan Dolarının bu ülkelerin para birimlerine karşı değer kazanması güçlü bir olasılık.
Dolar yükseldi, altın düştü
Fed Başkanı Yellen'in son açıklamasının ardından gelişmekte olan ülkelerin döviz ve borsalarında düşmeler yaşandı.

Kriz sonrası sıfır faiz
Bilindiği gibi 2008 yılında patlak veren küresel mali kriz Amerikan ekonomisine büyük zarar verdi, ülkede işsizliği artırdı.
Fed ise küresel mali kriz sonrası ekonomik büyümeyi hızlandırmaya yönelik çabaları kapsamında Aralık 2008'de gecelik faiz oranını sıfıra indirdi. Böylece bireylerin ve şirketlerin daha fazla borçlanarak harcama yapmaları teşvik edildi, böylece ekonominin büyümesi ve daha fazla iş kişiye iş bulunması hedeflendi.
Son dönemde ise Amerikan ekonomisinde toparlanma işaretleri var. Ülkede işsizlik oranı yüzde 6,7'ye geriledi.
Fed daha önce tahvil alım programınının işsizlik oranı yüzde 6,5'a düşene dek süreceğinin işaretini vermişti. Ancak Fed son dönemde bu politikasından vazgeçerek herhangi bir faiz artışı öncesi sadece işsizlik oranını değil, birçok faktörü göz önünde bulunduracağını açıklamıştı.

e4.20140323225731.jpg

Fed: Bankalar, sert bir resesyonda 501 milyar dolar kaybedebilir


WSJ Türkiye
WASHINGTON—Fed tarafından yapılan stres testi sonuçları, şiddetli bir resesyonda ABD'de faaliyet gösteren otuz büyük bankanın 501 milyar dolar zarara uğrayabileceğini ortaya koydu. Öte yandan stres testinin sonuçları ayrıca bankacılık sisteminin beş yıl önceye kıyasla daha iyi durumda olduğunu gösterdi.
Fed'in yıllık stres testleri, büyük bankaların piyasaların karmaşık olduğu dönemlerde ciddi kayıplara direnme güçlerini ölçmek amacıyla yapılıyor.
Stres testinin sonuçları Fed'in, bankaların hissedarlara temettü ya da hisse geri alımı yoluyla milyarlarca doları geri verme planlarını onaylama ya da reddetme kararını almasında da önemli rol oynayacak.
Fed'den yapılan açıklamada, "ABD'deki en büyük bankacılık kurumları hane halkına ve şirketlere kredi vermeye devam etme ve aşırı derecede ciddi bir ekonomik gerileme döneminde finansal yükümlülüklerini yerine getirme konusunda beş yıl önceye kıyasla daha iyi durumdalar. Bu sonuçlar, finansal krizden bu yana sermaye pozisyonlarında iyileşme olduğunu gösteriyor," ifadelerine yer verildi.
30 bankanın 2013'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 11,5 olan Tier 1 rasyosu yüzde 7,6'ya düşebilir. 2009'un ilk dönemlerinde ise söz konusu oran yüzde 5,5 olarak ölçülmüştü.

ukrayna-1.jpg

Batı’nın Ukrayna desteği

Rusya’ya sırt çeviren Ukrayna Kırım nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. Aynı durumun ülkenin başka yerlerinde de olması endişesi yaşanırken Rusya şimdilik bu konuya açıklık getirdi.
Ekonomik olarak zor durumda olan Ukrayna’ya AB ülkelerinden ve ABD’den destek yağıyor. Kredi desteği yanında Ukrayna mallarına AB içinde sıfır gümrük desteği verildi. IMF aynı şekilde destek konusunda kesenin ağzını açtı.

PİYASALAR
Borsa

FED açıklamaları ile birlikte düşüşe geçen BIS İstanbul aynı gün 0.33 değer kaybetti ve perşembe gününü 65.261’den kapattı. Cuma gününü Twitter dedikoduları ile geçiren piyasalarda borsa 0.63 düşüşle 64.847,36 dan kapattı.
Bu hafta 60-66.000 aralığında seyredecek bir borsa bekliyoruz. Dışardan ziyade seçim havasının son günlerini yaşayacağımız için bazı sürprizler borsayı menfi etkileyebilir.Risk sevenler seçim öncesi atmosferinden istifade ederek pozisyon alabilirler.

Faiz
Geçtiğimiz haftanın FED Toplantısı gelişmekte olan ülkelerin hayallerini yıktı. Faizler yükselme trendine girdi. Ucuz para devri kapanıyor diye düşünülüyor.
2 yıl vadeli gösterge tahvilin faizi 11.76 ya kadar yükseldi. On yıllıkların bileşiği 11.15 oldu.
Bu hafta ABD on yıllık tahvil faizlerine ’ paralel faiz artışları görülebilir.Bankalar mevduat yarışına girdiler. Mevduat faizlerinde hissedilir bir artış var.Ancak bir taraftanda döviz pozisyonlarını dengelemeye çalışıyorlar. Moddys’in on banka üzerindeki rating baskısı devam ediyor.

Döviz
FED sonrası 2.24 olan dolar tekrar gevşerken perşembe gününü 2.23 olarak kapattı. Esas etken iç siyasi gelişmeler. Başbakan’ın Twitter’ı kapattırmasının dış tepkileri çok fazla yabancı yatırımcı nezdinde ters bir intiba yarattı. Başbakanın ekonomi konularına olan hassasiyetini kaybetmesinin bedelini pahalı ödeyeceğiz.
Dolar haftayı 2.2361 olarak kapattı. Euro 3.0873 olurken parite 1.37 olarak devam etti.
Esenlikle kalın.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.